27 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 27 octombrie sunt pomeniti Cuviosul Dimitrie cel Nou, ale carui moaste sunt la Patriarhia Romana, Sfantul Mucenic Nestor, si Sfanta Sabina, Mucenita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 27 octombrie

Cuviosul Dimitrie cel Nou, ale carui moaste sunt la Patriarhia Romana

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a nascut intr-o familie de piosi tarani, in satul Basarabov din Bulgaria. Inca din copilarie, s-a dedicat din tot sufletul credintei, petrecand multa vreme in postire si rugaciune. Intr-o zi, in timp ce mergea pe camp, a calcat din greseala peste cuibul unei pasari ascuns in iarba, omorand puii ascunsi acolo. Cuprins de remuscari din pricina acestei fapte, a mers descult trei ani, fie ca a fost vara sau iarna. Atunci cand a crescut, a intrat intr-o manastire si, dupa cativa ani petrecuti in comunitatea monahala, a primit binecuvantarea de a se retrage intr-o pestera din apropierea raului Lom, unde, dupa multi ani de sihastrie, si-a dat in pace sufletul in mainile Domnului. Odata cu trecerea timpului, dupa 300 de ani, amintirea despre el s-a sters din mintile oamenilor. Raul Lom si-a iesit apoi din matca si a luat din pestera trupul nevatamat al Sfantului Dimitrie cel Nou, ingropandu-l in aval sub nisipuri.
Dupa inca o suta de ani, Sfantul Dimitrie a aparut in visul unei fete paralizate, spunandu-i sa le ceara parintilor ei sa o duca la malul raului, pentru a-si afla acolo vindecarea. Familia fetei, impreuna cu multi preoti si sateni, a mers pana la apa cea curgatoare, pana intr-un loc unde fusese vazuta si mai inainte o lumina minunata si misterioasa. Oamenii au sapat in acel loc si au aflat trupul nestricat de vreme si stralucitor al Sfantului Dimitrie cel Nou, fata paralizata fiind vindecata pe data, printr-o minune. A fost, dupa aceea, cladita la Basarabov o biserica in onoarea sfantului, in acel locas avand loc odata cu timpul numeroase miracole.
In anul 1774, in decursul razboiului ruso-turc, generalul Petru Saltikov a poruncit ca moastele Sfantului Dimitrie cel Nou sa fie duse in Rusia, pentru a fi adapostite fata de otomani. Atunci cand relicvele au ajuns la Bucuresti, boierul Hagi Dimitrie a primit incuviintarea generalului de a lasa acolo moastele sfantului, Saltikov trimtand in Rusia, la Lavra pesterilor din Kiev numai bratele lui Dimitrie cel Nou. Asa s-a facut ca moastele Sfantului Dimitrie cel Nou au fost puse la pastrare in Catedrala patriarhala din Bucuresti, in ziua de 13 iulie 1774, sub ingrijirea mitropolitului Grigorie al II-lea, in perioada cand Tara Romaneasca era sub ocupatie ruseasca.
In anul 1792, prin interventia mitropolitului Filaret al II-lea, Sfantul Dimitrie cel Nou a fost numit ocrotitor al orasului Bucuresti, iar in 1955 a avut loc canonizarea acestui cuvios, fiind aleasa ca zi de comemorare a sa data de 27 octombrie. Dupa ce, in secolul al XVII-lea, capitala de astazi a Romaniei i-a avut ca patroni pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, in anul 1774, Bucurestiul a revenit sub ocrotirea Sfantului Dimitrie cel Nou.

Sfantul Mucenic Nestor

Sfantul Nestor a primit cununa de mucenic in anul 306, la Tesalonic, impreuna cu invatatorul sau, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie (vezi 26 octombrie).

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 27 octombrie

Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi; Sfintii Mucenici Nazarie, Ghervasie, Protasie si Silvan.
Vezi Traditii si sarbatori din 14 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 27 octombrie

Sfanta Sabina, Mucenita

Sfanta Sabina, alaturi de Sfanta Cristela si Sfantul Vincentiu, a fost schingiuita si ucisa in orasul Avila din Spania, pe timpul imparatului Diocletian, in anul 303 dupa Hristos. O parte din moastele Sfintei Mucenite Sabina se afla si sunt cinstite anual, pe 27 octombrie, prin slujbe si priveghiuri, la schitul Darvari.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 27 octombrie

Sfantul Mucenic Nestor



Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

25 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

26 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 27 octombrie – Horoscop general Profil astrologic

27 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 27 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 26, 2012 Rating: 5

7 comentarii:

  1. La multi ani tuturor celor care isi sarbatoresc maine ziua de nastere!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani celor cu numele Dumitru si scorpionilor :)

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani la Dumintri si o toamna calduroasa :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum ati aflat ca Sf Sabina este praznuita la Schitul Darvari, am o nelamurire si as vrea sa ma lamuresc.

    Pe site-ul schituldarvari.ro nu exista aceste informatii.

    In "calendarul catehetic largit - 2010" editat de Manastirea Adormirii Maicii Domnului - Arhiespicopia Otodoxa Romana a Italiei, Roma, (pagina 125) Sf Mc. Sabina(sec.I) este praznuita la data de 29 august, la data de 27 octombrie nu este mentionata alta Sfanta Sabina.

    De aceea mi-ar fi de folos sa aflu daca sursa articolului dvs. este una sigura, sa clarific aceasta ambiguitate.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iata doua surse ale articolului: http://stirile.rol.ro/manastirea-cu-16-moaste-746617.html, http://www.crestinortodox.ro/stiri/crestinortodox/sfanta-mucenita-sabina-137906.html

      Ștergere
  5. Specific ca Schitul Darvari este o manastire ortodoxa, si nu romano-catolica, deci nu au cum sa praznuiasca o sfanta din alt calendar, decat cel ortodox.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici aveti partial dreptate si exista o eroare si in articol. Sfanta Sabina este praznuita pe 27 octombrie in biserica ortodoxa, si pe 29 august in biserica romano-catolica. Aceeasi Sfanta Sabina!

      Ștergere

Un produs Blogger.