11 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 11 septembrie sunt pomeniti Cuvioasa Teodora din Alexandria, Cuviosul Eufrosin, si Sfintii Prot si Iacint, frati mucenici. In aceeasi zi se celebreaza Anul nou Coptic - Sarbatoarea El-Nayrouz si incepe sarbatoarea japoneza a iertarii Sfantului Nichiren.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 11 septembrie

Cuvioasa Teodora din Alexandria

In timp ce era tanara casatorita, Teodora a savarsit pacatul adulterului. Coplesita de remuscari, a fugit din casa sotului ei, imbracandu-se in straie de barbat si luandu-si numele Teodor. Pretinzand ca este eunuc, a intrat apoi intr-o manastire de calugari. Asa-zisul Teodor a devenit curand vestit prin posturile sale lungi, prin vegherile fara de sfarsit si potopul de lacrimi ce i se revarsa in pocainta. In acest fel a dus Sfanta Cuvioasa Teodora o stricta viata monahala, vreme de noua ani, sperand ca secretul nu ii va fi cunoscut decat dupa ce va muri. Ea s-a dovedit a fi inzestrata cu darul de a face minuni, imblanzind fiarele salbatice si vindecandu-i miraculos pe cei suferinzi. Calugarii au descoperit abia dupa ce si-a dat sufletul ca parintele Teodor era, de fapt, o femeie. Sotul Sfintei Cuvioase Teodora a venit la inmormantarea ei, si a trait apoi in chilia fostei sale neveste pana a plecat si el la Domnul.

 Cuviosul Eufrosin

Un om simplu si plin de umilinta, Sfantul Cuvios Eufrosin a intrat in viata monastica la Alexandria si, intrucat a fost considerat nedemn de a primi alte insarciniri, a fost trimis sa lucreze la bucataria manastirii. El a lucrat aici cu sarguinta, fara se plange vreodata, fiind adeseori privit cu dispret de unii monahi. Intr-o noapte, staretul a visat ca era in rai si acolo l-a intalnit pe Eufrosin, care i-a daruit o ramura ce purta trei inmiresmate mere. Dimineata, imediat ce s-a trezit, el a descoperit, cu mare mirare, ca merele din vis era asezate pe perna sa. Fara a mai sta mult pe ganduri, staretul a fugit la Eufrosin si l-a intrebat: “Unde ai fost asta noapte, frate?” Eufrosin i-a raspuns: “Dar dumneata unde ai fost, parinte?” Steretul i-a adunat de indata pe toti calugarii si le-a istorisit minunata intamplare, afland astfel cu totii despre marea sfintenie a bucatarului lor. Sfantul Cuvios Eufrosie n-a putut indura insa laudele monahilor si a fugit in desert, unde a trait in sihastrie pana cand s-a savarsit din viata.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 11 septembrie

Taierea capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Inainte-Mergatorul Domnului.
Vezi Traditii si sarbatori din 29 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 11 septembrie

Sfintii Prot si Iacint, frati mucenici

Sfintii Prot si Iacint au trait in vremea persecutiilor indreptate impotriva crestinilor de imparatul Valerius (257–259). Ziua comemorarii lor anuale este mentionata ca fiind 11 septembrie in "Depositio Martyrum", in cronografia anului 354. In aceeeasi cronografie sta scris ca mormintele lor sunt la cimitirul Bassola, de pe Via Salaria, devenit cunoscut mai tarziu prin numele de Catacombele Sfantului Hermes.
Potrivit traditiei, Sfintii Prot si Iacint au fost frati, aflati in slujba Sfintei Eugenia, impreuna cu care au fost botezati de Helenus, episcopul Heliopolisului. Dedicandu-se din inima studiului Sfintei Scripturi, au trait ca ermiti in Egipt, mergand apoi cu Sfanta Eugenia la Roma. Aici au fost arestati pentru vina de a fi crestini de imparatul Gallienus (260–268). Refuzand sa se dezica de credinta lor, au fost biciuiti, taindu-li-se dupa aceea capetele.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 11 septembrie

Cuvioasa Teodora din Alexandria

Alte traditii si sarbatori din 11 septembrie

Anul nou Coptic - Sarbatoarea El-Nayrouz

Membrii bisericii ortodoxe copte, crestini nativi apartinand bisericii din Egipt, celebreaza anul nou pe 11 septembrie, intrucat in aceasta zi, Steaua Cainelui, Sirius, apare pe cerul egiptean, anuntand revarsarea Nilului si inceperea unui nou sezon de insamantare.
Pentru a-i comemora pe martirii bisericii, credinciosii poarta vestminte rosii, altarul fiind impodobit cu un material din aceeasi culoare. Un aliment servit traditional in acesta zi este curmala rosie, rosul sugerand sangele martirilor, pulpa de culoare deschisa a fructului semnificand puritatea lor, iar samburele, credinta lor de neinfrant.

Sarbatoarea iertarii Sfantului Nichiren

11-13 septembrie

La templul Botamochi din Kamakura, Japonia, acest festival il cinsteste pe Sfantul Nichiren (1222-1282), considerat cel mai devotat preot buddhist japonez. Nascut ca fiu al unui sarac pescar, Nichiren a infintat la Kamakura sediul energicelor si ambitioaselor sale actiuni de misionariat. Fervoarea cu care s-a dedicat evenimentelor sociale si politice a facut sa fie curand privit cu neincredere de guvern si alte secte buddhiste. A fost exilat in peninsula Izu in anul 1261, dar iertat ceva mai tarziu. Acest fapt nu a facut decat sa intensifice atacurile sale impotriva altor secte asa ca, in cele din urma, a fost exilat pe insula Sado din marea Japoniei. Dupa patru ani petrecuti acolo, s-a intors si a ramas pentru tot restul vietii sale pe muntele Minobu, in locul unde se afla in zilele noastre templul Nichiren. A continuat pana la moarte sa le dea invataturi calugarilor din secta sa si continuandu-si lucrarea de misionariat. In prezent, exista cateva milioane de buddhisti Nichiren. Sarbatoarea iertarii Sfantului Nichiren este celebrata prin mari procesiuni si patrunzatoare pslamodieri ale preotilor, avand in fundal batai de tobe. La Kamakura, credinciosii aduc ofrande constand din “botamochi”, chiftele de orez cu pasta de fasole.


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

9 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

10 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 11 septembrie – Horoscop general Profil astrologic
11 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 11 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 10, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.