Ce este spam | Spam prin email si spam pe site/blog

In spatiul internetului, al siteurilor si blogurilor, spamul este un "junk", o "mizerie", un mod fals, imoral, inadecvat de promovare sau incercare de marire a traficului unei pagini web sau vanzarii unui produs. Daca multi dintre "meseriasii" netului din afara si de pe plaiurile miorotice il folosesc stiind foarte bine cum pacatuiesc, unii oameni (tineri), ce abia au pasit pe portile larg deschise ale webului il pot utiliza fara a-si dea seama cum si de ce gresesc. Ei bine, acestora din urma incerc sa ma adresez, in primul rand, in acest modest articol.

Initial, cuvantul spam a aparut ca o prescurtare, legare a doua cuvinte, "spiced ham", adica (in traducerea din engleza in romana) "sunca condimentata", un preparat alimentar (un fel de racituri ori aspic) produs de firma Hormel Foods Corporation incepand cu anul 1937, ce continea o multime de ingrediente mai mult sau mai putin misterioare, ori chiar suspecte. Din cauza glumelor si bancurilor ce i s-au asociat, in special cu cele din spectacolul umoristic televizat  Monthy Python, acest produs alimentar a ajuns sa fie asociat cu spamul electronic, mai cu seama cu spamul prin email.

In varianta electronica, spamul reprezinta folosirea diferitelor sisteme de posta prin internet pentru trimiterea in masa, in numar mare, a unor mesaje nesolicitate, nedorite, in special de publicitate, catre cat mai multe adrese de mail, (cat de multe poate face rost un spammer/"cineva care se indeletniceste cu spamul". Folosirea acestei tehnici murdare de reclama este una foarte ieftina si foarte populara printre cei ce isi doresc sa isi vanda prin orice mijloace o marfa. Din aceasta cauza, poti vedea atat pe Gmail, pe Yahoo, cat si pe si alte servicii de email rubrica "spam", aceste companii de pe internet incercand astfel sa puna stavila navalei de mesaje nedorite ce te pot coplesi. Despre felul cum ajunge adresa ta de mail in baza de date a acestor spammeri voi vorbi altadata.  Oricum, chestia asta se intampla in continuare, in pofida faptului ca spammerii au parte de severe si indreptatite pedepse in sistemele juridice ale multor tari... In timp, spamul a ajuns sa fie intalnit si pe mesaje de pe telefoane mobile (SMS-uri), in forumuri, in retele sociale, jocuri si chiar motoare de cautare de pe web! Cred ca stii bine ce vreau sa zic!

Spam intr-un site ori blog

Spamul pe internet de pe siteuri (in engleza, "spamdexing", de la "spam" si "indexing"/indexare) este denumit si "search spam" (spam de cautare), "search engine spam" (spam pe motoarele de cautare), "web spam" (spam web), black hat seo (seo black hat/ seo "palarie neagra") sau "search engine poisoning" ("otravirea" motoarelor de cautare). De obicei, o astfel de magarie consta din repetarea unor cuvinte cheie, grupuri de cuvinte ori expresii in mod nejustificat sau in afara contextului, astfel incat sa fie indexate sau luate in considerare de motoarele de cautare (Google, Yahoo, Bing, etc). Poate fi considerat (de unii) o parte din "search engine optimization" (SEO, optimizarea motoarelor de cautare), pentru atragerea pe un site a cat mai multi vizitatori care, odata ajunsi acolo, vad, desigur, ca nu au descoperit ceea ce cautau, ci un fel de varza lingistica, dominata de insiruirea unor "cuvinte cheie". Motoarele de cautare si-au creat in timp si isi imbunatatesc mereu (cu precadere, Google) metodele de depistare ale unor astfel de farsori, ce sunt apoi eliminati sau subclasati din cautarea de pe internet. In acest fel, motoarele de cautare incearca sa iti dea rezultate cat mai adecvate ale cautarilor tale de pe net, pastrandu-si, totodata, prestigiul sau relevanta.

Tipuri de spam pe un site

- Aglomerarea mai putin sau mai mult ilogica a unor cuvinte cheie (despre care am vorbit mai inainte)

- Cuvinte / texte invizibile sau ascunse pe un site, folosind litere avand aceleasi culori ca si fundalul, fonturi foarte mici ori incluzand niste texte in codul html.

- Spam in meta taguri. Repetarea excesiva in meta taguri a unor cuvinte cheie ce nu au de a face cu continutul de pe un site.

- Pagini web de tip "usa din dos" (doorway pages). Pagini web ori siteuri cu un continut extrem de sarac, dar intesate de acelasi cuvinte sau expresii cheie.

- Siteuri "razuitoare" (scraper sites). Siteuri ce apeleaza diverse programe avand scopul de a maslui, elimina, "razui" rezultate de pe motoarele de cautare, ce sunt formate adeseori dintr-un amalgam de continut luat de pe siteuri valoroase, ce sunt pretuite in indexare.

- Articole masluite, adica rescrise, cu alte cuvinte ori expresii, dar avand de fapt acelasi continut.

- Linkuri spam adica linkuri facute cu pagini web apreciate de motoarele de cautare.

- Utilizarea unui software de construire de linkuri.

- Linkuri ascunse.

- Bloguri de spam. Bloguri (sploguri) avand, de cele mai multe ori, scopuri comerciale, formate din continuturi furate, duplicate, impestritate cu cuvinte cheie de-a valma, fara nici o ratiune.

-Furarea de siteuri, bloguri (hijacking , mirror sites /siteuri oglinda). Crearea de pagini web asemanatoare sau apropae identice cu siteuri prestigioase, cautate, sau pur si simplu copierea acestora, avand linkuri ce indreapta cititorii spre alte pagini web saracacioase, cu reclame, sau chiar continand virusi.

- Cumpararea de domenii URl abandonate. Bazandu-se pe popularitatea acestor domenii, spammerii burdusesc in ele continut ce nu are de a face cu cautarea, ci cu ignobilele lor scopuri.

- Impanzirea cu cookies. In cadrul acestei tehnici, se inlocuiesc cookies-urile peste care da  vizitatorul unui site pentru generarea de castiguri necuvenite (furandu-se astfel avantajele financiare ale administratorului acelui site).

- Spam in bloguri. Spam introdus in comentarii din bloguri, formuri, sau alte tipuri de siteuri ce accepta comentarii dofollow fara a le verifica.

Sunt cu mult mai multe de spus despre acest subiect, ce pot fi aduse in discutie de cititorii acestui blog sau, eventual, abordate de mine in viitoare articole. Pana atunci: Toate cele bune si feriti-va de spam!


Copyright © diane.ro. 2013

Articole asemanatoare din blogul Dianei:


Ce este SEO | Definitie SEO

Google iti schimba PR-ul la inceputul lunii mai
Ce este spam | Spam prin email si spam pe site/blog Ce este spam | Spam prin email si spam pe site/blog Reviewed by Diana Popescu on mai 06, 2013 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Foarte amplu si reusit articolul. Multi se limiteaza la spam-ul prin email clasic sau cel facut de un webmaster pe alte site-uri, insa termenul spam e mult mai vast.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sau poti spune ca este si un fel de activitate SEO pentru cei care le trimit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu mai au relevanta astfel de lucruri, in urma cu ceva timp poate ca prindeau, dar acum poti sa faci cat de mult spam ca rezultatele sunt 0 sau chiar dauneaza...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.