Mesajele din vise

In cultura occidentala contemporana, mesajele din vise sunt, de cele mai multe ori, ignorate sau gresit intelese. Am citit, recent, povestea unei femei careia i se confirmase de catre un doctor ca era intr-o stare foarte buna de sanatate. Curand dupa aceea, a avut un vis in care un glas venit parca de nicaieri o avertiza ca trebuie sa se uite "mai adanc" in ea insasi.  Nelinistita, femeia s-a intors la medicul ei si i-a cerut sa ii cerceteze partea "cea mai adanca" a corpului ei, colonul. Plin de scepticism, doctorul a examinta-o si a descoperit un cancer la colon, tratabil inca din cauza faptului ca fusese detectat foarte devreme.

Da, visele par a cuprinde un limbaj format din enigmatice parabole ce este minimalizat in prezent. In antichitate, ele erau vazute adeseori drept potentiale mesaje divine, ce dadeau indicii despre viitor si aveau capacitatea de a vindeca ori a rezolva cele mai mari probleme ale vietii.

Aceasta conceptie a fost abandonata odata cu timpul in occident, sub impactul unor psihanalisti precum Sigmund Freud si Carl Jung. Freud considera visele un fel de dorinte ce relevau conflicte interioare ascunse ori ignorate, in vreme ce Jung credea ca acestea nu au un limbaj aparte, fiind inzestrate intr-o foarte mica masura cu o logica proprie.

Daca lumea contemporana vede visele si mesajele lor ca ireale, personale, limitate la trecutul si experienta celui care viseaza, religiile traditionale par a le lua cu adevarat in serios. Kimberley C. Patton, profesor de religie comparativa si istorica la Harvard Divinity School, a prezentat recent, intr-o conferinta, uimitoare artefacte legate de acest subiect, incluzand o pictura a mamei lui Buddha visand despre nasterea fiului ei, si o alta, din renasterea italiana, descriind-o pe Fecioara Maria visand la nasterea si rastignirea lui Hristos.

Patton a introdus conceptul de "incubare a viselor", un stravechi si traditional proces in cadrul caruia oamenii calatoreau spre locuri sacre, unde se angajau in ritualuri initiatice precum rugaciunile ori sacrificiul unui animal, dupa care se culcau pentru a primi in vis ajutor de la un zeu. In apropierea unui vechi templu din Turcia, la care credinciosii veneau odata in numar mare pentru a fi vindecati in vis de catre Asklepios, se afla o biserica crestina dedicata celor doi Sfinti doctori fara arginti Cosma si Damian. Potrivit lui Patton, in interiorul acestei biserici se gaseste o camera de incubare a viselor ce pare proveni din traditia lui Asklepios.

In pofida acestei presupuse continuitati, exista adesea o opozitie intre religiile monotesite si cele politeiste in ceea ce priveste visele. De fapt, de-al lungul istoriei crestinismului, a merge intr-un loc sacru pentru a cere o interventie divina printr-un vis reprezenta o ispita pagana sau inchinarea la falsi profeti. Cu toate acestea, interpretarea viselor a avut un rol major in cultura iudaica si cea crestina. Iosif a fost un "visator profetic" chemat sa explice visele faraonului, iar Daniel a mesajul visului lui Nabucodonosor despre o mare statuie din aur. Poate nu intamplator, visele si deslusirea lor isi gasesc loc in mod frecvent in Biblie.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Sarutul din vis – Simbol si semnificatie

Semnificatia culorilor din vise

Moartea din vis | Interpretarea si semnificatia viselor
Mesajele din vise Mesajele din vise Reviewed by Diana Popescu on aprilie 13, 2013 Rating: 5

7 comentarii:

  1. Cum iti explici ca sunt si persoane care uita complet visele? :( Din pacate, eu sunt una dine ele. Daca tin minte, tin doar partial si niciodata nu ma incred in ele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ana si eu aproape intotdeauna imi uit visele sau nu imi amintesc nimic vag sau atunci cand imi aduc aminte imi aduc aminte cate 6-7 si toate par ca si cum le-as fi trait sau cel putin unele asa mi-as dori .

    RăspundețiȘtergere
  3. ...din pacate...multi fac greseala asta...pentru ca nu iau inseama visele...visele nu sint altceva decit semne ala unor intimplari care se vor petrec sau se vor petrece in prezent sau in viitorul apropiat...tot secretul este sa reusesti sa ti minte unele ''elemente'' sau simboluri din vis care ti se vor arata la momentul ptrivit (cu putin timp)inainte de evenimentul propriu zis...iti vei da seama cind...

    RăspundețiȘtergere
  4. iti spun asta din experienta si din experientele prin care am trecut eu insami

    ...vlademagda@yahoo.com...

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesanta chestia cu visele, totul devine mult mai fain cand ai interpretarea lor si superfain cand aceasta duce si la tratarea sanatatii. In mintea celor din antichitate, care nu stiau ce au in ei, ce se intampla in abdomenul lor (nu stiau ca inima bate pt ca este o pompa sau ca ea face sa circule sangele prin corp, nu stiau de ficat si rostul său, etc), nu stiau cum sa controleze agricultura prin irigatii, deci in mintea acestor oameni tendinta si vointa de a crede intr-un leac miraculos era foarte mare.

    In ziua de azi, farmaciile sunt in floare, la fel si medicina, la fel si numarul bolnavilor. Totusi doctorul german Ryke HAMER a tratat cu succes peste 31.000 de bolnavi de cancer in stadiu final (cu metastaze) doar stand de vorba cu ei. Nu facea nimic magic, decat ca le explice logic si rational despre existenta unei stranse legaturi dintre conflictele pe care le au si boala lor.
    Cateva exemple:
    Colon – Conflict peste care nu poti trece nicicum
    Oase -Lipsa stimei de sine, inferioritate
    Intestinul subtire – Ura care nu poate fi ‘ digerata’
    Uter – Sentiment de inferioritate sexuala
    Prostata - Conflict/cearta pe latura sexualitatii
    Tiroida - Te simti neputincios, fara control
    Plamani – Frica puternica fata de alta persoana
    Piele - Lipsa integritatii, om coruptibil ‘fara coloana vertebrala’
    Testicule, Ovare - Pierdere valoroasa ce nu poate fi recuperata
    Pancreas - Conflict cu membrii familiei
    Urechea interna – Sentimentul de imposibilitate de a afla ce vrei, adica ‘adevarul’
    Sanul stang - Conflict care pune in pericol copilul,casa,familia
    Sanul drept - Conflic cu partenerul sau cu persoanle rivale
    Rectul - Frica de a fi nefolositor
    Gura – Nu poti ‘mesteca’(suporta) o problema/situatie
    Caile respiratoprii – Conflict teritorial(nesigur in privinta casei)
    etc (dai pe goagal "noua medicina germana")

    REZOLVAREA acestor conflicte duce si la insanatosirea pacientului. Fara medicamente, fara operatii, fara vise si interpretari probabile.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua.
    O persoana pe care o stiu, un domn, il tot visez ba ca e medic, ba ca locuieste in spital fara a fi medic sau bolnav. Ce sa fie aceste simboluri?
    1. Era un spital parasit si distrus, el se afla la un etaj, izolat, intr-o camera obscura cu pereti scorojiti. Eu cautam un medic sa ma consulte. Am fugit de el si nu m-a vazut.
    2. Il visez ca e medic de succes care face operatii scumpe pe care nu mi le permit.(5000 ron). Nuam cum sa ajung la el.
    3. Il vad pe un coridor de spital mergand spre salonul unde locuia el permanent.
    4. Il visez din nou pe coridor de spital, unde locuia, ne intalnim, se bucura si e surprins dar imi spune ca nu e imbracat, sa il astept ca merge sa se imbrace.
    Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Poate ca aceste visuri iti sugereaza ca acel om are, de fapt, ceva sa-ti ofere in realitate, are posibilitatea sa te indrume spre un fel de insanatosire sufleteasca ori spirituala.

      Ștergere

Un produs Blogger.