13 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 13 noiembrie sunt praznuiti Sfantul Ioan Gura de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, Sfantul Mucenic Damaschin, si Sfantul Stanislau Kostka, calugar.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 13 noiembrie

Sfantul Ioan Gura de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului

Sfantul Ioan Gura de Aur, cel mai mare orator al crestinitatii, este comemorat nu numai astazi, ci si cu prilejul sarbatorii celor Trei Sfinti Ierarhi (impreuna cu Sfantul Vasile cel Mare si Sfantul Grigore Teologul) pe data de 30 ianuarie.
Sfantul Ioan Gura de Aur s-a nascut in Antiohia, intr-o familie de piosi crestini, in jurul anului 345. Mama lui a devenit vaduva la varsta de 20 de ani, si s-a devotat cresterii fiului ei intru invataturile lui Hristos. Sfantul Ioan Gura de Aur a primit o educatie literara si oratorica de la cei mai vestiti pagani din vremea sa. Desi avea in fata o cariera de faimos orator, a ales sa isi inchine viata lui Dumnezeu. A trait ca si calugar intre anii 374 si 380, ajungand, in cele din urma, sa fie sihastru intr-o pestera din apropiere de Antiohia. Aici s-a conformat unui dur ascetism, care i-a ruinat sanatatea, silindu-l sa se intoarca in Antiohia, unde a fost hirotonisit preot. In acest loc, a iesit la iveala darul sau de propavadui, din cauza caruia a primit supranumele de “Gura de Aur”. Maiestria sa de a explica indrumarile lui Hristos a ajuns binecunoscuta in crestinatate, fiind ales sa il urmeze pe Sfantul Nectarie ca patriarh al Constantinopolului. A fost luat din Antiohia in secret (unii zic ca ar fi fost chiar rapit) pentru a se evita opozitia locuitorilor de aici fata de pierderea bunului lor invatator. A fost numit arhiepiscop al Constantinopolului in anul 398.
Sfantul Ioan Gura de Aur a predicat ca patriarh asa cum o facea si mai inainte, acuzand adeseori morala stricata si viata de lux a nobilimii. Din aceasta pricina, a atras asupra lui mania imparatesei Eudoxia, care l-a exilat in Pontul Euxin in anul 403. Credinciosii au protestat cu violenta fata de aceasta decizie, iar in noaptea de dupa plecarea Sfantului Ioan orasul a fost zguduit de un mare cutremur, atat de infricosator incat imparateasa s-a vazut nevoita sa il cheme pe Sfantul Ioan Gura de Aur inapoi. Reimpacarea a tinut scurt timp. Sfantul Ioan Gura de Aur nu si-a imblanzit criticile din predicile sale, iar atunci cand imparateasa Eudoxia si-a inaltat o statuie de argint langa marea biserica din Constantinopol, in anul 403, arhiepiscopul nu a ezitat sa o mustruluiasca, capatand in schimb o neimpacata dusmanie din partea Eudoxiei.
In anul 404, Sfantul Ioan Gura de Aur a fost exilat la Cucusus, in apropiere de Armenia. Atunci cand Papa Inocentiu al Romei a intervenit in favoarea lui, familia imperiala l-a exilat si mai departe, in localitatea Pitius. Calatoria intr-acolo a fost atat de dificila incat arhiepiscopul si-a dat sufletul inainte de a ajunge la Pitius, in anul 407. Ultimele lui cuvinte au fost: “Slavit fie Dumnezeul tuturor lucrurilor de pe pamant”.
Sfantul Ioan Gura de Aur este autorul celor mai multe scrieri dintre toti parintii bisericii. Operele sale includ 1.447 de discursuri, 240 de epistole, si comentarii complete despre Geneza, Evanghelia lui Matei si cea a lui Ioan, Faptele Apostolilor si Epistolele Sfantului Pavel.
Sfantul Ioan Gura de Aur a murit pe 14 septembrie, insa, intrucat acea zi era consacrata sarbatorii Inaltarii Crucii, comemorarea lui a fost mutata pe data de 13 noiembrie.

Sfantul Mucenic Damaschin

Sfantul Damaschin a fost calugar la Constantinopol. Chiriac si Chiriaca, parintii sai, locuitori  ai cartierului Galateei din acel oras, si-au numit fiul Diamantes. Orfan la o varsta frageda, lipsit de calauzirea parinteasca, baiatul a ajuns sa duca o viata necuvincioasa. Prins in vreme ce savarsea o faradelege, a trecut la credinta islamica pentru a scapa de pedeapsa. Mai tarziu, a devenit constient de eroarea sa, si s-a pocait pentru greseala de a-l renega pe Hristos. A plecat apoi la Muntele Sfant, unde a intrat intr-o lavra, capatand numele monastic de Damaschin. Vreme de 12 ani, s-a dedicat rugaciunii si postirii, si a primit tonsura Marei Schisme. Primind binecuvantarea pentru stradania sa, si-a tuns parul si s-a imbracat in straie de marinar. In biserica Hagia Sofia, transformata in moschee, Sfantul Damaschin si-a facut semnul crucii si l-a proclamat pe Hristos ca adevaratul Dumnezeu. Intrucat musulmanii nu au luat nici o masura impotriva lui, a mers la moscheea sultanului Mehmed, repetandu-si acolo confesiunea de credinta, numindu-i pe musulmani ignoranti si inselati in crezul lor pentru ca erau indepartati de Hristos. Muslumanii care l-au auzit au crezut ca au de a face cu un nebun. In urmatoarea zi, Sfantul Damaschin s-a dus la curtea vizirului si a strigat la cei aflati acolo: “Credinta voastra este lipsita de adevar. Hristos este adevaratul Dumnezeu, si numai credinta in Hristos este adevarata”. A fost apoi arestat si batut, dupa care a fost alungat. A continuat sa proclame maretia lui Hristos in diferite locuri, fiind insa neluat in seama si considerat a fi nebun. Intr-o zi de duminica, Sfantul Damaschin s-a dus la moscheea Tofana, unde se adunasera multi musulmani. Din nou, a fost prins si batut, fiind dupa aceea trimis la kadiu si la Marele Vizir, Kara Mustafa. Convingandu-se ca Sfantul Damaschin nu va reveni la viata de musulman, Marele Vizir l-a condamnat la moarte. Pe 13 noiembrie 1681, Sfantul Damaschin a fost adus la Fanar, unde a fost silit sa ingenuncheze in fata portilor patriarhatului. Multumindu-i Domnului pentru ca ajunsese in preajma muceniciei, si-a plecat capul si a fost decapitat. Moastele Sfantului Damaschin au fost mutate la Chalki, fiind asezate in biserica Sfintei Treimi.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 13 noiembrie

Sfintii Apostoli din cei 70: Stahie, Amplie, Urban, Narcis si Apeles; Sfantul Ioan Kochurov, Misionar Ieromartir din America; Cuvioasa Mavra; Cuviosii Spiridon si Nicodim; Sfintii Mucenici Vsevolod, Alexandru, Serghie, Alexie, Vasile, Petru, Anatolie, Eufrosin, Iacov.
Vezi Traditii si sarbatori din 31 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 13 noiembrie

Sfantul Stanislau Kostka, calugar

Nascut pe 28 octombrie 1550 la Rostkvo, in Polonia, Sfantul Stanislau Kostka a fost fiul unui senator polonez. A urmat cursurile Colegiului Iezuit din Viena, impreuna cu fratele sau Paul. In vreme ce statea in asezamantul luteran, s-a imbolnavit grav, dar nu i s-a ingaduit sa cheme un preot. S-a rugat patroanei lui, Sfanta Barbara, care i-a aparut intr-o viziune, alaturi de doi ingeri, si i-a daruit sfanta impartasanie. A fost apoi vindecat de Sfanta Fecioara Maria, ce l-a indrumat catre iezuiti, impotriva dorintei familiei sale. A studiat la Colegiul Iezuit din Roma si a fost prieten al Sfantului Petru Canisius. A  fost novice iezuit din 28 octombrie 1567, si ucenic al Sfantului Francisc Borgia. A murit pe 15 august 1568 la Roma.
Sfantul Stanislau Kostka a fost beatificat de Papa Paul al V-lea pe 31 decembrie 1605, si canonizat de Papa Benedict al XIII-lea pe 31 decembrie 1726.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 13 noiembrie

Sfantul Episcop Ioan Gura de Aur al Constantinopolului


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blog:
11 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

12 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 13 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
13 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 13 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 12, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.