Superstitii despre bufnita (I)

Superstitiile ce s-au urzit in jurul bufnitei au un indelungat istoric. Aceste pasari de noapte apar adesea in filmele de groaza ori horror, fiind asociate cu intunericul, fantomele, bantuirile caselor si padurilor sau magicului Halloween. Ochi lor mari le dau o aparenta de intelepciune, iar abilitatea de a-si roti capul aparent in toate directiile le daruieste o aura fascinanta de mister. In acelasi timp, smocul de pene din crestetul capului le face sa se asemene incornoratilor diavoli, in vreme ce strigatele lor ascutite inspira teama sau chiar groaza asa cum se relateaza in floclorul stravechi din numeroase parti ale lumii.

In zilele noastre, stiinta ne-a invatat deja ca superstitiile despre bufnite nu sunt decat simple snoave ori povesti, nascute in timpurile cand oamenii inspaimantati cautau a deslusi raspunsuri mai curand magice ale tainelor universului ostil din preajma lor. Iata cateva interesante si stranii superstitii legate de cucuvele...

In Roma antica, bufnitele erau detestate intrucat se credea ca sunt vestitoare ale mortii. Pe de alta parte, grecii antici le apreciau ca semne bune. O cucuvea zburand deasupra unei armate grecesti la inceputul unei batalii prezicea o mareata victorie. In Anglia, se zicea ca cine avea proasta inspiratie de a se uita in cuibul unei cucuvele urma sa sufere de o groaznica depresie tot restul vietii sale.

O legenda celtica are drept personaj principal o frumoasa femeie pe nume Blodeuwedd, ce fusese creata din flori pentru a-i fi tovarasa unui barbat singur blestemat sa nu aiba vreodata o nevasta umana. Blodeuwedd s-a indragostit insa de alt barbat, si si-a omorat sotul. Acesta a fost readus la viata si, ca pedeapsa, Blodeuwedd a fost transformata intr-o bufinta.

In piesa de teatru "Macbeth", William Shakespeare infatiseaza trei vrajitoare ce folosesc o aripa de bufinta pentru a face un farmec. Vrajitoarele din Roma antica utilizau penele de cucuvele pentru prepararea unor magice potiuni. In Grecia exista superstitia ca un copil caruia i se dadea un ou de bufnita urma sa devina la maturitate un betivan.

Strigatul unei bufnite din timpul noptii poate provoca moartea unui nou nascut, sau anunta o viata plina de necazuri pentru acesta. Totodata, poate fi un semn ca bebelusul va deveni vrajitor.

Tipatul cucuvelei din vremea de iarna prevesteste sosirea unei furtuni.

Adeseori, bufnitele sunt vazute a avea legatura cu moartea, mai cu seama atunci cand se cocoata pe acoperisul unei case sau sunt auzite mereu in jurul unei locuinte.

Se credea ca bufnitele sunt singurele creaturi ce pot convietui cu fantomele, o casa parasita in care isi facuse cuib o astfel pasari fiind considerata a fi in mod sigur bantuita.

Daca un calator visa o cucuvea trebuia sa se astepte a fi jefuit sau a trece printr-un naufragiu.

O populara superstitie occidenta statua ca daca vedeai o bufnita asezata intr-un copac si dadeai ocol acelui arbore de trei ori, pasarea isi rasucea mereu capul dupa tine pana cand isi rupea gatul.

Nu toate superstiile despre bufnite sunt de rau augur, in multe culturi existand credinta ca aduc noroc. Intr-o legenda din Afganistan se spune ca aceasta pasare a daruit oamenilor din vechime cremenea si amnarul, dandu-le astfel posibilitatea de face focul. In schimb, oamenii i-au dat in dar penele.

Aborigenii din Australia cred ca bufnitele sunt de fapt spiritele femeilor, fiind vazute din aceasta pricina drept sacre, in timp ce in Britania erau un semn bun, mai ales ca puteau prezice daca urma sa fie vreme
 buna in decursul unei planuite calatorii.

In Romania se credea ca sufletul unui om mort zboara spre ceruri sub infatisarea unei bufnite albe.  Intr-o snoava populara de pe plaiurile mioritice se pretindea ca aceasta pasare a fost la inceput o vadana. Traia cu un barbat rau, care o batea mereu facand-o sa strige "Vau, Vau!", si ca s-o scape necaz, Dumnezeu a transformat-o in bufnita. Tot la romani, bufnita este pasarea mortii. Cand isi face aparitia in preajma unei case si canta, inseamna ca cineva de acolo va muri curand. Atunci cand bufnita aparea la o fereastra si facea "Cucoveau! Cucoveau! Hi, hi, hi (asemeni unui ras)", vestea nasterea unui copil sau sosirea unui petitor pentru o fata nemaritata din casa. Daca insa vine la fereastra si zice "Pu hu! Pu hu!", anunta ca un om din acea locuinta este pe cale sa moara.

Daca te intereseaza, voi continua acest articol cu diverse superstitii si legende despre bufnita din inteaga lume.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Legenda celtica a cucului

Superstitii si credinte turcesti - Semnificatii si traditii

Barza in mituri, legende si superstitii
Superstitii despre bufnita (I) Superstitii despre bufnita (I) Reviewed by Diana Popescu on august 09, 2013 Rating: 5

38 de comentarii:

  1. Foarte tare! Daca ai mai gasit cauta ma pe FaceBook, Korodi Zeno. Sunt foarte interesat de legede si superstitii cu Bufnite.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ma numesc, Korodi Zeno - Stefan, si ceea ce ai scris mai sus este foate interesant. Daca mai doresti sa publici asaceva ma bucur ca voi avea ce citi ceva iesit din comun. Daca doresti sa imi trimiti legente superstitii despre bufnite poti sa le trimiti si pe facebook "Korodi Zeno". ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut. Dupa cum ai remarcat, articolul acesta este o pirma parte. Urmeaza in curand cea de-a doua!

      Ștergere
  3. Omg :o Foarte frumos.. si pe lângă şi înfricoşător... pe bune , ultima parte a fost mai amuzanta :)) dar aceste superstiti.. sunt extrem de frumoase <3 ! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca la acoperisul casei mele (cumparata dupa ce nu a fost locuita 8 ani desi este la marginea orasului) si-a facut cuib o pereche de bufnite/cucuvele si datorita zgomotului puilor le-am depistat; puiul a ratat primele zboruri si l-am salvat din tomberon si hranit pana a reusit sa zboare. Cum trebuie procedat eventual sa scap de ele ?
      Petre

      Ștergere
  4. eu de fapt am gasit o pasare tanara cred care este cucuvea/bufnita care are aripa dreapta lovita, am luat-o in grija si am adapostit-o in hambar, as vrea sa stiu ce ar manca in captivitate si ca trebuie sa stiu ca pe urma sa o eliberez sanatoasa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bufnitele sunt carnivore, daca nu stiai.
      Poti sa incerci sa o hranesti cu bucatele de carne cruda de pasare, amestecate cu cereale, ca n-au ce strica.

      Ștergere
  5. DIANA te rog sa scrii si despre broste.mama mea tot vede broaste,inaintea ei si pe timp cald,nu i vorba doar ca ploua afara si de aceea!Multumesc!crina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi scrie cat de curand despre asta.

      Ștergere
    2. Buna Diana!! Eu am un apartament in care nu locuim decât 2-3 săptămâni vara. Anul acesta am descoperit ca și-a făcut cuib o cucuvea (de fapt era toată familia,părinți și puii ) sub acoperișul balconului (etaj 4)
      Ce prevestesteste ? E de bun augur ?

      Ștergere
  6. la mine in curte vin in fiecare noapte si cucuvele si bufnite am sus in pod porumbei vin oare la ei sau cum spun superstitiile

    RăspundețiȘtergere
  7. Intr-o seara de vara ma plimbam pe o alee linistita din oras cand deodata dintr-un copac au zburat in toate directiile niste porumbei.Pareau speriati si s-au adapostit in copacii alaturati...apoi am vazut si sursa panicii lor. Era o bufnita uriasa. am urmarit-o un timp si cand si-a luat zborul, absolut fara un zgomot, cred ca avea aproape un metru anvergura aripilor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Robert : ce se poate intampla daca,am omorât o bufnita in timp ce merge-am cu masina in timp ce zbura

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut. Foarte interesant si bun articolul. M-ar interesa mai multe despre calitatile bufinitelor, precum si vestile bune sau lucrurile de bine pe care le pot prevesti sau insemna. Doresc sa aflu mai multe despre partea buna a lor deoarece le ador si foarte des le aud cantecul in jurul casei. Poti sa imi scrii pe facebook la Alex Socaciu. Mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Alex. Si mie mi se pare interesant acest subiect, asa ca ma stradui, cat de curand, sa scriu mai multe despre acest subiect.

      Ștergere
  10. Buna,eu locuiesc intr o zons de padure si munte ,sm vazut bufnita de multe ori in fata casei mele dar nu am auzito niciodata pana ieri sa cante sa scoata sunete ciudate ,cum sa inteleg ca ma avertizat de ceva rau????va rog sa-mi respundeti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In superstitiile populare romanesti, bufnita este vazuta ca un mesager al mortii. Astfel se spune ca atunci "Cand canta cucuveaua pe cosul casei, ori pe alte oleaburi, e rau de pustietate; cica moare cineva din casa aceea.“

      Ștergere
  11. in plina zi a zburat un pui de bufnita/cucuvea pe langa mine ce inseamna asta?

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna Diana ft interesant si frumos tot ceea ce ai scris..am intrat pe blogul tau din cauza ca acum seara stateam pe balcon si vb la tel cu o prietena ..si dintr-o data am auzit un tipat urlet la care m-am uitat din partea in care sa auzit si am observat o bufnita zburand si s-a asezat pe acoperisul unei case in fata casei unde stau eu...casa aceia pe care bufnita sa pus nu este locuibila nu sta nimeni in ea e goala...eu stau in chirie intr-o casa bloc la etajul 1...poti sa-mi spui c-am ce inseamna tipatul ei si ca am vazuto cum zbura prin fata mea doar la ceva metri buniii ....?????te rog mult si multumesc.. ma numesc ramona momentan sunt in grecia locuiesc aici mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Potrivit unor superstitii, acesta este un semn rau sau o avertizare fata de o persoana care, desi ti se pare a fi insufletita de bune intentii, este, de fapt, goala pe dinauntru ori lipsita de afectivitate.

      Ștergere
  13. Bună Diana. Cățelul meu a găsit un pui de bufnita în curtea casei mele pe care la și omorât. Ce părere ai? Îți multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mihaela. daca crezi in superstii, poate fi un semn rau. Daca nu, poti vedea acest lucru drept un incident nefericit.

      Ștergere
  14. Si la mine a intrat sub acoperisul casei, si in aceea dimineata a inceput sa scoata sunete ciudate ,desi casa e locuita! Ce inseamna? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspund numai la comentariile celor inscrisi pe Gogle+ sau/si pe site-ul meu (vezi rubrica din subsolul paginii)!

      Ștergere
  15. Am o nelamurire....Ce se intampla daca zboara o bufnita pe langa tine? Mi s-a intamplat asta cand eram cu iubita mea intr-o zona de campie....Bufnita era maro...Astept raspuns, Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest lucru te poate avertiza ca trebuie sa iei seama la ce ti se intampla, ca este nevoie saditingi, cu intelepciune, ce este ori rau in relatia ta de iubire.

      Ștergere
  16. :)) Vad doar idioti , o groaza de idioti care intreaba pe acest site . Ce frica le e de moarte , ok, toti ne temem de moarte, dar ei se caca pe ei de frica, pardon de expresie. Sunt aidoma ignorantilor religiosi .

    Cineva spunea "credinta este moartea ratiunii" si asa sunt si superstitiile astea create de niste ignorant si idioti si transmise din secol in secol de urmarii acelor idioti.

    Din cauza acestor ignoranti , bietele pasari au fost prigonite si ucise fara sa produca niciun rau oamenilor, omorate doar pentru ca "asa se spune" . Din fericire, in ziua de azi Bufnitele sunt declarate monumente ale Naturii iar uciderea lor este pedepsita cu dosar penal si urmarile de rigoare.

    Eram mic , la tara la bunici, si pe ulita era o babã incuiata la cap si proastã inca pe atat, zbiera de mama focului la o biata cucuvea asezata pe casa , facea ca o turbatã " huiduhua" striga, :)) , o nebuna, "asta mi-a mancat mie toti puii de gaina" , de parca puii de gaina nu se bagã sub closca noaptea sau nu exista adaposturi speciale pentru ei.

    Este trist sa constat ca prostia se transmite din generatie in generatie si este relativ usor sa iti dai seama care e prost si care e rational .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ciudat, nu apare numele meu desi sunt logat cu google

      Ștergere
    2. chiar daca mai ai niste probleme din acest punct de vedere, o sa incerc sa-ti raspund. Spune-mi din nou despre ce este vorba

      Ștergere
  17. de vreo 2 zi la geam la mine se aseaza o bufnita eu stau la bloc la etaj 3 nu cinta nu face nimic sta pur si simplu ce inseamna oameni buni

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna
    De cateva zile am vazut intr-un salcam din fata casei un pui de bufnita.Langa salcam este si o casa nelocuibila.sa aiba cuib acolo? dar noapte mi se pare ca,canta.ce inseamna asta?

    RăspundețiȘtergere
  19. buna
    in urma cu aproape un an o bufnita s-a asezat deasupra balconului meu de la sufragerie(eu stau la ultimul etaj)iar eu eram in acel moment in dormitor si ma uitam pe geam.Am auzit un buhuitul si mi-m indreptat privirea intr-acolo.Bufnita dupa ce mi-a cantat ,avand capul indreptat inspre directia in care ma gaseam.Atunci m-am amuzat ,pentru ca citisem despre ele si am inceput sa numar lunile pana ce am sa mor.Insa la scurt timp,sa zic cateva luni am fost descoperit cu tuberculoza.Dupa cum poate stiti aceasta boala ,netratata duce la moarte sigura.Cat considerati ca este superstitie ,aceasta bufnita si cat adevar?

    RăspundețiȘtergere
  20. Se pare ca nu sant chiar asa rele din moment ce convietuiesc impreuna cu vrabiutele

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna la mine pe calcanul casei am un cuib de bufnite cu pui si un cuib de vrabiute chiar linga el si traiesc fara sa isi faca rau amandoua avand si pui

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua Eu am vazut una cand eram la servici era pe stalp >?

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua! Mi a intrat o bufnita in semineu .....iar baiatul meu vrea sa o tina in casa

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.