Superstitii despre scoala si examene


Cati dintre noi nu s-au agatat la scoala, plini de sperante si cu inima tresaltand ca o vrabiuta inspaimantata, de o superstitie naiva, desprinsa din foclorul elevilor si studentilor, mai cu seama in preajma unui examen, a unei testari sau teze pentru care nu invatasera indeajuns?
Culmea este ca, uneori, o astfel de credinta copilareasca ori extrem de elaborata, chiar a parut sa dea rezultate, devenind o metoda consacrata de a depasi un impas in mitologia pitoreasca din mediul scolar si chiar universitar.
Prima zi de scoala, mai ales pentru prichindeii ce pasesc in cea dintai clasa (mai nou, in clasa pregatitoare), este inconjurata de niste superstitii aparte, impartasite, nu rareori, si de parinti. Intr-o astfel de ocazie festiva, pentru a avea parte de succese in invatatura, este bine sa pasesti cu piciorul drept pe portile scolii ori pe usa clasei. De asemeni, este indicat sa porti lucruri noi, de la lenjeria intima si pana la pantofi ori ghiozdan, astfel incat sa ti se alature mereu norocul in decursul noului an de scoala.

Una din cele mai inveterate superstii se refera la igiena personala. Nu trebuie cu nici un pret sa te lasi atins de apa si sapun in ajunul unui examen! Indeosebi, nu ai voie sa te speli la cap, intrucat, in acest fel, ai putea indeparta din minte bruma de invatatura acumulata in minte. Pe de alta parte, daca te tunzi scurt inaintea unei examinari, inlesnesti creierului acumularea unei mai mari cantitati de informatie sau, din contra, iti pierzi odata cu parul tot ce ai invatat pana atunci.

Daca scapi o carte sau un curs din mana, ti se prevesteste ghinion la examen.

Potrivit unei superstitii consacrate, daca atunci cand mergi la scoala intalnesti in drum o pisica alba, vei avea parte de o nota buna sau un succes la un examen.

Ori obiect de imbracaminte nou purtat la un examen sau o testare nu face decat sa aduca ghinion.  Mai mult decat atat, toamna sau primavara, vara ori iarna, foloseste acelasi haine atunci cand te prezinti la examene. In acest scop, este necesar sa iti mentii o greutate constanta, sa nu tii vreo cura de slabire, si nici sa nu te ingrasi ca porcul.

Daca este cu putinta, atunci cand profesorii iti verifica cunostiintele, aseza-te pe acelasi loc sau in aceeasi banca ca si ultima data cand ai luat cu brio un examen sau o testare.

Iti doresti sa inveti fara nici cel mai mic efort materia pentru o lectie, un examen sau un test! Nimic mai simplu! Tot ce ai de facut este sa dormi cu cursurile sau cartea (deschisa eventual la pagina ce face obiectul examinarii) sub perna! Gratie unei lucrari magice, in timpul somnului, cuvintele din textul tiparit se vor muta, tiptil, in mintea ta, dandu-ti ocazia sa iei un zece la o materie care nu este pe gustul tau. In acelasi timp, nu indrazni sa mananci cu carte deschisa in fata, ca iti mananci mintea!

Nu iti taia unghiile inainte de o teza sau un examen! Nu faci decat sa atragi de partea ta ghinionul!

Nu palavragi peste masura inainte de un test. In acest fel poti uita o mare parte din materia invatata.

In functie de experienta acumulata, fiecare student sau elev poate deveni constient care din mainile lui este cea “norocoasa”. Din acest motiv, unii prefera sa extraga un bilet de examen fie numai cu mana dreapta, fie numai cu cea stanga.

Foloseste unul si acelasi pix la toate examenele! In acest scop, nu neglija sa iti cumperi un pix nou-nout inainte de inceperea sesiunii.

Nu uita sa porti asupra ta o amuleta  norocoasa sau talismanul favorit atunci cand te prezinti la un examen! Poate fi vorba despre o cravata, o cruciulita, o bratara, sau un medalion.

Chiar daca nu esti din cale afara de credincios, inainte de un examen sau test, fa-i o vizita Domnului la biserica si inchina-te la toate icoanele din sfantul locas. Nu se stie niciodata de unde sare iepurele!
Unele superstii ajung in pragul zonei crepusculare ori a indecentei!  Spre exemplu, am auzit de studenti si elevi care, inainte de o mare confruntare cu profesorii, obisnuiesc sa atinga nasul unei mici statui a unui caine sau sa isi puna mana, cu fereala, pe “partile intime” ale statuii unui cal!

Nu planifica sau nu te prezenta la nici un examen care cade intr-o zi de marti sau de 13!

Daca, atunci cand te intorci de la scoala, iti asezi ghiozdanul cu fata la perete sau pe jos, ai toate sansele de a ramane repetent!


Ai auzit si despre alte superstitii legate de scoala si examene? Spune-ne si noua!


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blog:

Parul in superstitii si legende

Hainele si incaltamintea in superstitii, legende , traditii

Scoala in citate, aforisme, maxime
Superstitii despre scoala si examene Superstitii despre scoala si examene Reviewed by Diana Popescu on septembrie 13, 2012 Rating: 5

5 comentarii:

  1. se zice ca si 6 e cifra cu ghinion. Pana la urma care e mai cu ghinion, 6 sau 13?

    RăspundețiȘtergere
  2. @ alex: e cu ghinion cand nu ai invatat :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta e influenta mizeriilor de genul Harry Potter i altele asemanatoare. Concluzia acestor carti si filme este ca nu trenuie sa te straduiesti ca sa realizezi ceva. E suficient sa stii un descantec sau o vraja.
    Urmarea o vedem cu totii :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Unele chestii, precum cea cu cartea de sub perna, sunt aparute cu mult inainte de epoca superstitiilor gen Harry Potter...

    RăspundețiȘtergere
  5. :) Am incercat si eu acum mult timp sa pun cartea sub perna si chiar a avut efect.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.