joi, 15 noiembrie 2012

Fasolea batuta - o minune de mancare

Cum se face fasolea batuta nu e mare filozofie!

Si daca ai uitat sa pui fasolea sa se inmoaie de cu seara, stai fara grija!
Iti voi spune niste trucuri de mare  bucatar, aproape  smulse cu forta, de la o prietena care stie multe despre arta gatitului.

Iti trebuie:
o farfurie adanca cu fasole boabe-nu plina cu varf
1 ceapa mare,
1 cutie cu rosii taiate cuburi,
ulei,pentru prajit sau innabusit ceapa
1 lingura mare de bulion de la Bunica ,care mi se pare cel mai bun de pe piata
sare,piper si...usturoi!
cimbru, foi de dafin, boia-astea sunt foarte importante.

Iei fasolea, o alegi ,o speli si o tii 1-2 ore in apa/sau o pui  direct la fiert in apa rece.
La primul clocot, strecori fasolea si tine minte, ca sa fiarba mai repede, sa nu pui niciodata peste ea apa rece!
Toarna apa calda sau incalzita!
La urmatorul clocot -la fel ! Scurgi  fasolea si o pui la fiert.
La a treia repriza pui putin mai multa apa, nu uita, calda si ca sa nu faci abur in bucatarie poti pune un capac deasupra!

Intre timp, nu sta degeaba!
Taie ceapa marunt, si inabus-o in cateva linguri de ulei.
Unora le place prajita ,cica are alt gust... Dar vai de stomacul lor!

Pui un praf de sare si daca nu ti-ai facut conserve pentru iarna , da o fuga pana la aprozarul de la coltul casei si cumpara un ardei gras si un ardei capia.
Dupa ce speli si  cureti ardeii, ii tai marunt si-i arunci in tigaia cu ceapa sticloasa,
pui rosiile, amesteci , adaugi sare dupa gust si lasi sa  scada  sosul. Pentru ca sosul sa fie mai consistent mai pui o lingura de bulion.

Daca ai conservele gata facute, pui 2 -3 linguri din ardeii magici ...
 Dupa ce  sosul e gata, o condimentezi dupa gust..

Incerci fasolea si daca nu e fiarta, mai adaugi niscaiva apa calda si o mai lasi putin la fiert.
Numai bine, ai timp sa cureti cativa catei de usturoi, sa-i feliezi subtire si apoi sa-i maruntesti.

Daca fasolea e gata fiarta , o strecori si o pasezi cu un mixer.
Adaugi ulei cate putin, ca la icre sau maioneza.
Consistenta  fasolei mixate trebuie sa fie ca a piureului de cartofi.
Acum, adaugi usturoiul, sarea.

Fasolea batuta se pune in niste boluri mai mici, peste ea se toarna sosul minunat si se da la rece.
Adica se pune in frigider.

Totul dureaza mai bine de o ora, dar merita!


Copyright © diana.ro. 2012

Articole asemanatoare din blogul Dianei:
Fasole verde (pastai) cu usturoi – Retete gustoase si sanatoase

Fasolea in legende si superstitii

Fasole verde (pastai) cu smantana - Retete simple


Niciun comentariu: