Ce simte un copil nou nascut?

Ce simte copilul in primele momente dupa ce iese din pantecul mamei? Cum se adapteaza un nou nascut la lumea din afara? Cum poate fi ajutat imediat dupa nastere?

Imediat dupa ce s-a nascut, atat bebelusul, cat si mama, trec prin clipe coplesitoare. Daca o mamica intelege cu adevarat cum se simte copilul ei atunci, ea are capacitatea de a-l ajuta mult mai mult decat ar fi tentata sa creada. In tot timpul cat a fost in corpul ei, copilul a avut la indemana tot ce ii trebuia: caldura si mancare, precum si o senzatie de confort furnizata de fluidul ce il inconjura, ce isi mentinea o temperatura constanta si avea un efect de amortizare fata de socurile exterioare.

In vreme ce se naste, bebelusul trece dintr-un univers in altul, fiind pe cale de a deveni o fiinta separata de mama. Presiunea din pieptul sau micut il impiedica sa respire, dar, imediat ce iese in lume, plamanii lui se umplu cu aer. Prima sa respiratie!

Este probabil sa  inceapa degraba sa tipe, sa tuseasca sau sa scuipe, in timp ce elimina lichidul amniotic din gura si din gat. De indata ce este taiat cordonul ombilical, respiratia, circulatia sanguina si digestia bebelusului incep sa functioneze independent de mama.

Unii copii au nevoie de putin ajutor imediat dupa nastere. Medicul il poate lua putin deoparte pentru a-i facilita eliminarea cailor respiratorii, astfel incat sa poata trage nestanjenit aer in piept.

Cum se adapteaza noul nascut la lumea din afara?

Pe masura ce micutul se confrunta cu o noua si stridenta realitate, plina de sunete si senzatii ciudate, el poate accepta in liniste tot ce i se intampla, sau isi poate face simtita prezenta in singurul fel care ii sta la indemana: plangand din rasputeri!
In acest caz, bebelusul poate fi alinat de vocea deja familiara a mamei sau de o imbratisare a acesteia, prin care pielea catifelata a copilului intra in contact direct cu pielea calda si protectoare a celei care i-a dat viata.

Noi nascutii nu isi pot regla de unii singuri temperatura corpului si, de aceea, pot raci foarte repede. Totodata, ei pot suporta cu greu temperaturile ridicate. De asemeni, este necesar ca ochii lor sensibili sa fie protejati, asigurand in incaperea unde stau o lumina calma, linsititoare.

De cele mai multe ori, copilul abia ivit pe lume este fascinat de parfumul si de fata mamei. Instinctele sale se trezesc cu repeziciune, asa ca nu va intarzia sa caute sanul mamicii. Alte reflexe innascute sunt vadite atunci cand isi intoarce capul spre mama in cazul in care aceasta ii mangaie obrajii sau strange in pumnisor degetul mare al acesteia.

Uneori, din cauza contractiilor din timpul nasterii sau a unor instrumente utilizate in acest proces, nou nascutul poate avea niste leziuni, mai ales pe cap, acestea din urma avand capacitatea de a-I  provoca  dureri ale capului. Din acest motiv, el trebuie sa fie manuit cu grija, cu delicatete, ajutandu-l, in acelasi timp, sa se simta bine si in siguranta, prin mentinerea lui intr-un mediu cald si confortabil.

Adeseori, nou nascutul este foarte agitat in prima ora de la nastere insa, curand, are nevoie de un lung somn pentru a se reface dupa greaua sarcina de a se fi nascut.


Copyright © diane.ro

Articole asemanatoare din blogul Dianei:

Cati copiii vei avea? – Superstitii si semne

Despre copii in citate, aforisme , maxime

Sexul copilului ce se va naste – Superstitii , legende , credinte
Ce simte un copil nou nascut? Ce simte un copil nou nascut? Reviewed by Diana Popescu on decembrie 07, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.