15 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 15 septembrie sunt praznuiti Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, Sfantul Mare Mucenic Nichita Romanul si are loc sarbatoarea catolica Sfanta Fecioara Maria Indurerata.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 15 septembrie

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos

Nascut in localitatea Raguza (Dalmatia) in anul 1568, Sfantul Iosif cel Nou a venit cu mama sa in Ohrida, un loc aflat in sudul Dunarii, dupa plecarea de pe aceasta lume a tatalui sau. Dupa ce a ajuns la varsta de 15 ani, a trait vreme de 5 ani la manastirea Maicii Domnului din Ohrida, inainte de a se duce la Muntele Athos pentru a se calugari, sub numele de Iosif, la manastirea Pantocreator. A fost apoi trimis ca egumen la marea lavra a Sfantului Stefan din Adrianopol, iar dupa 6 ani, a fost numit egumen al marii lavre romanesti numite Cutlumus.
Patriarhia din Constantinopol a hotarat dupa aceea sa il desemneze mitropolit al Timisoarei, fiind instalat pe acest scaun in ziua de 20 iulie 1650. Cu 3 ani inainte de a se muta la Domnul, s-a decis sa traiasca in liniste si izolare la manastirea Partos, din imprejurimile Timisoarei.
Moastele sale au fost mutate in catedrala mitropolitana de la Timisoara in anul 1653.
Desemnat drept sfant pe 28 februarie 1950, de catre Sfantul Sinod al Biericii Ortodoxe Romane, Sfantul Iosif cel Nou de la Partos a fost numit de biserica patron al pompierilor din Romania in anul 1997.

Sfantul Mare Mucenic Nichita Romanul

Provenind dintr-o nobila familie gotica Sfantul Nichita Romanul a fost ucenic al episcopului Teofilie Gotul, care a luat parte la cel dintai Sinod Ecumenic. Dupa ce s-a confruntat cu Atanaric, conducatorul pagan al gotilor, Sfantul Nichita a fost crud schingiuit si apoi ars pana la pieire. Desi a murit in flacari, trupul sau a fost aflat intreg, fara vreo vatamare adusa de foc. Moastele lui au fost luate de prietenul sau Marian la Mopsuetia din Cicilia, unde s-a inaltat o biserica in cinstea Sfantului Mare Mucenic Nichita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 15 septembrie

Sfantul Mucenic Mamant; Sfintii 3628 de mucenici din Nicomidia; Preacuviosul Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului; Cuviosii Antonie si Teodosie de la Pecerska; Sfintii Mucenici Teodot si Rufina; Sfantul Diomid; Sfant Iulian; Sfant Filip; Sfant Evtihian; Sfantul Isihie; Sfantul Leonid; Sfantul Eutihie; Sfantul Filadelf; Sfantul Melanip; Sfanta Partagapi; Sfintii Mucenici Aitala si Amun.
Vezi Traditii si sarbatori din 2 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 15 septembrie

Sfanta Fecioara Maria Indurerata

O vreme, au existat doua sarbatori inchinate Indureratei Maria: una avandu-si originea in secolul al XV-lea, si o alta in secolul al XII-lea. Cele doua comemorari se sarbatoreau amandoua de catre biserica catolica, una in ziua dinainte de Duminica Floriilor, cealalta in luna septembrie.
Principalele referinte biblice despre Indurerea Mariei se gasesc in Luca 2:35 si Ioan 19:26-27. In Evanghelia dupa Luca, Simeon o avertizeaza pe Fecioara Maria :” Si prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se descopere gandurile din multe inimi”, iar in Evanghelia dupa Ioan aflam:” Deci Iisus, vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: Femeie, iata fiul tau! Apoi a zis ucenicului: Iata mama ta! Si din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 15 septembrie

Sfantul Mucenic Nichita Gotul; Sfanta Fecioara Maria Indurerata


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

13 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

14 septembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 15 septembrie – Horoscop general Profil astrologic

15 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 15 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on septembrie 14, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.