Viata Sfantului Ilie

Sfantul Prooroc Ilie a fost toata viata lui un darz aparator al lui Dumnzeu, insusi numele sau, insemnand "Dumnezeul meu este Yahweh" ori "Yahweh este Dumnezeul meu", exprimand pe de-a intregul importanta sa in istoria poporului lui Dumnezeu. El a aparat din rasputeri poruncile Domnului si a pastrat vie credinta in El printre oameni. Lupta lui necontenita impotriva oricarui semn de necredinta l-a consacrat drept un profet "ale carui vorbe erau asemeni unui cuptor in flacari", asa cum este descris in "Cartea intelepciunii intru totul virtuoase a lui Isus ben Sira". Viata Sfantului Ilie este descrisa pe larg in Vechiul Testament, in Cartea a treia a Regilor 17-19, si Cartea a patra a Regilor 1-2.

Nascut in localitatea Tisbe (el-Istib), in Transiordania, Sfantul Ilie a lucrat intru credinta in Regatul de Nord, in secolul al IX-lea inainte de Hristos, in vremea regelui Ahab. Ahab, cel dintai descendent al familiei Omri, a ajuns pe tron in anul 874 i.Hr. , si s-a insurat cu Izabela, fiica lui Etbaal, rege al Tirului (Sidonului) si inalt preot al zeitei Astarte. Avantajele politice ale acestei casatorii au fost insa contracarate de supunerea lui Ahab fata de Izabela, care a impus cu violenta cultul lui Baal si a poruncit executia lui Nabot si a fiilor sai, ce se opuneau stapanirii ei peste teritoriile Israelului (III Regi 21: 1-16). Ura Izabelei fata de Sfantul Ilie s-a vadit in masacrul profetilor Domnului (III Regi 18:4, 13, 19:10), Ilie anuntand in schimb o groaznica seceta vreme de trei ani, in timpul caruia s-a refugiat in Transiordania, la paraul Cherit,  unde fost hranit de corbi. Dupa aceea, profetul a mers la Sarepta Sidonului, unde  a fost ingrijit si i s-a dat de mancare de catre o vaduva, careia i-a facut darul minunat de a nu-i scadea faina din vas si untdelemnul din ulcior, si i-a inviat copilul (III Regi 17).

Inconstestabila dovada ca "Dumnezeu este Domnul meu" a aparut in confruntarea Sfantului Ilie cu proorocii lui Baal si ai Aserei (Astarte), intr-un loc aflat conform unor vechi traditii la  El-Muhraqah, in partea de sud-est a Carmelului. Aici, in vreme ce la rugaciunea Sfantului Ilie, un fulger al lui Dumnezeu a mistuit complet jertfa adusa  Domnului, strigatele, dansurile si inteparea cu lanci si sabii ale celor 450 de profeti ai lui Baal si  200 de profeti ai Aserei nu a avut nici un rezultat, falsii prooroci fiind apoi injunghiati langa paraul Chisonului (III Regi 18). Pentru a scapa de razbunarea Izabelei, Sfantul Ilie a plecat spre sud, fiind intremat pe drum cu turta si apa de catre un inger al Domnului si ajungand dupa aceea la muntele Horeb. In acest loc, Dumnezeu i-a dat o tripla insarcinare, constand in investirea ca rege a lui Hazael peste Siria, a lui Iehu peste Israel, si a lui Elisei ca prooroc.

Dupa moartea lui Ahab in batalia de la Ramotul Galaadului (III Regi 22:1-40), fiul lui Ahab, Ozohia, i-a luat locul pe tron. Atunci cand Ozohia s-a imbolnavit grav, si-a trmis emisari la Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului, pentru a-l intreba daca va ramane in viata (IV Regi 1:2). Cu acest prilej, Sfantul Ilie a intervenit din nou, anuntand moartea regelui. Simtind ca i se apropie sfarsitul, Sfantul Ilie, impreuna cu Elisie si un grup de prooroci, a mers la raul Iordan, unde a dat apele deoparte cu ajutorul mantiei sale, trecand astfel pe celalalt mal, si fiind urmat numai de Elisie, succesorul sau. Misterioasa plecare de pe pamant a Sfantului Ilie a avut loc intr-un car de foc (IV Regi 2:2-13), din aceasta descriere derivand credinta vechilor evrei conform careia profetul ar urma sa se intoarca inainte de "marea zi a lui Jahweh", adica inainte de venirea lui Mesia. Aceasta credinta a fot preluata de parintii ai bisericii occidentale si de catre unii scriitori ecleziastici.

Impreuna cu Moise, Sfantul Ilie si-a facut aparitia pe muntele Tabor, cu prilejul schimbarii la fata a lui Hristos (Matei 17:1-8, Luca 9:28-36). Totodata, asemeni lui Moise, Sfantului Ilie i s-a daruit o viziune a Domnului pe Sinai.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Mesaje de Sfantul Ilie | Felicitari ,urari si SMS-uri de Sf.Ilie

Viata Sfintilor Constantin si Elena

Sfantul Ilie in superstitii, traditii si obiceiuri
Viata Sfantului Ilie Viata Sfantului Ilie Reviewed by Diana Popescu on iulie 18, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Imi plac foarte mult articolele tale :) ne pui mereu la curent cu fiecare zi, fiecare sarbatoare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant..nu stiam atat de multe lucruri despre Sf. Ilie..

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.