Mazarea - Legenda, superstitii si vise

Mazarea - avand numele stiintific de Pisum sativum - este vestita pe toate meridianele lumii nu numai pentru impresionantele beneficii aduse sanatatii si modului relativ usor de a o cultiva, ci si din pricina legendelor, miturilor, superstitiilor, si prevestirilor din vise care  o inconjoara. Arheologii si istoricii au descoperit boabe de mazare  in stravechi morminte, picturi si scrieri. Se presupune ca aceasta planta isi are originea in China sau Egipt.

Mofturoasa inca de mica, eu am ajuns pe la sapte ani sa fac o intelegere fundamentala cu parintii mei: "Mananc orice cu exceptia mazarei!" Abia catre 18 ani am inceput, cu sfiala si sovaire, sa gust din boabele de mazare!

Chinezii aveau credinta ca mazarea a fost descoperita de unul din faimosii lor imparati, Shu Nung, in urma cu peste 5.000 de ani. Numita in lumea chineza "tatal agriculturii", mazarea este inzestrata in aceasta cultura asiatica cu numeroase calitati culinare si vindecatoare. Imparatii chinezi aveau insa impresia ca puteau fi lesne otraviti cu o mancare de mazare, asa ca obisnuiau a o da spre gustare unui caine si unui servitor, inainte de a indrazni a se atinge de ea.

In mitologia norvegiana, zeul Thor a dat oamenilor mazarea ca o pedeapsa si nu ca un benefic dar. Intr-o legenda nordica, se spune ca niste dragoni trimisi de Thor pentru a infunda izvoarele si fantanile de pe pamant cu mazare, au scapat din greseala niste boabe ale acestei plante peste pamant, oferindu-le astfel oamenilor, din greseala, o noua si binevenita sursa de hrana.

Cele mai vechi ramasite de mazare au fost scoase la iveala in Troia si Teba in mormintele egiptene din cea de-a XII-a dinastie. In Evul Mediu, aceste plante leguminoase erau peferate de-a lungul strictului post dinainte de Paste. Se pare, totusi, ca abia in secolul al XVII-lea europenii au inceput sa dea de gustul mazarii verzi, aceasta ajungand sa fie considerata o delicatesa extrem de trendy.

Mazarea verde si fasoalea pestrita sau "ochi negri" - o varietate rar intalnita pe meleagurile noastre - este faimoasa in occident si Statele Unite ale Americii drept o mancare potrivita a fi pusa pe masa cu ocazia Anului Nou intrucat este considerata a aduce mare noroc, in special la bani. La yankei, aceasta traditie este, desigur, asociata cu culoarea verde a dolarilor...

O superstitie populara te indeamna sa faci un sirag din 9 boabe de mazare pe care sa-l agati deasupra usii de la intrarea in casa. Se zice ca cine iti paseste mai intai peste prag, cu exceptia membrilor familiei si a persoanelor de sex opus, este sortit a-ti fi sot/ soata.

Intr-o legenda din Bucovina se spune ca nu este deloc bine sa versi boabe de mazare pe podea, intrucat aceastea ar fi, de fapt, lacrimile Maicii Domnului.

Nu putem trece cu vederea celebrul basm al Fratilor Grimm, in care fragedele boabe de mazare constituie o proba imbatabila a dezvaluirii a unei adevarate printese.

Atunci cand visezi ca mananci mazare, ti se prezice ca vei avea  o buna stare de sanatate si te vei bucura de o gramada de bani. Adeseori, un astfel de vis se zice ca este de bun augur pentru cei care lucreaza in agricultura. A vedea in vis mazare crescand denota o promitatoare initiativa financiara. Daca te visezi plantand mazare inseamna ca sperantele tale sunt indreptatite si vei profita in curand de roadele eforturilor tale. Pe de alta parte, daca visezi despre mazare conservata ti se transmite ca aspiratille tale mai au de asteptat pana se vor materializa, dar acest lucru se va intampla totusi in cele din urma. Visul despre fasole uscata sugereaza ca esti prea sigur de buna ta sanatate si conditie fizica. Totodata, daca te zaresti mancand in vis o mancare din boabe de fasole uscata, acest lucru poate semnifica ca dupa ce ai avut parte de mari succese, va trebui sa treci printr-un declin al norocului.

Copyright © diane.ro. 2013

Articole din acelasi domeniu:

Ceapa in superstitii, farmece si legende

Ciorba de verdeturi - Retete simple si sanatoase

Fasolea in legende si superstitii  
Mazarea - Legenda, superstitii si vise Mazarea - Legenda, superstitii si vise Reviewed by Diana Popescu on iunie 02, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.