8 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 8 august sunt pomeniti Sfantul Emilian Marturisitorul, Episcopul Cizicului, Sfantul Miron, Episcopul Cretei, si Sfantul Dominic, preot.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 8 august

Sfantul Emilian Marturisitorul, Episcopul Cizicului

Sfantul Emilian a fost unul dintre venerabilii episcopi chemati de patriarhul Nichifor intru apararea venerarii sfintelor icoane fata de atacurile imparatului Leon Armeanul. Din aceasta cauza, a fost trimis in exil in anul 815 si, dupa multe suferinte indurate pentru credinta sa, a murit printre straini in anul 820.

Sfantul Miron, Episcopul Cretei

Sfantul Miron a fost un fermier care, desi sarac, daruia cu generozitate din  recoltele sale oamenilor aflati la nevoie. Intr-o zi, a surprins pe campul sau niste hoti ce ii furau granele. Fara a le marturisi cine este, el i-a ajutat sa isi umple sacii si le-a inlesnit fuga. Virtutile sale rau atat de mari incat a fost hirotonisit preot, si apoi ales drept episcop. Binecunoscut pentru minunile si vindecarile sale miraculoase, Sfantul Miron si-a dat, in pace, sufletul Domnului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 8 august

Sfanta Mucenita Parascheva; Sfintii Mucenici Ermolae, Ermip si Ermocrat; Cuviosul Moise; Cuvioasa Mucenita Oreozila. Pomenirea Cuviosului Ignatie Stironitul, Sfantului Mucenic Aion (de sabie savarsit), si Sfintei Mucenite Ierusalima.
Vezi Traditii si sarbatori din 26 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 8 august

Sfantul Dominic, preot

Sfantul Dominic (1170-1221), fiu al lui Felix Guzman si al lui Joan of Aza, s-a nascut la Calaruega, in Spania si a studiat la Universitatea din Valencia. Probabil a fost hirotonisit in timpul studiilor sale, fiind apoi numit canonic la Osma, in anul 1199. Acolo a devenit superior al adunarii de canonici, ce a fost remarcata pentru adeziunea stricta fata de regulile Sfantului Benedict. In anul 1203, Sfantul Dominic l-a insotit pe episcopul Diego de Avezedo de Osma la Languedoc, unde dominicanii au luat pozitie impotriva ereziei albigenzienilor si au sprijinit reformarea cistercienilor. Sfantul Dominic a intemeiat in 1206 un institut pentru femei la Prouille, in teritoriul albigenzienilor, caruia i-a atasat cativa frati calugari predicatori. In anul 1208, cand legatul papal Petru de Castelnan a fost ucis de albigenzieni, Papa Inocentiu al III-lea a initiat o cruciada contra lor, condusa de contele Simon IV de Montfort, ce s-a desfasurat vreme de sapte ani. Sfantul Dominic s-a alaturat armatei si a predicat Evanghelia ereticilor, fara a se bucura insa de un mare succes. In anul 1214, Simon i-a daruit un castel la Casseneuil, unde Sfantul Dominic impreuna cu sase din ucenicii sai, a pus bazele unui ordin avand drept scop aducerea la dreapta credinta a albigenzienilor, ordin ce a fost aprobat canonic de episcopul de Toulouse in urmatorul an. Sfantul Dominic nu a reusit sa obtina aprobarea ordinului sau de predicatori la Conciliul General din Lateran din 1215, insa a primit aprobarea Papaei Honorius al III-lea dupa un an. In acest fel, a fost oficializat Ordinul Predicatorilor (Ordinul Domenican).
Sfantul Dominic si-a petrecut ultimii ani de viata organizand acest ordin, calatorind in toata Italia, Spania si Franta pentru a predica , a atrage noi membri si a infiinta noi asezaminte dominicane. Ordinul Domenican s-a dovedit plin de succes in aplicarea conceptului intemeietorului sau de armonizare a vietii intelectuale cu nevoile populare. Sfantul Domenic a convocat primul conciliu general al ordinului la Bologna, in anul 1220, si a murit in urmatorul an, in ziua de 6 august, dupa ce a fost silit de boala sa se intorca dintr-o misiune in Ungaria. Canonizat in anul 1234, el este sfantul protector al astronomilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 8 august

Sfantul Episcop Mucenic Emilian; Sfantul Dominic


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

6 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

7 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 8 august – Horoscop general Profil astrologic
8 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 8 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 07, 2012 Rating: 5

4 comentarii:

Un produs Blogger.