11 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 11 august sunt praznuiti Sfantul Mucenic Nifon, Patriarhul Constantinopolului, Sfantul Mare Mucenic Evplu, arhidiacon, si Sfanta Clara de Assisi, fecioara.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 11 august

Sfantul Mucenic Nifon, Patriarhul Constantinopolului

Originar din Grecia, Sfantul Nichifor a devenit calugar la o varsta frageda, ducand multi ani o viata ascetica pe Sfantul Munte. Impotriva vointei sale, a fost numit episcop de Tesalonic, si apoi patriarh al Constantinopolului. Indepartat de pe scaunul patriarhal de catre sultanul Baiazid, Sfantul Nifon s-a retras la manastirea Sfantului Ioan Prodromul din Bulgaria de astazi.
Revenit dupa doi ani la conducerea patriarhiei, a fost silit sa plece din nou in exil, stabilindu-se de aceasta data la manastirea Dionisiu de pe Sfantul Munte, unde si-a dat sufletul la varsta de 90 de ani.

Sfantul Mare Mucenic Evplu, arhidiacon

Sfantul Evplu a fost diacon in Catania Siciliei in vremea lui Diocletian. In decursul prigoanei impotriva crestinilor initiate de acest imparat, s-a dus de buna voie in fata guvernatorului si si-a marturisit credinta in Hristos. In timp ce era torturat, guvernatorul i-a cerut sa ii venereze pe Marte, Appolo si Esculap, insa Sfantul Evplu a raspuns ca nu se poate inchina decat Tatalui, Fiului si Sfantului Duh. A fost decapitat in anul 304, moastele sale facatoare de minuni fiind pastrate in biserica satului Vico della Batonia, din apropiere de Napoli.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 11 august

Sfantul Mucenic Calinic; Sfanta Mucenita Teodota; Sfintii Mucenici Serafim si Teognost; Sfanta Mucenita Serafima; Sfantul Mucenic Mihail; Cuviosii Constantin si Cosma.
Vezi Traditii si sarbatori din 29 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 11 august

Sfanta Clara, fecioara

Sfanta Clara a fost o frumoasa nobila italiana din Assisi ce a intemeiat ordinul de calugarite numit "Saracele Clarei". Atunci cand a auzit predicile Sfantului Francisc de Assisi, sufletul i-a fost inflacarat de dorinta de a-i urma indrumarile si a duce o viata umila in onoarea lui Iisus. Asa s-a facut ca intr-o seara a fugit de acasa si s-a dedicat Domnului intr-o capela din apropiere de Assisi. Insusi Sfantul Francisc i-a taiat parul si i-a dat sa poarte un vestmant dintr-o panza aspra maronie, incins cu o funie in jurul mijlocului. Parintii ei au facut tot ce au putut pentru a o intoarce din drum, insa Sfanta Clara nu s-a dat batuta. Curand dupa aceea, Sfanta Agnes, sora ei, i s-a alaturat, asemeni multor altor tinere femei dornice de a fi miresele lui Iisus si de a-si duce traiul fara vreun ban. Sfanta Clara si surorile ei nu purtau nimic in picioare, nu mancau carne, traiau intr-un asezamant sarac si obisnuiau a pastra tacerea aproape tot timpul zilei. In acest fel, erau patrunse de fericirea de a-l simti pe Dumnezeu mereu aproape. Intr-o zi, Domnul a salvat-o pe Sfanta Clara dintr-o mare primejdie ca raspuns al unei rugaciuni fierbinti a acesteia. O armata de nemilosi ostasi erau pe cale sa atace orasul Assisi, planuind sa puna mana mai intai pe manastire. Desi foarte bolnava, Sfanta Clara s-a ridicat din pat si a ajuns cu greu pana la fereastra, de unde putea fi vazuta de dusmani, daruindu-le acestora sfanta impartasanie. Apoi, asezata in genunchi, s-a rugat Domnului pentru a le salva pe maicile sale. Ea a spus: "O, Doamne, protejeaza-le pe surorile pe care nu sunt in stare sa le apar!" O voce din ceruri i-a raspuns: "Voi avea grija de ele intotdeuna". In acelasi timp, o panica neasteptata i-a cuprins pe atacatori, punandu-i pe data pe fuga din fata sfantului locas monahal.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 11 august

Sfantul Mucenic Euplu; Sfanta Clara de Assisi


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

9 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

10 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 11 august – Horoscop general Profil astrologic
11 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 11 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 10, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.