Dovada stiintifica a existentei lui Dumnezeu?

Doi cercetatori au declarat de curand ca au gasit dovada stiintifica a existentei lui Dumnezeu folosind un laptop Apple MacBook, o serie de calcule matematice si o teorie de la inceputul secolului XX.

Aceasta teorie, apartinand initial lui Anselm din Canterbury (cunoscut si pentru faimoasa axioma "Credo ut intelligam", adica, "Cred pentru a putea intelege"), si preluata de matematicianul austriac Kurt Godel, afirma ca, prin definitie, nu exista nimic mai vast, mai cuprinzator, mai presus decat Dumnezeu. Dumnezeu exista in intelegerea umana, si daca el exista in gandirea oamenilor, ni-L putem imagina mai vast, mai cuprinzator, mai presus  decat ceea ce percem in realitatea imediata. Din aceasta cauza, Dumnezeu trebuie sa existe!

Potrivit site-ului Cnet, Christoph Benzmüller, de la Universitatea Libera din Berlin, si  Bruno Woltzenlogel Paleo, de la Universitatea Tehnica din Viena, si-au pus la treba MacBook-ul si au convertit aceasta teorie in ecuatii matematice.

Lucrarea lor, intitulata "Formalizarea, mecanizarea si automatizarea dovezii lui Godel despre existenta lui Dumnezeu", constitue, dupa parerea autorilor, analizarea pentru prima data, cu o aplecare fata de detalii fara precedent si cu ajutorul teoremelor de inalt ordin, a dovezii ontologice a existentei lui Dumnezeu. Cercetatorii au utilizat, se pare, sintaxa TPTP THF, au verificat valabilitatea teoremelor si axiomelor cu Nitpick, le-au demonstrat cu LEO-II si Satallax, le-au formalizat beneficiind de ajutoarele virtuale Coq si Isabelle, si le-au automatizat cu Sledgehammer si Metis.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Vreau sa il vad pe Dumnezeu!

In cautarea lui Dumnezeu | O poveste cu talc
Dovada stiintifica a existentei lui Dumnezeu? Dovada stiintifica a existentei lui Dumnezeu? Reviewed by Diana Popescu on octombrie 28, 2013 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Fie el persoana, conceptie sau iluzie ne ajuta sa nu ne omoram intre noi .
    Pacat ca multi uita lucrul acesta .

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate stiu, cel care a dovedit existenta lui Dumnezeu stiintific si s-a exprimat aproximativ.... ''Nu stiu cat de mult am ajutat omenirea, dar un lucru va pot dovedi stiintific, este existenta lui Dumnezeu'' a fost Einstein. Poate ma insel sau a fost promotorul dezvoltarii stiintifice a ''conceptului''. Luminita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu acest citat sau unul asemanator, dar cred ca Einstein a fost ateist in ciuda unor anecdotice cuvinte (inclusiv despre Dumnezeu) care i s-au atribuit. Despre o astfel de celebra dar falsa intamplare in care Einstein a "demonstrat" existenta lui Dumnezeu ma apuc sa scriu chiar acum.

      Ștergere

Un produs Blogger.