22 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 22 noiembrie sunt praznuiti Sfintii Apostoli Filimon, Arhip si Onisim, Sfanta Mucenita Cecilia, si Sfintii Mucenici Valerian si Tiburtiu.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 22 noiembrie

Sfintii Apostoli Filimon, Arhip si Onisim

Sfantul Filimon este pomenit in Epistola Sfantului Apostol Pavel ce ii poarta numele. Sfantul Filimon a fost un om nobil din Colosie, nevasta lui purtand numele de Apfia. Sfantul Arhip era episcop in orasul Colosie. Toti trei au fost ucenici ai Sfantului Pavel. Sfantul Onisim, un sclav pagan al lui Filimon, care furase de la stapanul sau si a fugise la Roma, a fost indrumat intru credinta in Hristos de catre Sfantul Pavel, care, in Epistola catre Filimon, l-a imboldit pe stapanul sau sa il ierte si sa il accepte din nou in casa sa ca pe un frate intru Hristos. Sfantul Filimon a facut intocmai cum i se ceruse, iar Sfantul Onisim a devenit mai tarziu episcop. Toti acesti sfinti credinciosi ai lui Hristos au murit ca mucenici, fiind ucisi cu pietre de catre pagani.

Sfanta Mucenita Cecilia

Sfanta Cecilia s-a nascut intr-o familie de vaza din Roma si a devenit, in tinerete, in secret, ucenica a lui Hristos. Atunci cand parintii ei au logodit-o cu un tanar pe nume Valerian, Sfanta Cecilia l-a convertit la crestinism pe petitor si l-a convins sa traiasca impreuna in feciorie. Dupa ce a fost botezat de Papa Urban, Valerian l-a adus la dreapta credinta pe Tiburtiu, fratele sau.
In acea perioada, crestinii din Roma erau prigoniti cu cruzime, multi dintre ei fiind ajunsi la mucenicie. Sfanta Cecilia, sotul ei si fratele lui isi infaptuia lucrarile intru Hristos numai noaptea, ii ingropau pe furis, asa cum se cuvine, pe mucenici, si isi ajutau, plini de caritate, familiile. In cele din urma, faptele lor au fost descoperite, iar cei doi frati au fost arestati si condamnati din pricina credintei lor crestine. In momentul cand li se taia capetele, ofiterul roman Maximus a vazut cerurile deschizandu-se si facand loc unor ingeri ce au coborat spre pamant pentru a lua sufletele Sfintilor Valerian si Tiburtiu. Dupa aceea, a venit randul Sfintei Cecilia sa fie arestata, supusa unor crunte schingiuri si decapitata.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 22 noiembrie

Sfantul Ierarh Nectarie din Eghina; Sfintii Mucenici Onisifor si Porfirie; Cuvioasa Matroana; Cuvioasa Teoctista; Sfintii Mucenici Partenie, Constantin, Dimitrie, Nestor, Teodor, Constantin, Victor, Ilie, Iosif, Alexie.
Vezi Traditii si sarbatori din 9 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 22 noiembrie

Sfanta Cecilia, Fecioara Mucenica

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 22 noiembrie

Sfintii Apostoli Filimon, Apfia si Onisim; Sfintii Mucenici Cecilia, Valerian si Tiburtiu


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

20 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

21 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 22 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
22 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 22 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 21, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.