24 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 24 noiembrie sunt pomeniti Sfintii Mucenici Clement, Episcopul Romei si Petru, Episcopul  Alexandriei, si Sfintii Martiri din Vietnam.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 24 noiembrie

Sfintii Mucenici Clement, Episcopul Romei si Petru, Episcopul  Alexandriei

Sfantul Mucenic Clement, Episcop al Romei

Sfantul Clement a fost indrumat intru credinta de insusi Sfantul Petru, el putand fi acel Clement pomenit de Apostolul Pavel in Filipeni 4:3. A fost ales episcop al Romei in jurul anului 93. Potrivit unora, a fost cel dintai episcop al Romei, dupa altii, a fost cel de-al treilea, dupa Sfintii Linus si Anacletus. Sfantul Clement este autorul Epistolei lui Clement, o scriere extrem de apreciata in biserica timpurie, gasita adeseori in primele variante ale Noului Testament. Episcopul Clement a adus pe multi spre dreapta credinta in Roma, crestinandu-i chiar si pe prefectul Sisinus si sotia lui, Teodora, dupa ce i-a vindecat miraculos de orbire. Faima Sfantului Clement devenise atat de mare incat, manios, imparatul Traian l-a exilat in Crimeea, la frontiera cea mai indepartata a imperiului roman. In acest loc, sfantul episcop a continuat sa faca mari minuni si a intemeiat 75 de biserici, aducand nenumarati pagani spre iubirea intru Hristos. In cele din urma, guvernatorul acelei regiuni a pus capat lucrarii evanghelice a Sfantului Clement, arestandu-l, torturandu-l si aruncandu-l in Marea Neagra, cu o ancora agatata de gat. Dupa 700 de ani, in anul 860, Sfantul Chiril (comemorat pe 11 mai) a sosit in Crimeea, trimis fiind de Sfantul Fotie, patriarhul Constantinopolului. Acesta a gasit moastele Sfantului Clement si le-a adus la Constantinopol.

Sfantul Mucenic Petru, Episcop de Alexandria

Acest Sfant Petru a fost episcop al Alexandriei vreme de 12 ani. El a fost acela care l-a excomunicat pe Arius. Atunci cand unii adepti arieni au facut apel la episcop pentru a-l readuce pe Arius in comuniune cu biserica, au fost surprinsi de reactia vehementa a Sfantului Petru, iritat de blasfemia sa ce afirma ca Fiul nu este decat o creatie a Tatalui. Apoi, episcopul Alexandriei a avut o viziune in care Hristos i-a aparut ca un copil purtand un vestmant sfasiat in doua din cap pana la picioare. Atunci cand Sfantul Petru l-a intrebat cine i-a dat aceste haine, Hristos i-a marturisit ca ii fusesera daruite de catre Arius, cel care nu trebuia sa fie reprimit in sanul bisericii.
Sfantul Episcop Petru a fost decapitat in vremea imparatului Maximinus. El este supranumit „sigiliul martirilor”, intrucat a fost cel din urma episcop din Alexandria ce a primit cununa de mucenic in timpul imparatilor pagani.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 24 noiembrie

Sfantul Marele Mucenic Mina; Sfantul Mucenic Victor; Sfanta Mucenita Stefanida; Sfantul Mucenic Vichentie diaconul.
Vezi Traditii si sarbatori din 11 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 24 noiembrie

Sfintii Martiri din Vietnam

Cateva grupuri de mucenici numiti Martirii din Annam au fost ucisi pentru credinta lor crestina in Vietnam, intre anii 1798 si 1861. In perioada 1798-1853, au fost martirizati 64 de credinciosi, ce au fost beatificati in anul 1900. Cei omorati intre 1859 si 1861, au fost beatificati in 1909.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 24 noiembrie

Sfantul Papa Mucenic Clement; Sfantul Petru al Alexandriei


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

22 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

23 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 24 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
24 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 24 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 24, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.