Papadia in mancare, ceaiuri si remedii naturiste

Modestele dar frumoasele flori galbene de papadie ascund numeroase binefaceri, putand fi folosite mai mult decat ti-ar vine sa crezi in mancaruri precum salatele (si nu numai) si in mancaruri ori remedii naturiste pentru numeroase boli ori afectiuni.

Papadia, purtand denumirea stiintifica de Taraxacum officinale, este o planta extrem de tenace, ce se incapataneaza sa se raspandesca in gradini in ciuda unor numeroase eforturi si metode de a o eradica. Poate ca, in acest fel nu face decat sa ne atraga atentia asupra valorii sale nutritive!

Papadiile sunt bogate in beta caroten, fier, calciu si vitamina A, continand si potasiu, mangan, vitaminele C si K.  Sunt cunoscute a avea un mare efect diuretic, fiind utilizate in mod traditional in tratamentele afectiunilor ficatului si vezicii biliare, inclusiv pentru indepartarea pietrelor din vezica, precum si pentru tratarea unor indigestii usoare.
Seva alba a acestei plante poate fi folosita pentru curatarea tenului si indepartarea cosurilor sau acneei de pe fata.

Prezente pe toate continentele, papadiile au fost cultivate pentru consumul alimentar mai ales in Europa, fiind totusi intalnite, ca frunze si flori, in bucataria traditionala sefardica, chinezeasca si coreeana. Pentru a le indeparta gustul amar inainte de a fi mancate, frunzele lor sunt adeseori oparite. In Grecia si Creta, o varietate a acestei plante numite Mari, Mariaki, sau Koproradiko, este mancata fie cruda, fie fiarta, in salate. Petalele florilor, impreuna cu alte ingrediente, sunt utilizate pentru producerea vinului de papadie. Din radacinile lor se poate prepara un fel de cafea lipsita de cofeina. In traditia britanica, papadia era folosita, alaturi de brusture, pentru pregatirea unei bauturi alcoolice usoare si ca ingredient pentru berea de radacini. In epoca victoriana, era considerata o delicatesa in salate si sandwich-uri.

Ceaiul de papadie

Acest ceai poate fi preparat prin fierberea a circa 30 de grame de radacina de papadie in jumatate de litru de apa timp de 15 minute. Ceaiul de papadie stimuleaza producerea sucurilor digestive, incepand chiar cu saliva din gura, si terminand cu acizi gastrici si bicarbonat. Ajuta ficatul al producerea bilei,  reduce inflamatiile, aciditatea, si amelioreaza afectiunile hepatice sau ale vezicii biliare. De asemeni, are efect asupra echilibrarii nivelului de zahar din sange, actionand ca un agent stabilizator, fiind, din acest motiv, recomandat in afectiunile diabetice. Impiedica formarea pietrelor la rinichi, avand un efect protector asupra acestora. Actiunea diuretica a ceaiului de papadie sprijina slabitul, pierderea in greutate. Totodata, stimuleaza formarea anticorpilor ce lupta impotriva cancerului.

Vezi si:

Ceai de papadie pentru slabit

Ceaiul de papadie  

Salata de papadie

Pentru a te bucura cat mai mult de gustul si proprietatile curative asemanatoare celor intalnite in ceai, frunzele de papadie pentru salata trebuie sa fie culese la inceputul primaverii, atunci cand sunt fragede, de preferinta inainte de a inflori. Se spune ca pot fi consumate cu placere si spre sfarsitul toameni, cand isi pierd din gustul amar dupa un prim inghet.

Iata cateva retete sanatoase si gustoase:

Salata din flori de papadie

Salata verde cu frunze de papadie  

Salata de papadie

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Legendele si miturile florilor

Legenda papadiei
Papadia in mancare, ceaiuri si remedii naturiste Papadia in mancare, ceaiuri si remedii naturiste Reviewed by Diana Popescu on aprilie 17, 2013 Rating: 5

7 comentarii:

  1. Dulceata de papadie este foarte buna dar nu vreau sa-mi imaginez ce gust are salata...

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate imi amintesc, bunica obisnuia sa consume foarte des ceai de papadie, am inteles ca este foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Well I don't think ill look at a dandelion the same way. In the US its considered a weed I we fight them off year after year. I guess God has them keep coming back for a reason.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu mi-am pus in camera cateva papadii in ghiveci. Le-am luat de afara cu pamant si radacina. Vreau sa vad prin ce proces trecere cand se face "pufulete". Sper sa reziste pana atunci. Ma intreb cat de des s-o ud

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar nu stiam ca papadia se foloseste la asa ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiam ca papadia e buna la multe dar nu ma gandeam ca la atatea.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.