Mararul, legenda si sursa de sanatate

Unul din zarzavaturile preferate ale romanilor, mararul provine, se pare, din Asia centrala. Atat pentru doctorii din Egiptul antic, cat si pentru vindecatorii ce se bazeaza pe medicina traditionala chinezeasca, mararul era, si este, pretuit pentru tratarea afectiunilor digestive, mai cu seama cele ale copiilor. Fiertura din seminte de marar era utilizata pentru tratarea colitelor celor mici, dar si ca mijloc de contracarare a gazelor stomacale ori ca si sedativ.

In culturile antice din Grecia si Roma, aceasta planta era vazuta drept un semn al bogatiei ori al puterii. Semintele de marar prajite erau utilizate pentru vindecarea ranilor soldatilor, gratie calitatilor antiseptice, ce inhibau dezvoltarea bacteriilor. Se obisnuia a se pune ramurele de marar peste ochii inchisi, inainte de culcare, pentru a face somnul mai usor. De asemeni, aceasta verdeata constituia un intaritor folosit cu precadere de catre gladiatori inainte de a se angaja in luptele din arenele romane. Grecii antici purtau, uneori, la incheietura manii stangi, o legatura de marar, pentru a indeparta de ei epilepsia ori alte afectiuni mentale.

In Evul Mediu, mararul era folosit in incantatii magice, pentru alungarea norilor si fulgerelor, dar si ca mijloc de protectie impotriva vrajitoarelor ori spiritelor rele. Apa inmiresmata cu frunzele acestei plante era considerata un remediu sigur contra unor vraji malefice. Pe de alta parte, mararul reprezenta un ingredient de baza in farmece pentru castigarea dragostei sau marirea atractivitatii. O astfel de reteta magica de dragoste recomanda baia intr-o apa aromata cu frunze de marar. Ceaiul din aceste frunze inmiresmate era indicat pentru alungarea insomniilor. Adeseori, mararul era intrebuintat pentru improspatarea respiratiei, dar si castigarea inimii persoanei iubite. Asezate in patutul unui copil, frunzulitele acestuia erau inzestrate cu darul de a-l proteja fata de orice fel de rau. Conform unei vechi superstitii germane, daca pui deasupra usii de la intrare niste frunze de marar, nu iti poate intra sau iesi in/din casa nici o persoana care te invidiaza sau este rea intentionata fata de tine. In traditiile romanesti, in prima apa de baie a unui nou nascut trebuie sa se puna, printre altele, frunze de marar, in asa fel incat copilul sa fie la fel de placut precum aceasta verdeata din bucate.

Asociat cu planeta Mercur si cu elementul primar al focului, legendarul marar era purtat uneori in saculeti, ca un talisman, o amuleta de aparare sau de atragere a banilor. Potrivit unor superstitii, mararul avea efectul de a le darui pe proaspetele mame cu mai mult lapte pentru sugarii lor. O credinta asemanatoare exista si in zilele noastre. Am gasit-o in unele forumuri pentru femei, in care se spune ca acest zarzavat, tinctura sau uleiul din semintele sale au potentialul de mari sau intari sanii.

Se stie, cu certitudine, ca are un efect benefic in bolile digestive, si, mai ales sub forma de infuzie din seminte, are un efect diuretic, laxativ si expectorant. Cu alte cuvinte, stimuleaza functionarea rinichilor, previne formarea de calculi renali dar si aparitia crampelor.  Este recomandat pentru cistite si infectii renale, contra colitei, gastritei, indigestiei, balonarii, hipoaciditatii sau flatulentei. Are capacitatea de a scadea pofta de mancare, fiind folosit, din acest motiv, in unele cure de slabire. Daca uleiul de marar poate fi prescris pentru meteorism, hemoroizi, indigestii, cardiopatii, colici intestinale, anorexie, dureri menstruale, tonifierea organismului, impotriva insomniilor, sughitului si a senzatiei de voma a gravidelor, tulpina de marar, atunci cand este mestecata, se spune ca determina o stare de energizare, ajutand si la ameliorarea asteniei nervoase ori a durerilor de cap.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Spanacul , legenda si sursa de sanatate

Ceapa in superstitii, farmece si legende

Urzicile - Legenda si sursa de sanatate
Mararul, legenda si sursa de sanatate Mararul, legenda si sursa de sanatate Reviewed by Diana Popescu on mai 13, 2013 Rating: 5

6 comentarii:

  1. Multumim pentru toate lucrurile noi pe care ni le impartasesti zi de zi

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarul e ca articolul e pur informativ si e de apreciat. Nu eram curioasa sa aflu ce si cum despre marar, insa am citit totul cu placere. Cultura generala trebuie hranita tot timpul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am gasit acest articol cautat pe google informatii despre marar. Iti multumesc pentru articol si uite, te-ai ales cu o noua fana a blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Folosesc f des marar in preparatele mele din bucatarie! Nu aveam stiinta totusi de atatea lucruri despre el!

    RăspundețiȘtergere
  5. Datorita articolului tau am sa folosesc mai des mararul. Mersi de informatie.

    RăspundețiȘtergere
  6. IL FOLOSESC DES MAI ALES IN SALATE SI SE SIMTE DIFERENȚA...PT STRES ASA SIMT EU.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.