Nasterea din vis | Interpretarea si semnificatia viselor

Nasterea este un eveniment sacru intalnit in toate culturile si traditiile lumii. Nu este surprinzator asadar ca visele despre nastere joaca un rol esential in universul oniric al oamenilor, in mod special in cel al femeilor.  Jung vorbeste chiar despre un arhetip al sinelui special, sinele dand viata altuia. Intrucat la mijloc este un arhetip, exista numeroase alte imagini din vis ce trimit catre nastere si viata. Apa, marile, oceanele sunt semnificative in acest sens. Multe culturi au imbratisat simbolul apei drept unul crucial pentru viata. Adeseori, femeile isi dau seama intuitiv ca ele sau o prietena de-a lor urmeaza sa poarte o sarcina atunci cand au un vis despre apa. Un astfel de vis foate fi asociat cu "apa rupta", una din imaginile caracteristice ale finalizarii graviditatii.

Iesirea la iveala dintr-o pestera sau un loc izolat ca si un nou sine reprezinta versiunea lui Jung despre tema nasterii. In acest sens, nasterea nu este limitata la un eveniment biologic, ci include aparitia unei noi fatete ale personalitatii sau constiintei de sine in starea de veghe.

Freud sustinea ca reintrarea in mici locuri sau pesteri poarta simbolismul pantecelui. Drept urmare, un vis de acest tip poate semnifica dorinta de reintoarcere la mama, de a fi ingrijit si rasfatat, sau de a resimti puterea mamei ca o protectie in unele situatii neplacute. In functie de experientele fericite ori nefericite prin care am trecut in viata, simtamintele ce apar in visele noastre despre nastere sunt pozitive sau negative.

Cum este nasterea pentru cel/cea care viseaza? Femeile pot avea visuri despre nastere generate fie de dorinta fie de ingrijorarea legata de graviditate. In acest caz, istoricul medical, social si intim al celei ce viseaza poate fi extrem de important. Exemplele de acest fel pot include o tanara care face dragoste impotriva principiilor morale ori religioase conform carora a fost crescuta, sau o femeie ce incearca sa ramana gravida dar nu reuseste acest lucru. In aceste cazuri, sentimentul de vina poate genera visul in care se da nastere sau nasterea este imposibila.
Femeile care se vad in vise nascand in circumstante pozitive se afirma in acest fel nu numai pe ele insele ci si "femeia arhetipala". Ele sunt capabile sa se vada drept compatibile cu genul lor potrivit rolurilor traditionale ale femeilor si barbatilor.

A visa ca dai nastere sau vezi pe altcineva nascand sugereaza ca dai nastere unei nou proiect sau unei noi idei. De asemeni, acest vis reprezinta o noua atitudine, un proaspat inceput ori un eveniment major. Intr-o alta interpretare, visul acesta iti poate atrage atentia asupra copilului din interiorul tau sufletesc, precum si a potentialului de a te dezvolta. Daca visezi ca nasti gemeni, inseamna ca esti stapanit de doua idei aflate in conflict. Visul in care dai nastere unor cvadrupli denota ca treci printr-o transformare pozitiva ca te face sa te simti intreg, in deplinatatea puterilor si abilitatilor tale. Intr-o interpretare mai directa  se semnifica dorinta / nerabdarea de a  naste sau anticiparea unui astfel de fericit eveniment.

Daca visezi ca dai nastere unei creaturi nonumane ti se da de inteles ca esti coplesita de o teama nebazata pe nimic fata de sanatatea viitorului tau bebelus. Poti fi ingrijorata ca acesta ar putea avea niste defecte din nastere. Se pare ca acest tip de vis este specific femeilor ajunse intre lunile a patra si a sasea de graviditate. Daca visul apartine  unei femei ce nu este insarcinata, el poate reflecta teama fata de rezultatele unei decizii ori unui proiect. Incerci, probabil, sa depasesti dificultatile din viata ta si sa ajungi la o inalta treapta a evolutiei interioare.

Visul in care se da nastere unui monstru indica faptul ca energia ta creativa trebuie sa se mai dezvolte inainte de a inflori si a fi pusa cu succes in practica. Poti avea niste ezitari in a aduce pe lume "monstrul" din pricina fricii ca altii te vor judeca sau ca nu iti vor accepta idealurile.

Un vis in care mama moare in timpul nasterii reprezinta o transformare, adica sfarsirea unui lucru (moartea) si noul inceput al unui alt lucru (nasterea). Poti trece prin schimbari notabile ale existentei sau poti scapa de vechi obiceiuri si tabieturi.

Daca o femeie viseaza ca un copil moare la nastere se sugereaza ca ea poate avea dificultati in a ramane insarcinata. Totodata, acest vis reflecta nerabdarea de a purta in pantece un copil.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Sarutul din vis – Simbol si semnificatie

Sexul copilului ce se va naste – Superstitii , legende , credinte

Copiii din vis | Interpretarea si semnificatia viselor
Nasterea din vis | Interpretarea si semnificatia viselor Nasterea din vis | Interpretarea si semnificatia viselor Reviewed by Diana Popescu on august 03, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,am visat ca eram in travaliu prea repede si urcam niste scari la un spital,maternitatea era la mansarda cand am ajuns m.am asezat pe o canapea si mi.am dat seama ca imi trebuia ceva dulce si am coborat un etaj sa imi iau un baton de ciocolata am urcat inapoi si am vazut ca aveam o pata de sange in zona fermuarului la blugi si dupa aceea nu vred ca am lesinat,stiam ca nu va trai bebelusul pt ca nasteam prea devreme insa cand m.am trezit moasa mi.a arTat bebelusul si am vazut ca era bine si era o fetita,i.am trmis mesaj prietenului meu ca e fetita.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.