Inorogul intre legenda si realitate

Daca suntem tentati, in zilele noastre, sa vedem inorogul ori unicornul drept o faptura legendara, nu la fel se intamplau lucrurile in urma cu cateva sute de ani. In cartea "Istoria celor mai populare animale patrupede" (avand, in original titlul "Topsell's Historie of Four Foot Beasties"), cel dintai volum de istorie naturala publicat in limba engleza in anul 1607, inorogul era descris pe larg, dintr-o perspectiva cat se poate de realista... Iata cateva citate admirabile din aceasta carte...

Despre cornul inorogului

"Vom relata aici adevarata istorie a cornului inorogului. Acest corn creste in frunte, intre ochi. El nu este nici usor, nici gol, si nu se aseamana cu coarnele netede ale altor animale, fiind tare ca fierul si rugos precum o pila. Este construit sub forma unei spirale. E mai ascutit decat orice sageata, drept si nu incovoiat, si negru peste tot cu exceptia varfului."

"Cornul inorogului are minunata proprietate de a dizolva ori alunga toate otravurile si veninurile. Daca un inorog isi lasa cornul sa pogoare intr-o apa din care tocmai a baut o creatura venionoasa, acest corn indeparteaza otrava, astfel incat el poate bea din acel loc fara a fi pus in primejdie. Se spune ca un corn de inorog era pus pe mesele regilor, la ospetele si banchetele lor, pentru a dezvalui daca era pus vreun venin in bucate, acest lucru fiind vadit de un fel de umezeala aparuta pe varful cornului."

"Cornul unui unicorn faramitat si fiert in in vin are nemaipomenitul efect de a face dintii curati si albi."

Inorogul ca animal salbatic

"Inorogii sunt foarte agili. Ei traiesc in salbaticie sau duc o viata solitara pe varfurile muntilor. Nu exista nimic mai oribil decat sunetul vocii sau urletul unui unicorn, caci glasul sau este strident peste masura."

"Unicornii se lupta atat cu gura cat si cu copitele, avand capacitatea de a musca ca un leu si de a lovi cu picioarele precum un cal. Au o natura de nedomesticit. Nu le este teama nici de fier, nici de armele facute din fier."

"Ceea ce este cel mai ciudat fata de alte animale e ca inorogul se razboieste cu propria sa rasa (chiar si cu femelele, pana la moarte, cu exceptia cazului cand este imboldit spe ele de impulsurile procreatiei), dar, spre deosebire de alte fiare, cu care nu are nici o afinitate, este mult mai sociabil si mai familiar, oferindu-i unui om o tovarasie nepretuita atunci cand se indreapta din propria sa vointa catre el, fara a se intoarce impotriva sa, dar fiind  mandru de independenta si individualitatea lui."

"Atuci cand are de a face cu o femela iar trupul sau este cotropit de pasiune, inorogul devine bland, sociabil si iubitor, continuand sa raman astfel si cu puii sai, intorcandu-se apoi insa la atitudinea sa ostila."

Dusmani naturali ai unicornului

"Unicornul este un dusman recunoscut al leului, si, din aceasta pricina, atunci cand un leu zareste un inorog, el se catara cat se poate de repede intr-un copac, pentru ca, daca inorogul se repede la el, nu ii poate evita cornul ascutit. Cu toate acestea leul il poate si el invinge, intrucat, daca unicornul fuge foarte repede spre un copac, isi poate infinge cornul in acesta, ramanand astfel imobilizat."

Cum se prinde un inorog

"Se spune ca unicornii pretuiesc mai presus de orice fiinte fecioarele si tinerele fete, si ca , din acest motiv, la vederea lor, se indreapta cu blandete catre ele si adorm la picioarele lor, in natura virginelor femei existand o anume savoare ce ii atrage si ii delecteaza."

"Se zice ca vanatorii indieni si etiopieni se folosesc de o anumita stratagema pentru a prinde aceste animale. Ei iau cu dansii un puternic si frumos tanar, pe care il imbraca in straie de femeie, impodobindu-l cu diverse flori parfumate si mirodenii. Un barbat astfel aranjat este pus sa sada in muntii ori padurile unde vaneaza inorogul, astfel incat vantul sa ii poarte miresmele pana la animal, in acest timp vanatorii ascunzandu-se pe aproape. Inselati de mirosul dulce si infatisarea unei femei, unicornii vin la tanarul deghizat fara teama si accepta sa le fie acoperite capetele cu straiele sale largi, fara a se agita, ci adormind si lasandu-se in voia odihnei. Apoi, la un semn al tanarul barbat, vanatorii vin in goana si leaga inorogul, ii taie cornul, si apoi il elibereaza."

Dovezi ca unicornii exista

"O astfel de creatura apare chiar in Sfintele Scripturi, intrucat David zice in Psalmi, Cap. 91, 10 :" ... si se va inalta puterea mea ca a inorogului si batranetile mele unse din belsug."


Copyright © diane.ro

Articole asemanatoare in blogul Dianei:

Animalele au suflet?

Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera I

Animalele, simboluri si calauze spirituale
Inorogul intre legenda si realitate Inorogul intre legenda si realitate Reviewed by Diana Popescu on iunie 17, 2013 Rating: 5

Un comentariu:

  1. de o copila e prins inorogul prinț
    de o copila e prins licornul prinț

    ea cu sinii în floare și dulce
    mi-l adapă ca pe-un stăpîn
    el aleargă-ntr-un suflet să-și culce
    mîndrul cap pe-al ei galeș sîn
    capu-n poala ei bine nu-și pune
    că-mi adoarme ca un prunc
    vînătorul atunci mi-l răpune,
    mi-l răpune în veșted crîng
    așa-i ucis în somn inorogul domn,
    așa-i ucis în somn licornul domn.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.