Cireșele | Superstiții și sursă de sănătate cu cireșe



Când eram mică, aveam în curte un cireș, proprietate personala...!
Superstiție sau nu, fructele mâncate sau furate, cățărată fiind în acel pom fără știrea părinților, aveau un gust nemaipomenit, pe care nu mai reușesc să-l regăsesc de multă vreme... Nu pot să uit, de asemenea, minunatele prăjituri cu cireșe făcute de mama...!

Cirese


Am văzut astăzi, în piată, pentru prima data, în acest an, niște îmbietoare cireșe, așa ca m-am hotarat să scriu despre superstițiile legate de aceste fructe și marele potențial ce îl au în menținerea ori ameliorarea stării de sănatate, ca să le știi și tu!

Superstiții cu cireșe

Se spune că dacă cineva vrea să știe câți ani mai are de trăit, trebuie să dea ocol unui pom încărcat cu cireșe coapte și să numere câte au căzut pe jos. Numărul fructelor de pe pământ ar corespunde anilor de viață rămași.

Dacă găsești un sâmbure într-o plăcintă de cireșe, acesta este un semn de noroc.

Într-o veche superstiție occidentală, se zice că, dacă o femeie gravidă nu vrea să dea naștere unor gemeni, ci unui singur copil, ea nu trebuie să mănânce prune sau cireșe.

În Elveția se credea că, oricine avea vreun cireș în curte sau în livadă, trebuia să ofere primele fructe coapte ale acestui pom unei femei care tocmai dăduse naștere unui copil. În acest fel, proprietarul cireșului se asigura că pomul său va continua și în anul următor să îi dea multe roade.
Plantarea unui cireș, în mijlocul unei vii, se spune că ar avea același efect, garantând, în plus, obținerea unor struguri plini de aromă. Poate o fi vorba despre ceea ce se numește polenizare încrucișata...!

În Cehia, pe 4 decembrie, de ziua Sfintei Barbora, fetele nemăritate obișnuiau să rupă dintr-un cireș o crengută și să o pună într-un vas cu apă. Dacă acea ramura înflorea până în Ajunul Crăciunului, era semn că fata urma să se mărite în decursul unui an.

Daca doi îndrăgostiți mănânăa dintr-o cireașă dublă, au mari șanse de a-și împlini o dorință comună.

În Anglia, se consideră a fi cu ghinion să te urci într-un cireș în noaptea Sfântului James sau Sfântului Iacob, întrucât te afli în mare pericol să cazi din pom și să-ți frângi gâtul.

Într-o superstiție japoneză, se zice ca nu este deloc indicat să- ți plantezi un cireș în curte, pentru că, în acest fel, riști ca locuința să-ți fie distrusă.

O veche practică magică europeană recomandă un remediu inedit pentru a uita de o dezamagire în dragoste: un săculeț negru în care s-au adunat mai mulți sâmburi uscați de cireșe trebuia așezat sub pernă, vreme de o lună, după care, urma să fie ars, cenușa rezultată trebuind musai să fie, apoi, îngropată.

O metodă de a afla peste cât timp te vei căsători constă din numărarea sâmburilor unor cireșe pe care tocmai le-ai mâncat, în vreme ce repeți, pentru fiecare sâmbure, formula magică:
"Anul asta, la anul, odată și odată, niciodată."
Cuvântul ce corespunde ultimului sâmbure pe care îl treci în revistă, îți vestește când și dacă îți vei pune pirostriile.

O  tehnică de divinație asemănătoare presupune să azvârli înspre tavan sâmburi de cireșe, pe care îi strângi în acest scop, între degete. Cu cât atingi mai repede tavanul cu unul dintre sâmburi, cu atât mai repede urmează să te căsătorești.

În Kent, Marea Britanie, se zice că, atunci când pășești printr-o livadă de cireși, este bine să-ți freci tălpile de frunzele pomilor aflate pe pământ, pentru a evita, în acest mod, să te îneci cu un sâmbure de cireașă.

Visul despre o creangă cu cireșe se zice că vestește ghinion.
Pe de altă parte, dacă visezi cireșe coapte, acestea simbolizează împlinirea unei arzătoare dorințe, mai ales, dacă te vezi culegându-le sau mâncandu-le.
Cireșele stricate din vis te avertizează că cineva te bârfește.
Dacă te visezi urcând într-un cireș, ți se prevestește că vei avea o scurtă și înfocată poveste de dragoste.
Un vis în care cazi dintr-un cireș denotă, pe de alta parte, că viața ta amoroasă este pe cale să treacă
printr-un eșec ori o dezamăgire.
În multe interpretări ale viselor, cireșele reprezintă norocul, feminitatea și tinerețea.



Cireșele- sursă de sănătate

Cireșele reprezintă o minunată sursă nutrițională, cu incredibile efecte benefice pentru sănatate.



O cană cu cireșe, 138 de grame, conține 87 de calorii, 22 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine,
3 grame de fibre, 18 grame de zahăr, 2% vitamina A, 2% calciu, 16% vitamina C și 2% fier.
Bucură-te, așadar, de cireșe, cât poți mai mult și cât te ține buzunarul, pentru că sezonul lor este foarte scurt.

Iată, alte câteva calități ale cireșelor:

Conțin mulți antioxidanți cunoscuți sub numele de antocianine, ce ajută la prevenirea bolilor de inimă și a cancerului.
Sunt bogate în melatonina, un antioxidant ce sprijină regularizarea pulsului și ciclul de somn al organismului.
Cireșele reprezintă o excelentă sursă de beta caroten (vitamina A). De fapt, ele conțin de 19 ori mai mult beta caroten decât capșunile și afinele.

Cireșele au porecla de hrana creierului, întrucât ajută la sănatatea acestuia și previn pierderile de memorie.

Datorită conținutului de antocianine pot reduce inflamațiile și simptomele de artrită și gută.

Cireșele au darul de a reduce riscul diabetului.
Sunt o bună sursă de fibre și importante pentru sănătatea digestivă.

Mâncate ca atare sau la desert, în locul unor prăjituri ori dulciuri cu zahăr în exces, contribuie la menținerea greutății și prevenirea obezității.
Cireșele | Superstiții și sursă de sănătate cu cireșe Cireșele |  Superstiții și sursă de sănătate cu cireșe Reviewed by Diana Popescu on mai 19, 2013 Rating: 5

7 comentarii:

  1. Imi place descrierea ta despre cirese privind sanatatea noastra.Dar te intreb pe tine,ciresele care sunt crescute fortat,si aici ma refer la ciresele de pe piata,care stii foarte bine ca marea majoritate apar inainte sa vina sezonul acestora,care sunt importate si care sunt stropite cu fel si fel de substante,crezi ca alea mai ajuta la sanatate? Eu am ciresi in gradina,cei drept,de unde am si mancat cirese "curate" ,pentru ca nu le-am stropit sau sa le fac alte lucruri pentru a se coace mai repede.Alea sunt sanatoase,ce gasim pe piata,nu prea.Parerea mea:)

    RăspundețiȘtergere
  2. DEsigur, Robert, ai mare dreptate. De aceea am si pomenit la inceputul articolului meu despre ciresele din copilarie. Adevaratele cirese sunt din acelea de care ai si tu, "curate". Ciresele tare frumoase dar, fade la gust, de gen supermarket sunt "la putere". Apropo, si de pret, ciresele pe care le-am vazut (si atat) astazi in piata aveau pretul de 25 lei/kg!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost in piata vineri, bineinteles ca m-am uitat rapid dupa cirese si capsune. Nu inteleg cum 1kg de cirese stropite si 'fortate' ajung sa coste 25 de lei. Bun, am cumparat 1/2kg si chiar nu ma asteptam la alt rezultat: nu au niciun gust. Asa ca prefer sa mai astept si sa mananc cirese de calitate din livada bunicii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si uite asa am aflat lucruri noi despre cirese :D

    Ii dau dreptate Mariei cu pretul cireselor.. momentan e cam exagerat. Am "achizitionat" si eu jumatate de kg si erau (Spre surprinderea mea) dulci. Ma asteptam la ceva acruuu acruu .
    Abea astept sa ma duc la tara sa mananc cirese

    RăspundețiȘtergere
  5. Am crezut ca doar in unele Tari este aceasta problema ...dar in Tara este foarte surprinzator sa aflu ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu iubesc ciresele. Nu m-as oprii din mancat. Vecinul meu are un cires imens in curte si cand ma duc pe acolo plec cu burta plina. Sunt mult mai bune decat alea din piata

    RăspundețiȘtergere
  7. Foare interesant articolul tau. Mie imi plac extrem de mult ciresele. Din pacate in anul acesta productia de cirese a fost foarte mica. Sper ca la anul productia de cirese sa fie la fel de mare ca cea din anul trecut.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.