Inaltarea Domnului in obiceiuri si superstitii straine


In obiceiurile, superstitiile si traditiile straine, mai ales cele din Europa occidentala, ploaia cazuta peste pamant in ziua Inaltarii Domnului se spunea ca este sfanta si lecuia bolile de ochi.

In Nottimghamshire, se credea ca un ou izvodit de o gaina in aceasta zi avea darul de a proteja casa de incendii si spiritele rele, cu conditia de a fi asezat pe acoperisul locuintei.


Daca indrazneai sa lucrezi in ziua de Inaltare, riscai ca un fulger sa te trasneasca chiar atunci cand erai in toiul muncii. Tesutul sau numai coaserea cu acest prilej era la fel de aspru pedepsita.

In Sicilia, in ajunul sarbatorii de Inaltare, femeile aveau obiceiul de a aseza pe acoperisurile caselor crengute de pelin negru, stapanite de superstitia ca in timpul noptii Dumnezeu le va binecuvanta.
Pe de alta parte, daca gaseai in drum un ac atunci cand era sarbatoarea Inaltarii Domnului, puteai fi aproape sigur ca locuinta ta va fi lovita de un fulger.

Inaltarea Domnului - Traditii, obiceiuri, superstitii

In Anglia, exista traditia de a se darui oamenilor la care tineai greieri. Daca acestia cantau in decursul zilei, acesta era un semn de mare noroc. Daca insectele cantarete taceau mortis, se spunea, potrivit superstitiei, ca a doua zi urma sa fie plina de ghinioane.

In Tissington, Anglia, exista traditia ca in aceasta zi sa presare flori peste apele raurilor, o reminiscenta, probabil, a festivalului roman Fontanilia, ce ii onora pe zeii primaverii, prilej cu care ghirlande de flori erau azvarlite in apele curgatoare sau erau folosite pentru impodobirea fantanilor.

Sarbatoarea Inaltarii Domnului era marcata odinioara in Bulgaria printr-un ritual special. Cea mai varstanica femeie din familie trebuia sa mearga la mormintele rudelor. Dupa ce il identifica pe cel mai recent, se aseza cu capul pe tarana acestuia, petrecandu-si o vreme astfel in rugaciune si invocare. Apoi, isi cresta pielea de pe sanul stang, deasupra inimii, lasand cateva picaturi de sange sa se scurga peste mormant. Sangele ajuta, se spunea, spiritele mortilor sa capete forma si sa apara prin preajma, gata a raspunde la esentiale intrebari si a da povete, binecuvantand totodata toti membrii familiei aflati inca in viata. Adeseori, sugestiile sufletelor mortilor contau mult mai mult decat deciziile bazate pe logica si experienta vietii de zi cu zi!

In Portugalia, un mare numar de oameni din clasa mijlocie mergea pe campuri pentru a aduna maci, grau si masline ce erau inzestrate cu darul de a fagadui mancare din plin in decursul intregului an daca erau tinute legate laolalta in casa. De asemeni, o legenda din Portugalia spunea ca pe aceasta data, intre orele 6 seara si 1 dimineata, toate pasarile isi paraseau cuibul pentru a canta in cor un imn de lauda Domnului.

Copyright © diane.ro

Inaltarea Domnului in obiceiuri si superstitii straine Inaltarea Domnului in obiceiuri si superstitii straine Reviewed by Diana Popescu on iunie 12, 2013 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Multumesc Diana pentru aceste informatii pe care nu le stiam. Eu cred ca acest lucru nu este intamplator. Exista in viata foarte multe "trepte" iar cand le descoperi devii si mai atent. Cu drag,Elena.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.