Ce inseamna BOGDAPROSTE?

BOGDAPROSTE, spus uneori BODAPROSTE, ori VODAPROSTE, este un cuvant de origine slava. Ma gandeam ca vine de la rusi, dar nu aveam banuiala ca, de fapt, reprezinta o influenta lingvistica provenita de vecinii nosti bulgari (slavi si ei, saracii oameni bogati si gradinari, "cu ceafa groasa", dupa unii).

Scrisa in limba slava/bulgara "bog da prosti" ori "bog da prostis", aceasta expresie verbala are semnificatia de "sa fie bine primit" sau "sa primeasca Dumnezeu". Atunci cand ti se da ceva de pomana la parastasul cuiva, ori cu ocazia Pastelui Blajinilor / Pastelui Mortilor, daca esti, cat de cat, un bun crestin, nu ai cum sa nu accepti acel dar, trebuind sa spui dupa aceea "bogdaprosti / bodaproste", si in nici un caz, "mersi" sau "multumesc". In acest fel, pomana data tie pentru cel mort ajunge la ceruri si il ajuta pe acesta sa treaca mai usor peste judecata pacatelor sale.

Asadar, termenul BOGDAPROSTE este un semn de recunoastere a propriei credinte, un fel de a spune "Dumnezeu sa iti ierte mortul", nu o multamire catre cel ce iti da de poamana, ci catre mort,  o urare sau chiar un ajutor pentru cel decedat, astfel incat acesta sa depaseasca barierele impuse de catre Sfantul Petru ori Dumnezeu pentru a accede pe mult doritul taram paradisiac. Unii lingvisti sau amatori in aceasta stricta si neinduratoare stiinta asociaza  acest cuvant cu cersetorii (reminiscente comuniste, desigur!)

Bogdaproste este un cuvant din batrani, prin care putem dovedi lor, mamelor, tatilor, bunicilor, si bunicelor noastre  (si chiar noua insine) ca suntem alaturi de mortii nostrii dragi. Aceasta formula verbala face parte dintr-un ritual specific romanesc, o formula cumva magica de a ne demonstra atasamentul fata de crestinism si respectul fata de mortii ce continua a trai sau au sansa de a renaste la un alt nivel, superior.

Dincolo de conotatia crestineasca, rautatea populara romanesca a introdus acest cuvant  in niste expresii de genul "copil de bodaproste" ( copil sarac, aflat pe drumuri, caruia i se da de pomana o coaja de pane sau ceva mai acatarii), "un pui de bodaproste" (avand semnificatia, chiar si peiorativa, de copil sarman, care te bate la cap sa ii oferi ceva de mancare, dar si o reminiscenta a obiceiului prin care taranii erau  siliti a da unei manastiri , degeaba, niste pui de gaina, ei alegand in acest scop, desigur, acel pasaret mai prapadit sau mai pricajit din ograda lor!).

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Pastele Blajinilor / Mortilor - Traditii, obiceiuri si superstitii
Ce inseamna BOGDAPROSTE? Ce inseamna BOGDAPROSTE? Reviewed by Diana Popescu on mai 12, 2013 Rating: 5

16 comentarii:

  1. Un mersi spus la ocazii speciale :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cunosteam deloc etimologia cuvantului! Il foloseam pur si simplu....

    RăspundețiȘtergere
  3. Bog inseamna in toate limbile slave Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci, asta este explicatia ! Habar nu aveam. Si eu am folosit de multe ori acest cuvant, insa nu m-am gandit niciodata ce insemna..

    RăspundețiȘtergere
  5. Bog da oprosti! este din limbile slave si inseamna: Dumnezeu sa ierte! Nu are legatura cu pomana si nici cu : sa fie primit ceva. Are legatura cu urarea: Dumnezeu sa ierte orice si pe oricine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bog = Dumnezeu
    dai = a da
    prosti = mila ...scuza....multumire de a trece peste

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar credeti ca dupa ce a murit cineva citez: " In acest fel, pomana data tie pentru cel mort ajunge la ceruri si il ajuta pe acesta sa treaca mai usor peste judecata pacatelor sale" are efect. Va amagiti, oameni buni. Cititi Biblia si ve-ti vedea ca Dumnezeu are putere sa ierte pacatele atata timp cat traieste si se caieste omul. Atunci pentru ce a mai murit Hristos? Ca sa ajutam noi sa fie mantuit prin pomana?
    Dumnezeu spune ca e o uraciune sa mancam mancare jerfita mortilor, idolilor. (Psalmul 105:28). Sa va deschida Dumnezeu mintea si inima si sa intelegeti ce doreste din partea noastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari "Anonim", din 9 aprilie 2015, acesta este adevarul. Omenii, si in special noi romanii din partea de rasarit si sud ai tarii, fiindca ne-a fost interzisa Biblia, prin afurisenie din partea stiti cui, suntem in "intuneric si negura deasa" in ce priveste regulile de urmat ale credintei.

      Ștergere
    2. Desigur ca mancarea nu ajunge la ceruri si nici cantitatea de pomana nu cantareste in iertarea pacatelor celui mort!
      Sacrificarea - "a faptui sfintirea"/sfintirea darurilorprin ritual pentru cei saraci, straini (de la care nu se asteapta plata ori rasplata, "intoarcerea serviciului!) si marturisirea vorbita si facuta a respectului celui/celor plecati dintre noi sint criterii de iertare cand sint intarite cu rugaciunile proprii.
      Sufletul (celui mort pentru trup) nu moare si nici amintirea sa nu il face idol ca sa fie comparata pomana cu jertfa pagana
      Dar ererticii, paganii rastalmacesc si vorbele si au si tupeu de initiere duhovniceasca crestina.

      Ștergere
    3. Bog-da-proste = Бог да прости (limba bulgara) = Dumnezeu sa ierte

      Ștergere
  8. "Dumnezeu spune ca e o uraciune sa mancam mancare jertfita mortilor, idolilor.(Psalmul 105:28)." - Din care biblie vorbesti? (biblia desene animate?)

    Psalmul 105:28 --AU JERTFIT(iudeii) LUI BAAL-PEOR(idol) SI AU MANCAT(iudeii) JERTFELE MORTILOR-- Biblia tiparita in anul 2002 la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane.
    1. Este uraciune sa mancam mancare jertfita mortilor, mancare care sta in legatura cu idolii.
    2. Este gustoasa si bineprimita mancarea jertfita mortilor, mancare care sta in legatura cu Dumnezeu si sfintita, binecuvantata de preotii Domnului.
    3. Biblia(editia sus mentionata)ne indeamna sa aducem jertfa si rugaciune pentru cei morti. II MACABEI XII:42-46.-- SI INTORCANDU-SE LA RUGACIUNI.....A ADUS JERTFA DE CURATIE PENTRU CEI MORTI, CA SA SE SLOBOZEASCA DE PACAT--
    4. BIBLIA niciodata n-a fost interzisa in tara noastra, ci doar limitata la tiparire din cauza factorului politic ostil crestinilor(1948-1989).
    5. Biblia a fost interzisa prin afurisenie din partea propriei tale ignorante, nepasare fata de fagaduinta pe care ai facut-o la Sfantul Botez si fata de darurile intelepciunii si intelegerii pe care tot la Sfantul Botez le-ai primit.
    Anonim ortodox(drept cinstitor al Domnului)

    RăspundețiȘtergere
  9. Dupa moarte omul nu mai poate fi mantuit sau iertat. Cititi Biblia!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu cititi, retineti din Biblie:

    II Macabei XII:42-46 - SI INTORCANDU-SE LA RUGACIUNI....A ADUS JERTFA DE CURATIE PENTRU CEI MORTI, CA SA SE SLOBOZEASCA DE PACAT -

    slobozeasca- dezlegat, iertat, mantuit

    RăspundețiȘtergere
  11. Spuneti "o formula cumva magica de a ne demonstra atasamentul fata de crestinism "
    Poate modificati, caci "magic" este demonic, nicicum nu inseamna minunat sau miraculos, ca specific al Dreptei Credinte.
    Asa cum diavolul se ocupa de magie dar nu este atasat de crestinism, tot asa, gandind "ca el" nu ne manifestam atasamentul fata de crestinism ci cadem in batjocura, fie si din nestiinta.
    ----------
    De asemenea - mai putin potrivit, dupa parerea mea, cand spuneti "rautatea populara romanesca a introdus acest cuvant in niste expresii de genul "copil de bodaproste" (copil sarac, ...)"
    Mai degraba este multumire adusa Domnului pentru un dar nemeritat de parintii pacatosi, care inteleg ca DUmnezeu "Si-a facut pomana" de ei, chiar saraci fiind.
    Este indemn sa daruiesti copiilor si saracilor din cele care le ai tu.
    Nu cred ca este rautate ci subliniere ca saraci fiind trebuie sa-i avem in grija, fara a-i judeca noi ci sa ne bucuram daca auzim ca raspuns - bogdaproste!

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Termenul Bogdaprosti sau Bodaprosti apare in Catagrafiile Visteriei Moldovei din 1820, 1831 si 1845-1851, ca nume de familie. Desigur este vorba de porecla sau supranume, dar m-ar interesa de ce acesta apare doar in cazul ;ruptasilor" si/sau al " mazililor" ?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.