16 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 16 noiembrie sunt sarbatoriti Sfantul Apostol si Evanghelist Matei, Sfanta Margareta a Scotiei, regina, si Sfanta Gertruda, fecioara.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 16 noiembrie

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei

Sfantul Matei s-a nascut in Galileea, ca fiu al lui Alfeu, fiind numit dupa nastere Levi. A fost colector de taxe (o ocupatie dispretuita de evreii din Palestina) pana cand l-a intalnit pe Domnul, care i-a spus “Urmeaza-ma”. Din acea zi, Sfantul Matei a fost unul dintre ucenicii credinciosi ai lui Hristos.
Dupa coborarea Sfantului Duh, Apostolul Matei a fost insarcinat sa propavaduiasca Evanghelia printre fratii sai evrei, pentru care, potrivit traditiei bisericii, a scris mai intai Evanghelia sa, in limba aramaica, la opt ani dupa Inaltarea Domnului. Cativa ani mai tarziu, aceasta carte a fost tradusa in greceste de catre Sfantul Iacob, cel dintai episcop al Ierusalimului.

Dupa o vreme, Sfantul Matei a calatorit in Partia si in orasul Hierapolis (pe malul raului Eufrat), pentru a aduce cuvintele Evangheliei printre paganii de aici. Conform unor surse, si-a dat sufletul in pace Domnului in acea regiune, la o varsta foarte inaintata. Dupa alte surse, a murit ca un mucenic din porunca unui rege din acele tinuturi, care mai apoi s-a cait si si a fost botezat, luand numele de Matei. Dupa aceea, acel rege a sfaramat idolii din temple si a instaurat credinta crestina printre supusii sai. Vezi articolul Ziua Sfantului Matei | Viata Sfantului Matei

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 16 noiembrie

Sfintii Mucenici Achepsima, Iosif si Aitala; Preacuviosul Achepsima; Sfantul Ahemenid Persul marturisitorul; Sfintii Mucenici Vasile, Petru, Vasile, Alexandru, Vladimir, Serghie, Nicolae, Vichentie, Ioan, Petru, Alexandru, Pavel, Cosma, Semion; Sfanta Mucenita Evdochia; Sfintii Mucenici Agapie si Evdoxie; Pomenirea Preacuviosului parintelui nostru si marturisitorul Teodor, episcopul Arghirei;  Sfintii Mucenici Sever, Androna, Teodot si Teodota; Preacuviosul parinte Ilie; Sfintii noua Mucenici, care de sabie s-au savarsit; Sfintii douazeci si opt de Mucenici, care in foc au pierit.
Vezi Traditii si sarbatori din 3 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 16 noiembrie

Sfanta Margareta a Scotiei, regina

Sfanta Margareta a fost o printesa engleza. Impreuna cu mama sa, a calatorit in Scotia, pentru a scapa de regele care pusese stapanire peste proprietatile lor. Regele Malcom al Scotiei le-a intampinat cu cinste, si s-a indragostit apoi de tanara printesa. Nu mult timp dupa aceea, Sfanta Margareta s-a casatorit cu regele Malcom.
Ca regina, Margareta si-a schimbat in bine atat sotul, cat si tara. Malcom si-a temperat impulsivitatea, iar curtea sa a devenit mai civilizata si mai manierata. Regele si regina au ajuns sa fie un exemplu pentru toti prin felul cum se rugau impreuna si imparteau cu mainile lor mancare multimilor de oameni saraci.
Sfanta Margareta a fost o binecuvantare pentru scotieni. Inainte de a veni in Scotia, poporul era ignorant si dedat multor obiceiuri rele. Sfanta Margareta s-a straduit sa ii aduca invatatori buni, a inlaturat practicile pacatoase si a construit noi biserici.
Dumnezeu i-a daruit acestei regine sase fii si doua fiice, cel dintai baiat fiind cunoscut mai tarziu sub numele de Sfantul David. Pe patul de moarte, Sfanta Margareta a aflat ca atat sotul ei, cat si fiul ei, Eduard, au murit pe campul de lupta. Ea s-a rugat: “Iti multumesc Tie, Atotoputernic Dumnezeu, ca mi-a dat o asa de mare durere pentru a ma purifica de pacatele mele”. Sfanta Margareta a Scotie a murit in anul 1093.

Sfanta Gertruda, fecioara

Sfanta Gertuda s-a nascut la Eisleben, in Saxonia. La varsta de cinci ani, a fost luata sub indrumarea calugaritelor benedectine la Rodalsdorf, mai tarziu devenind ea insasi calugarita in aceeasi manastire, in care a fost aleasa stareata in anul 1251. In urmatorul an, a fost obligata sa treaca in fruntea manastirii de la Helfta, unde a venit impreuna cu maicutele ei.
Sfanta Gertruda s-a bucurat de o aleasa educatie. A scris si a compus in limba latina, si era o buna cunoscatoare a literaturii sacre. Desi lipsita de mari evenimente, viata acestei sfinte a fost strabatuta de mari straduinte intelectuale si a fost caracterizata de o coplesitoare devotiune fata de Sacra Umanitate a Domnului Nostru de-a lungul Patimilor Sale, fata de Sfanta Euharistie si Binecuvantata Fecioara Maria. Patroana a Indiilor de Vest, Sfanta Gertruda a murit in anul 1302.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 16 noiembrie

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
14 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

15 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 16 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
16 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 16 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 15, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.