Ce patesc soferii beti in alte tari

Recent, tragica moarte a unei tinere lovita pe trecerea de pietoni de o masina condusa de un sofer beat a revoltat inca o data opinia publica si a pus sub semnul intrebarii Codul Rutier, legile din Romania, dar si  tergiversarea proceselor unor soferi inconstienti (la propriu si/sau figurat) ce au curmat vietile ale unor numerosi oameni nevinovati.
Iata motivul pentru care m-am hotarat sa trec in revista ce sanctiuni sau penalitati sunt aplicate in alte tari soferilor ce conduc sub influenta alcoolului.

- Marea Britanie (Limita alcool pur in sange: 0,8 g/l) Amenda de 7.200 euro

- Canada (Limita alcool pur in sange: 0,8 g/l) Amenda de 700 euro, pana la 4 luni de inchisoare, si suspendarea permisului auto pentru 2 ani.

- China (Limita alcool pur in sange: 0,8 g/l) O foarte mare amenda, inchisoare la greu, suspendarea permisului de conducere pentru 5 ani. Daca soferul beat produce un accident rezultat cu victime este condamnat la moarte!

- Statele Unite ale Americii: (Limita alcool pur in sange: 0,8 g/l) Legile difera de la stat la stat, in majoritatea cazurilor dandu-se la prima abatere o amenda de 230 euro (convertiti din dolari), si inchisoare pana 6 luni ori munca in serviciul comunitatii. La a doua abatere, amenzile variaza intre 3.890 si 7.770 euro si inchisoare pana la 10 ani. Suspendarea permisului auto pentru 6 luni. Daca soferul beat a ucis pe cineva, face inchisoare timp de 10 ani.

- Germania (Limita alcool pur in sange: 0,5 g/l) 230 de euro la prima abatere, 1.000-3.000 euro la recidiva. Permisul de conducere este ridicat pentru repetate abateri, vreme de 1 an daca nivelul de alcool din sange a depasit 1,1 g/l. Pentru recapatarea permisului in cazul in care alcoolul din sange a fost de peste 1,6 g/l este necesara o evaluare psihologica.

- Franta (Limita alcool pur in sange: 0,5 g/l) Amenda de 135 euro pentru nivel alcool pana la 0,8 g/l, de 4.500 euro peste 0,8 g/l. In cazul unui accident, amenda este de 30,000 euro daca nu sunt inregistrate victime, si 150.000 euro daca este ucis cineva. Inchisoare pana la 10 ani. De asemeni, toti soferii trebuie sa aiba in masina cate un analizor al alcoolului de sange, in caz contrar riscand sa fie amendati.

- Spania (Limita alcool pur in sange: 0,5 g/l) Amenda intre 300 si 600 euro si inchisoare pana la 2 ani.

- Danemarca (Limita alcool pur in sange: 0,5 g/l) Amenzile sunt in functie de veniturile sau situatia financiara a soferului. Daca acesta este prins iar beat la volan se procedeaza la sechestrarea masinii.

- Finlanda (Limita alcool pur in sange: 0,5 g/l) Amenzile sunt in functie de veniturile sau situatia financiara a soferului. Soferul beat este considerat in mod automat vinovat de producerea accidentului, iar pagubele produse masinii sale nu sunt acoperite de compania de asigurari.

- Ucraina (Limita alcool pur in sange: 0,2 g/l) Amenda 240-320 euro. Inchisoare pana la 10 zile la prima abatere, pana la 3 ani la repetarea abaterii. In caz de recidiva, permisul auto este ridicat pe viata.

- Rusia (Limita alcool pur in sange: 0,0 g/l) Amenda de circa 120 de euro (numai daca soferul este incapabil sa-si prezinte permisul de conducere). Inchisoare de 15 zile la prima abatere (numai daca soferul este incapabil sa-si prezinte permisul de conducere), si pana la 10 ani atunci cand acesta recidiveaza. Suspendarea permisului auto intre 1,5 si 3 ani.

- Japonia (Limita alcool pur in sange: 0,0 g/l) Amenda de 2.330 euro pentru adultii care s-au urcat beti in masina (cu exceptia pasagerilor din autobuze si autocare), si de 6.760 euro pentru sofer. Inchisoare pana la cinci ani. Ridicarea permisului de conducere pe viata.

- Romania. Potrivit propunerilor de modificare a Codului Rutier, cand o persoana conduce un autovehicul pe drumurile publice sub influenta bauturilor alcoolice cu o imbibatie  alcoolica de sub 0,8g/l alcool pur in sange, fapta constitue contraventie si se suspenda permisul de conducere pe o perioada de 2 ani. Conform Codului Penal in vigoare, daca imbibatia alcoolica este de peste 0,8 g/l alcool pur in sange, fapta constitue infractiune, permisul auto suspendandu-se pe o perioada de 1 an.  Inchisoare de la 1 la 5 ani. In noul Cod Rutier, amenda maxima este de 9.600 lei (circa 2160 euro).

Sursa: rapsinews

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Culoarea masinii si personalitatea soferilor

Soferii agresivi se identifica cu masina lor
Ce patesc soferii beti in alte tari Ce patesc soferii beti in alte tari Reviewed by Diana Popescu on octombrie 05, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.