Psihologia psihopatului

Cati psihopati crezi ca ai intalnit in viata de zi cu zi, la scoala, la serviciu sau la televizor? Chestia e ca oamenii "inzestrati" cu o astfel de personalitate sunt dificil de recunoscut si diagnosticat. Se zice ca Hitler, Stalin, Napoleon si chiar Ceausescu ar fi suferit de aceasta boala cu multe, multe complicatii. Unii spun ca putem intalni psihopati si in randul personalitatilor din zilele noastre, atat in lumea mare, cat si in Romania. Blogul diane.ro si-a propus insa, inca de la inceput, sa nu se implice in jocurile politichesti contemporane, asa ca nu pot si nu vreau sa ma pronunt...

Un psihopat este nemaipomenit de greu de recunoscut si aratat cu degetul intrucat are o mare capacitate de a-i influenta pe cei din jurul sau si chiar de a-i manipula... Nu va suna cunoscut? Tocmai datorita faptului ca o astfel de persoana nu isi arata decat arareori adevarata fata, comportamentul sau social poate genera mari probleme.

Statisticile psihologilor arata ca 1% din populatia lumii poarta genele acestei afectiuni, dar, in prezent, se pare ca acest procent a crescut la 4 % in randul liderilor sociali si politici din pricina egoismului si a excesivei ambitii ce pun stapanire peste astfel de oameni, determinandu-i, adeseori, sa isi sacrifice prietenii si chiar familia pentru a-si atinge obsesivele lor scopuri. Din nou, nu va suna cunoscut?

Pe de alta parte, oamenii de stiinta au apreciat ca psihopatia in randul barbatilor este de circa 10 ori mai mare decat la femei!

Printre principalele trasaturi ale psihopatilor se numara abilitatea lor de a ajunge in varfuri ale ierarhiei prin cuvinte dulci, bine mestesugite, si generoase promisiuni pe care nu si le tin, o aura de farmec, atractivitate, si capacitatea de a-i atrage de partea lor pe oameni prin acte temporare de "onoare" si "atasament" (am pus intre ghilimele aceste cuvinte intrucat nu reprezinta decat mijloace provizorii si nu autentice valori ale psihopatilor).

Desi reusesc frecvent sa isi ascunda adevarata personalitate, psihopatii pot fi recunoscuti de persoanele apropiate, care au ramas destula vreme pe langa ei, si ajung sa discearna intre imaginea pe care acestia o ofera lumii, si cea care le reflecta caracterul. Diferenta dintre aceste doua aspecte este, de cele mai multe ori, socanta, si este cunoscuta cu precadere de membri ai familiei care nu pot sau nu doresc sa dea publicitatii astfel de lucruri.

Adeseori, un psihopat ajunge sa exploateze una sau mai multe femei, atat fizic, cat si financiar, punand mana pe orice ii poate fi de folos de la aceste nefericite fiice ale Evei. Aceasta latura a personalitatii lor nu este insa stiuta decat de o sotie, o iubita, o prietena, ori oameni foarte apropiati... Din cauza carismei ce ii caracterizeaza frecvent si a talentului de a utiliza vorbe unse cu toate alifiile, este extrem de dificil sa ii dai de gol!

Psihopatul este, in primul rand, cineva care se foloseste de altii, si care traieste intr-o lume in care accentul se pune pe "mine" si "pentru mine". El se indrageste peste masura pe el insusi, nu prea are notiunea altruismului ori umanitatii, si arareori considera interesul public a se ridica deasupra propriului sau interes. De fapt, el pare a gandi ca oricine isi asuma astfel de idealuri nu poate fi decat prostanac, nebun sau naiv!

O alta caracteristica a psihopatului este tendinta de a gasi placere si satisfactie atunci cand cei din imediata lui apropiere, in special sotia si copii sunt raniti! El obisnuieste sa insele, sa minta, si sa spuna lucruri pe care apoi le neaga cu seninatate, cu o nemaipomenita incredere in sine, si o si mai mare nerusinare.

In general, psihopatii "sufera" de lipsa constiintei, a onoarei si rusinii. Foarte priceputi in vorbe, capabili a mima emotii sau sentimente potrivite unor diverse situatii sociale, ei mint fara nici o jena, si, chiar daca ajung sa se scuze pentru o anumita purtare, acest lucru este cat se poate de fals, deoarece nu reflecta o reala remuscare ori parere de rau.

Trebuie mentionat ca psihopatii sunt, fara nici o indoiala, narcisisti, si, din aceasta pricina, nu sunt in stare sa iubeasca si nici nu au macar notiunea autenticei iubiri, asa ca, de multe ori, relatiile lor de cuplu se finalizeaza cu esecuri. Femeile nu exista pentru ei decat pentru a le folosi si a-si satisface dorintele. Desi au indemanarea de a demonstra ca iubesc pe cineva din toata inima, ei nu fac decat sa se prefaca, pentru a-si atinge telurile si a castiga si mai multa incredere in ei insisi.

Inabilitatea lor de a simti o adevarata dragoste si un autentic atasament emotional ii face incapabili sa cladeasca o sincera prietenie. Din aceasta cauza, viata lor trecuta este incarcata de multe aparente amicitii si chiar iubiri destramate, fiindca ei sunt egocentrici, si renunta la un prieten sau la o iubita imediat ce isi dau seama ca nu le mai poate fi de folos in materializarea ambitiilor lor.

Se spune ca oamenii cu o personalitate psihopatica ce ajung in pozitii de conducere pe plan social, politic, sau profesional, reusesc sa atraga de partea lor persoane cu trasaturi ale personalitatii asemanatoare, ajungandu-se astfel la formarea unui real clan conducator al psihopatilor. Parca am vorbi despre filmele cu vampiri sau zombi, nu-i asa? Ei bine, se pare ca astfel de clanuri chiar exista, si se ocupa cu atragerea a cat mai multe avantaje catre ele, in dauna celor multi, aflati sub influenta lor.

Din pacate, aceasta maladie, recunoscuta drept boala mentala, nu are nici un mijloc de vindecare, si tot ce poti face este sa stai cat mai departe de psihopati, pentru a te feri de influentele lor daunatoare, indiferent daca ii poti intalni acasa, la serviciu, la scoala sau la o tribuna politica ori sociala.

Multa bafta si feriti-va de psihopati!


Copyright © diane.ro.2013


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Testul de personalitate al lui Proust

Scrisul iti releva personalitatea | Grafologia ca stiinta si arta

Pozitia in care dormi si personalitatea
Psihologia psihopatului Psihologia psihopatului Reviewed by Diana Popescu on aprilie 01, 2013 Rating: 5

18 comentarii:

  1. Surioara, ce avem aici... misandrie cumva? Mie aia cu raportul 10 la 1 mi se pare tras de par. Am avut ca „experienta de viata” posibilitatea sa fiu casatorit cu o femeie care are caracteristicile pe care le-ai insirat tu aici. Dupa cativa ani de „carisma”, cum i-ai zis tu, m-am dus invartindu-ma. Bineinteles ca de abia imi pot vedea copiii si mi-e cam greu sa intru in casa la mine, cu hotarari judecatoresti cu tot. Asa ca nu mi-as dori sa inaugurezi noul domeniu cu dezechilibre. Astept reactie..

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi nu avem o parere clara, ceea ce avem e o curiozitate si nefiind aproape de meseria de psiholog in plus ceea ce iar nu avem e un raspuns.

    Participam la intrunirile unui grup (APS/Anonimi cu peronalitati Multiple) si unul din initiativele ce incercam sa le demaram este aceea de a opri pe cei cu porniri psihopatice in a se alatura grupului.

    Natura intalnirilor noastre face acest lucru extrem de dificil, si in plus avem tot mai des de a face cu dificultati de ordin tehnic. De exmplu, anumiti membrii vor primi un scor maxim, doar ca jumate de ora mai tarziu aceiasi sa reverseze la un scor minim. O alta problema este clauza de psihoza inadvertenta, multi membri stipuland cum ca desi Sistemul lor "1" ii impinge la fapte regretabile intern, al lor Sistem 2 are lucrurile sub control. Un alt grup afirma contrariul. Am avut de-a face chiar cu doi membrii care au recunoscut natura lor psihopata, ceea ce ne-a pus intr-o dificulate subita. Acestia au invocat incapacitatea lor de a ajunge la varf, de a controla cu success pe ceilalti ca o dovada a incapacitatii noastre de a-i intelege. Presiunea acum a crescut, tot mai multi sustinand dreptul la libera constructie a realitatii, care aici, fiindu-i data natura sociala nu poate aduce vesti bune. Azi, fiind prima zi a lunii am avut un vot si cei pe care unii ii banuim de activism psihopat par sa fi castigat.

    Ce-i de facut?

    Filostenie si Agir (GMT+2 inainte de miezul noptii, GMT-5 dupa)

    http://lumineintersectabile.wordpress.com/category/apm-anonimi-cu-personalitati-multiple/

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Procentul cu 10:1 nu l-am inventat. Este cu adevarat rezultatul unui sondaj stiintific. Daca acel sondaj a fost gresit sau daca un barbat are nesansa de a da peste una din femeile (mai putine decat barbatii) ce sufera de psihopatie, asta este cu totul altceva

    RăspundețiȘtergere
  5. E genetic ?Eu cunosc un tandem mama -fiu care prezinta aceleasi trasaturi .

    Felictari pentru articol , este interesant!

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  6. as vrea sa racolez oameni cu care sa pornesc un razboi imporiva societatii pentruca vreau sa fiu un om cu adevarat liber.astept reactii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai pornit deja un razboi impotriva limbii romane. Crezi ca esti capabil de mai mult?

      Ștergere
  7. @ anonim 6 mai
    oamenii cu adevarat liberi nu pornesc razboaie impotriva nimanui. libertatea vine din interior. daca ai chef de ,,lupte,, cred ca tu ai o problema

    RăspundețiȘtergere
  8. eu ma declar psihopata, mint pe toata lumea inventez lucruri spre obitionarea increderii in sine si bunuri materiale,ma infurii repede si am ganduri de a ucide dar ma stapanesc spre mirarea mea.... ma cert cu toata lumea din jur atunci cand sutn nervoasa, sunt egosita, si imi place sa ma iubesc pe mine, sunt narcisista, oamenii nu pot descifra cum sunt ca stiu bine sa ma prefac:)) asa ca feriti-va de mine, sunt maseoza si la mine intalnesc fel si de fel de oameni caroroa le spun povestiti inventii ca sa mai imi vina la cabinet.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce metoda urata pt a avea cluenti?!

    RăspundețiȘtergere
  10. Famillia mea colcăie de psihopati,de mine nu au nevoie,le sunt inutila,de ce este foarte simplu,pt ca nu cade nimica.Psihopatii sunt mult mai usor de depistat,cum,aplici aceeasi metoda ca si ei,minti,fabulezi ceva in legatura cu tine,si mai târziu mentionezi ca mostenirea s a dus,a luat o cineva,ii va pica fata,daca crezi ca te consolează te inseli,se consolează pe el.

    RăspundețiȘtergere
  11. Scuze,anonimul de mai sus,n am inteles nimic din comentariul tau!esti ,nu esti psihopata?Fam ta este?O nebunie,fara noima,fara transparenta continutul .....o deraiere verbala cred si...cam atat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pana nu am avut nefericirea sa cunosc personal una, in calitate de prietena a fiicei mele, nu as fi crezut ca asemenea personaje exista. Diabolic este putin spus despre un asemenea om. Din pacate are un nume si o adresa, un loc de munca si colegi care se feresc de ea ca de dracu, mai putin fiica mea. Daca aveti ghinionul sa o cunoasteti pe LAVINIA AVRAM din BOCSA str SADOVEI NR 91 FUGITI......

    RăspundețiȘtergere
  13. Cristi Boanta din Sibiu, ca sa completez lista. Nu-i cunosc identitatea din auzite, ci din experienta proprie. Lucreaza ca medic rezident la Spitalul Clinic Judetean De Urgenta Sibiu. Nu este o gluma!

    RăspundețiȘtergere
  14. Intra-adevar asemenea personaje exista...diabolice este putin spus

    RăspundețiȘtergere
  15. doinita manolescu THRCG15 februarie 2016 la 17:36

    Ma declar o psihopata si fac tot posibilul sa ajung mai sus si mai sus. si ce daca sunt multi prosti ce trebuie inlaturati... modul meu psihopat de a gandi, de a vorbi, de a jigni imi creeaza atata placere incat nu ma intereseaza daca e moral. Stiu ca sunt o mincinoasa, mint de ingheata apele chiar, duc vorba de la unul la altul mereu distorsionat, pentru ca pot...na ...de aia... stiu ca toate femeile sunt depravate in frunte cu mine... si ce daca ..fac ce vreau...

    RăspundețiȘtergere
  16. Si niciodata nimeni nu va putea sa stie tiparele exacte ale unui psihopat. Difera de la caz la caz, nu e ca si cand e ceva batut in cuie. Trebuie doar sa ai grija sa nu-i pici in plasa, si din anumite puncte de vedere, sa fii mai psihopat decat el/ea, cu viclenia poti termina usor capitolul, ca offtopic. Oricum, interesant e ca, fiecare din noi in proportii de undeva pe la 90% avem astfel de trasaturi, cateodata, trebuie doar sa stim unde, si cand sa le folosim.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.