28 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 28 august sunt sarbatoriti Cuviosul Moise Etiopianul, Sfantul Mucenic Diomid, Sfanta Ana Proorocita, fiica lui Fanuel, si Sfantul Augustin, episcop invatator.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 28 august

Cuviosul Moise Etiopianul

Numit si “Moise cel negru”, Sfantul Cuvios Moise Etiopianul a fost un sclav alungat de stapanul sau din cauza firii sale rele. Dupa ce a fost capetenia unei bande de talhari din Egipt, a ajuns sa se caiasca pentru faptele sale si a ales sa duca o viata monastica in desert, sub vegherea Sfantului Isidor preotul. Timp de multi ani, s-a luptat neostoit, prin rugaciune, post si veghe, cu gandurile sale pacatoase si violente, ajungand in cele din urma sa se elibereze de ele gratie rugaciunilor Sfantului Isidor.
Odata cu timpul, Cuviosul Moise Etiopianul a devenit respectat de ceilalti calugari pentru viata sa ascetica, mare-i intelepciune si adanca modestie. Intr-o zi, unul dintre monahi a comis un pacat, iar fratii sai s-au adunat pentru a-l judeca. Chemat sa participe la aceasta intrunire, Sfantul Moise a refuzat la inceput, dar, cedand insistentelor, s-a infatisat adunarii calugarilor carand in spate un cos gaurit plin cu nisip. Intrebat ce vrea sa transmita in acest mod, el a raspuns:”Pacatele mele ma urmaresc mereu, si eu nici macar nu le pot vedea, dar am venit acum sa judec un frate de-al meu”. Calugarul ce pacatuise a fost astfel iertat.
Faima Cuviosului Moise s-a raspandit cu vremea intr-o asemenea masura incat regi si episcopi calatoreau in desert numai si numai pentru a-i cauta intelepciunea si a primi binecuvantarea sa. Ajuns la adanci batraneti, a fost avertizat de sosirea iminenta la manastire a unei trupe de banditi. Sfantul Moise a refuzat sa fuga, zicand:”Asa este scris: cine traieste prin sabie, de sabie va pieri”. Talharii nu au intarziat sa isi faca aparitia, ucigandu-l atat pe  Moise, cat si pe alti sase calugari ramasi impreuna cu el.

Sfantul Mucenic Diomid

In aceasta zi este pomenit si Sfantul Diomid, care a fost legat de un plop alaturi de Sfantul Lavrentie, amandoi savarsindu-se strapunsi de sageti.

Sfanta Ana Proorocita, fiica lui Fanuel

Potrivit Sfantului Evanghelist Luca, Sfanta Ana Proorocita, fiica lui Fanuel, din neamul lui Aser, era o vaduva pioasa, garbovita de batranete, ce isi ducea viata in rugaciune si post in vecinatatea templului din Ierusalim. La fel ca si Dreptul Simeon, atunci cand Iisus a fost adus la templu, l-a laudat pe Dumnezeu si a vorbit tuturor despre mantuirea adus de Prunc omenirii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 28 august

Adormirea Preamaritei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria.
Vezi Traditii si sarbatori din 15 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 28 august

Sfantul Augustin, episcop invatator

Acest vestit fiu al Sfintei Monica s-a nascut in Africa si si-a petrecut multi ani intr-o viata pacatoasa, rob al unor false credinte. Desi excela prin inteligenta si fusese crescut in spiritul crestinismului, necuratele sale porniri si orgoliul sau nemasurat ii intunecau mintea intr-atata incat nu mai putea zari sau intelege adevarul divin. Gratie rugaciunilor sfintei sale mame si a indrumarilor Sfantului Ambroziu, Sfantul Augustin a ajuns, in cele din urma, sa fie convins ca adevarata lui religie era crestinismul. Cu toate acestea ezita sa devina crestin, din pricina gandului ca n-ar putea duce niciodata o viata pura.
Intr-o zi, a auzit despre doi oameni ce fusesera brusc convertiti la autentica credinta de citirea vietii Sfantului Anton, fapt ce l-a facut sa se rusineze amarnic de el insusi. “Ce se intampla cu noi?”, s-a plans prietenului sau Alipius. “Oamenii neinvatati ajung la ceruri de unii singuri, iar noi, cu toata cunoasterea noastra, suntem atat de lasi incat continuam sa ne scaldam in noroiul pacatelor noastre!” Strabatut de adanci remuscari, Sfantul Augustin a fugit sub cerul liber, in gradina, si a strigat spre Dumnezeu:”Cat timp ma mai suporti, Doamne? De ce nu pui capat chiar acum pacatelor mele?” Chiar in acea clipa, a auzit glasul curat al unui copil rostind cuvintele:”Treci si citeste, treci si citeste”. Gandind ca Dumnezeu i-a trimis astfel un mesaj, Sfantul Augustin a deschis cartea Scrisorilor Sfantului Paul si a citit primul pasaj care i-a ajuns sub ochi. Era tot ce avea nevoie, intrucat Sfantul Paul ii spunea prin literele scrise ca trebuie sa isi alunge toata impuritatea si sa traiasca asemeni lui Iisus. Chiar asa s-a si intamplat. Incepand din acea zi, Sfantul Augustin a incep o noua viata.
A fost botezat, si a devenit preot, episcop, un faimos scriitor catolic, si unul din cei mai mareti sfinti ai bisericii. Pe peretele din camera sa statea scris:”Aici nu vorbim de rau despre nimeni”. Sfantul Augustin a infrant puternice erezii, a trait in umilinta si i-a ajutat pe saraci, a predicat cu mare fervoare si s-a rugat neincetat lui Dumnezeu pana cand s-a mutat la Domnul, in anul 430.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 28 august

Cuviosul Moise Etiopianul; Sfantul episcop Augustin


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

26 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

27 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 28 august – Horoscop general Profil astrologic

28 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 28 august  – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 27, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.