9 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 9 august este dedicata comemorarii Sfantului Apostol Matia, Sfintilor 10 Mucenici Marturisitori pentru icoana lui Hristos, Sfantului Mucenic Antonin, si Sfintei Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), fecioara mucenita, patroana a Europei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 9 august

Sfantul Apostol Matia

Sfantul Matia se numara printre cei 70 de apostoli. Dupa ce Iuda, tradatorul lui Hristos, si-a luat viata, ucenicii (120 de femei si barbati) s-au pus de acord sa alega pe cineva care sa ii ia locul intre cei 12 apostoli. Au fost propusi Iosif (numit si Barsaba sau Iustus) si Matias, ramanand ca Domnul, prin tragere la sorti, sa il desemneze pe cel ales.
Sortii au fost in favoarea lui Matia, care a devenit, astfel, cel de-al douasprezecelea apostol (Vezi Faptele Apostolilor, capitolul 1). Marturiile despre apostolatul lui Matia difera de la o sursa la alta. Potrivit unora, el a predicat Evanghelia in Etiopia, primindu-si cununa de mucenic in acele locuri. Conform altora, dupa ce a calatorit prin Etiopia, a revenit in Iudeea, unde a fost judecat si condamnat la moarte de catre Anania, marele preot, fiind ucis cu pietre si apoi decapitat.

Sfintii 10 Mucenici Marturisitori pentru icoana lui Hristos

Mucenicii Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Foca, Petru, Leontie, Grigore si altii au suferit pentru sfintele icoane in anul 730, in vremea imparatului iconoclast Leon Isaurianul. Imparatul Leon l-a indepartat atunci pe Germanus de pe tronul patriarhal si l-a aruncat in temnita, aducandu-l in locul sau, drept patriarh, pe iconoclastul Atanasie.
Printr-un decret imperial, s-a poruncit ca toate icoanele sa fie confiscate din case si biserici, si apoi distruse. La Constantinopol, exista inca din timpul sfantului imparat Constantin cel Mare o asa numita “poarta pe arama”, pe care era gravat chipul Mantuitorului. In ziua de 19 ianuarie 70, imparatul si patriarhul Atanasie au ordonat ca aceasta icoana sa fie data jos. Multimea de credinciosi a fost revoltata de acest sacrilegiu. Printre cei prezenti se gasea si Sfanta Maria, o femeie dintr-o ilustra familie, care, impreuna cu altii, s-a repezit spre scara adusa de ostasi si au tras-o inapoi pentru a-i impiedica pe acestia sa se urce spre sfanta icoana. Scara s-a daramat, iar un soldat aflat sub ea si-a gasit astfel moartea. Sfantul Grigore si sfanta calugarita Teodosia au sarit si ei in apararea icoanei din bronz.
Afland despre cele intamplate, imparatul Leon a poruncit uciderea a numerosi credinciosi, toate numele lor fiind stiute numai de Domnul. Sfintii Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Foca, Petru au fost trimisi in inchisoare, fiind tinuti acolo opt luni, vreme in care au primit zilnic cate 500 de lovituri de bici. Gratie Domnului, ei au ramas teferi si au indurat cu curaj toate schingiurile. In cele din urma, imparatul a ordonat sa fie arsi cu fierul rosu si sa li se taie capetele. Trupurile mucenicilor au fost ingropate in apropierea bisericii Sfintei Mucenite Teodora, fiind descoperite neputrezite 139 de ani mai tarziu.

 Sfantul Mucenic Antonin

Originar din Alexandria, Sfantul Antonin a fost adus in fata guvernatorului si torturat pentru credinta sa, dar nu l-a renegat nici o clipa pe Hristos. In cele din urma a fost ars de viu. In timp ce era cuprins de flacari, Sfantul Antonin a strigat: “Iubiti frati, nu va lasati inrobiti de trupurile voastre, ci ascultati-va sufletele, daruite voua de Dumnezeu, apropiate Domnului si puterilor ceresti”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 9 august

Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon; Cuvioasa Antuza
Vezi Traditii si sarbatori din 27 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 9 august

Sfanta Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), fecioara mucenita, patroana a Europei

Sfanta Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein) s-a nascut in anul 1891 la Breslau, Polonia, si a fost cel mai mic copil al unei numeroase familii de evrei. O studenta exceptionala, a excelat in filozofie, fiind interesata mai ales de fenomenologie. In cele din urma,  a fost atrasa de credinta catolica, drept pentru care a fost botezata in 1922, la catedrala din Cologne, Germania. Unsprezece ani mai tarziu, a intrat la manastirea de maici carmelita din Cologne. Din cauza conjuncturii politice din Germania, Edith, al carui nume religios era Tereza Benedicta a Crucii, a fost trimisa la manastirea carmelita de la Echt, din Olanda. Atunci cand nazistii au cucerit Olanda, Tereza si sora ei, Rose, au fost arestate si trimise la lagarul de concentrare de la Auschwitz. Sfanta Tereza a murit in camerele de gazare de la Auschwitz in 1942, la varsta de 51 de ani. In anul 1987, a fost beatificata la catedrala din Cologne de catre Papa Ioan Paul al II-lea. Sfanta Tereza Benedicta a Crucii a fost canonizata pe 11 octombrie 1998.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 9 august

Sfantul Apostol Matia; Sfanta Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), patroana Europei


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

7 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

8 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 9 august – Horoscop general Profil astrologic
9 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 9 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 08, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.