Cum sa fii fericit - Metode verificate stiintific

Potrivit unor metode stiintifice verificate, fiecare dintre noi are la indemana puterea de a fi fericit apeland la niste metode atat de simple sau marunte incat par a fi friza ridicolul sau absurdul.
Indiferent de marile noastre probleme existentiale, economice ori amoroase, aceste metode sunt, totusi, demne de a fi luate in seama...

Generozitatea te poate face sa te simti in al noualea cer!

Cheltuirea banilor pentru sau impreuna cu altii are tendinta de a-ti umple sufletul cu fericire conform unui studiu publicat in "Psychological Bulletin". Concluzia acestei cercetari este ca "cei mai fericiti oameni sunt aceia care sunt foarte generosi, indiferent de veniturile lor." Ei se simt foarte bine facand donatii, cat de mici, sau dand altora ceea ce le este de prisos.

Contabilizeaza-ti implinirile din viata

Profesorul Martin Seligman, de la Universitatea din Pennsylvania, a demonstrat ca oamenii care isi noteaza seara pe o simpla foaie de hartie ori intr-un jurnal personal trei lucruri bune care li s-au intamplat in decursul fiecarei zile sunt cu mult mai fericiti decat cei care nu se preteaza la astfel de contabilitati sufletesti. Nu este vorba neaparat despre mari si marcante evenimente. Chiar si zambetul radiant adresat tie de catre tovarasul de viata pentru ca i-ai daruit o floare poate constitui unul din cele mai benefice lucruri dintr-o zi a saptamanii!

Incearca mereu ceva nou

Persoanele care se lasa in voia unor mari / mici aventuri, nu se sfiesc sa incerce noi experiente de viata, si au obiceiul de a se indeparta zilnic de obiceiurile si tabieturile lor sunt cu mult mai implinite decat cele care se lasa in voia rutinei. Acestea sunt concluziile unui studiu stiintific ce pune, totodata, accentul asupra faptului ca lucrurile noi prin care trecem ne mentin mintea treaza, stimuland undele cerebrale.

Pastreaza in minte fericirile viitoare

Simplul fapt de a anticipa deliciile viitoare ale existentei reprezinta o sursa sigura de fericire. Stiinta nu inceteaza a scoate in evidenta ca, in tiparul naturii umane, imaginarea unor benefice evenimente din viitor ne poate face extrem de fericiti. Anticiparea unei programate cine romantice sau a unei sarbatori apropiate ne aduce sufletul in pragul extazului!

Fii mai albastru!

Cercetatorii de la Universitatea din Sussex au aratat ca expunerea cat mai mare la culoarea albastra sprijina "marirea increderii in sine, reducerea stresului, si intensificarea simtamantului de fericire". Atunci cand albastrul ne inconjoara cu prisosinta, undele noastre cerebrale se inscriu in modelul stiintific consacrat al fericirii. Se pare ca aceasta culoare ne optimizeaza atitudinea fata de viata din pricina faptului ca stramosii nostri erau extrem de incantati de albastrul cerului dupa-amiezii si al inserarii, avand sentimentul unei zile implinite si perspectiva unei nopti cu un somn adanc si sanatos.

Pune-ti in fata niste teluri cat mai clare

Psihologul Jonathan Freedman pretinde ca oamenii ce nu inceteaza sa-si stabileasca niste obiective - pe termen lung sau scurt - sunt mai fericiti decat cei ce nu se gandesc deloc la viitor. Neurologul Richard Davidson de la Universitatea din Winscosin a descoperit ca straduinta de a urma un tel nu  numai ca ne activeaza sentimentele pozitive, dar ne si suprima simtamintele negative.

Inceteaza sa-ti aperi punctele de vedere!

Doctorul Deepak Chopra, autor al cartii "The Ultimate Happiness Prescription: 7 Keys to Joy and Enlightenment" (Recomandarile esentiale ale iluminarii: 7 cai de catre bucurie si iluminare) sustine ca mentinerea unei atitudini neutre in viata de toate zilele este cea mai buna metoda de a-ti mentine o perspectiva fericita asupra existentei. "Daca incetezi sa iti aperi punctele de vedere," spune Chopra, " poti sa nu-ti mai risipesti 99% din energie, simtindu-te astfel mai fericit."

Mergi la biserica

Intr-un recent studiu, s-a aratat ca oamenii ce se duc regulat la biserica se simt mai fericiti sau satisfacuti de viata lor decat cei ce ocolesc religia. Bruce Headey, profesor asociat la Universitatea din Melbourne, a studiat un grup de persoane vreme de 25 de ani, scotand la iveala ca acelea care au mers in acest interval de timp la biserica si-au pastrat supletea corpului, au evitat grijile inutile legate de cariera si au avut parte de parteneri de cuplu mult mai stabili din punct de vedere emotional.

Dormi cel putin sase ore pe noapte

Un somn neintrerupt de macar sase ore si 15 minute pe noapte are darul de a face oamenii foarte fericiti. Aceasta este concluzia unui studiu comandat de compania britanica Yeo Valley. In cadrul acestei cercetari, li s-a cerut adultilor cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani sa isi evalueze nivelul de fericire pe o scala de la 1 la 5. Cei care obisnuiau sa doarma profund cel putin 6 ore si 15 minute in fiecare nopate s-au dovedit a fi cei mai fericiti.

Asigura-te ca ai cel putin 10 buni prieteni

Adultii care declara ca au cel ptuin 10 prieteni adevarati se simt mult mai fericiti decat cei care se pot lauda numai cu cinci sau chiar mai putin autentici amici. Aceasta este constatarea unei cercetari de la Universitatea din Nottingham.

Chiar daca nu esti, prefa-te ca esti fericit

In pofida unor triste realitati, a faptului ca esti cumva coplesit de necazuri, daca iti impui sa te simti fericit pari a fi sprijinit sa te simti mai bine. Mai multe studii au concluzionat ca simplul gest de a zambi ii poate face pe oameni sa se simta fericiti.

Gaseste-ti urgent un partner de cuplu

Relatiile noastre cu oamenii importanti pentru noi au un imens ecou asupra starii noastre de fericire ori nefericire. Conform unei cercetari stiintifice de la Universitatea din Cornell, oamenii care au in partener in viata personala sunt intr-o sporita masura fericiti spre deosebire de cei singuri. Chiar si daca casnicia lor nu este cu adevarat implinita, tovarasii de viata tind a se simti mult mai bine decat persoanele ce resemneaza a trai in solitudine. Oricum, cu cat este mai strans atasamentul afectiv reciproc, cu atat mai fericiti sunt oamenii desprinsi de singuratate.

Copyright © diane.ro. 2013
Articole asemanatoare in Blogul Dianei:

Fericirea depinde de alegerile pe care le facem in viata

Secretul fericirii

Reteta fericirii | Love recipe- video
Cum sa fii fericit - Metode verificate stiintific Cum sa fii fericit - Metode verificate stiintific Reviewed by Diana Popescu on iunie 30, 2013 Rating: 5

10 comentarii:

  1. Sa fi fericit inseamna sa fi impacat cu tine insuti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aprob pozitiv ce spune Catalina...:-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevarat Catalin .........foarte adevarat . Va doresc multa fericire ,dragi mei. SONYA

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca daca vrei sa fii fericit ar fi bine sa constientizezi fericirea din fiecare moment de bucurie, sa o aduni si sa o faci sa creasca mereu sau cel putin sa o mentii. Cu o floare nu se face primavara. Daca nu uzi o floare nu creste si moare. Cred ca trebuie sa fim mai constienti de noi insine, de emotii, de responsabilitati. Articolul e super, dar cred ca trebuie sa treci la actiune si sa urmaresti fericirea in fiecare zi. ... nici eu nu o urmaresc... si am uitat cum e sa fii fericit.

    RăspundețiȘtergere
  5. popa marcu luminita13 octombrie 2013 la 00:37

    Fericirea e un sentiment frumos, dar unic. Atunci cand gasesti persoana potrivita poti spune ca esti fericit cu adevarat.Acest lucru se vede pe chip si in tot ceea ce faci. E o senzatie de vis.

    RăspundețiȘtergere
  6. Fericirea este o stare de,,prea plin,,care in lumea reala,nu exista!Putem sa numim starile oricum,numai,,fericire,,nu!Este un cuvant prea mare,pt.noi si prea mic pt.d zeu!!!!!!!!Exaltare,bucurie,etc dar....fericire????Nu exista,pe pamant!ana.

    RăspundețiȘtergere
  7. Exaltare , bucurie , extaz , multumire , satisfactie , succes , victorie , placere , binedispunere , veselie , distractie , amuzament , voie buna , admiratie , recunoastere , apreciere , speranta , sansa ,suficienta , savurare , deliciu etc etc
    Minunat , superb , magnific , performant , frumos , frumoasa, minunata , superba , armonie ,empatie , rezonanta , nirvana etc
    Toate aceste cuvinte plus multe altele care nu imi vin acum in minte apartin de fericire. Sunt niste cuvinte pozitive , vrajite care te pot face fericit sau fericita chiar si numai daca te gandesti la ele . Merita sa fie cautate si puse in lista asa ca o prima metoda de a ne autoinduce fericirea.
    Si mai exista si alte metode prin care putem construi un minunat univers al fericirii




    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.