Cum iei o decizie? | Intre "Trebuie" si "Vreau"

Cum iei o decizie atunci cand nu esti 100% convins de ceva? "Trebuie sa ma duc la petrecerea zilei de nastere a lui Dan, desi sunt cam obosit si nu ma simt prea apropiat de el!" "Trebuie sa ma duc la supermarket, cu toate ca nu imi place sa conduc printr-un trafic aglomerat si sa ma lupt sa gasesc un loc de parcare!"

De cate ori spui "Trebuie" tie insuti ori celorlalti, sau ii auzi pe altii spunandu-ti "Trebuie" sa faci asta si cealalta?

Cati dintre cei care folosesc zilnic cuvantul "Trebuie" se simt deprimati, cuprinsi de sentimentul vinovatiei atunci cand nu reusesc sa duca pana la capat ceea ce "Trebuie?" Cati dintre noi nu se simt iritati, agasati, de cei care ne repeta cu insistenta ca "Trebuie" sa facem ceva?

Ce s-ar intampla, insa, daca in locul lui "Trebuie" am folosi "Vreau"? De exemplu, in loc sa iti zici "Trebuie sa ma duc la petrecerea zilei de nastere a lui Dan desi sunt cam obosit si nu ma simt prea apropiat de el!", incearca sa iti spui "Vreau sa ma duc la petrecerea zilei de nastere a lui Dan desi sunt cam obosit si nu ma simt prea apropiat de el".

Simti diferenta? In a doua varianta, te putea simti mai putin obligat, mai putin tensionat despre ce anume sa faci, si ai putea astfel gasi mai usor un raspuns pentru dilema ta. Ai putea sa iti dai seama intr-o mai mare masura ce iti doresti sau nu sa faci cu adevarat.

Daca reusesti sa il inlocuiesti pe "Trebuie" cu "Vreau", intreaba-te cat mai frecvent "Vreau sa fac lucrul asta?"

De exemplu, in loc sa gandesti "Trebuie sa o insotesc pe Carmen la cumparaturi?", formuleaza-ti intrebarea altfel, "Vreau sa o insotesc pe Carmen la cumparaturi?". Cantareste apoi in minte consecintele si avantajele deciziei tale, si placerea / neplacerea ce iti insoteste decizia. Sentimentul de vinovatie, depresia, iritarea ce se asociaza cu o decizie bazata pe "Trebuie" ar trebui sa se domoleasca atunci cand folosesti "Vreau". In acest mod, pagubosul tau simt autocritic se diminueaza, sau chiar dispare pentru o vreme.

In acest fel iti poate fi mai clar ce anume iti doresti cu adevarat si ai posibilitatea de a nu iti mai confunda interesele cu cele ale oamenilor din preajma ta.

Asadar, data viitoare cand te surprinzi intrebandu-te "Trebuie sa ma intalnesc cu acest om?" sau "Trebuie sa ma prefac ca sunt fericit?", incearca pur si simplu sa inlocuiesti "Trebuie" cu "Vreau" si vezi ce se intampla!


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blog:
Cum sa reusesti in viata?

Iubeste-ti soarta

Cum inveti sa spui “NU”? 
Cum iei o decizie? | Intre "Trebuie" si "Vreau" Cum iei o decizie? | Intre "Trebuie" si "Vreau" Reviewed by Diana Popescu on octombrie 19, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.