Legenda lui Jack O'Lantern | Legende de Halloween


Dacă nu știai, Legenda lui Jack O'Lantern poate fi povestită în mai multe feluri,  Jack o'Lantern fiind numele felinarului de Halloween, cel al unui straniu fenomen natural, dar şi al unui fel de Păcală irlandez care, într-o versiune modernă a istorisirii populare, îşi înlocuieşte capul tăiat de coasa morţii cu un bostan.

legenda felinar Halloween

Se spune că vestitele felinare de Halloween, în limba engleză, "lantern" înseamnă "felinar", şi-au luat denumirea de la cea a unui ciudate sclipiri ce apare deasupra mlaştinilor de turbă, fenomen numit, în vechime, de către irlandezi "Will-O'-The-Wisp" sau "Jack-O'-Lantern". Probabil că felinarele sub forma unor fețe monstruoase, sculptate iniţial din napi şi sfecle, şi mai târziu din bostani, aveau menirea de a fi la fel de înspăimântătoare precum enigmatică, aparent inexplicabila lumină, care îi băga în sperieţi pe bieţii ţărani din locurile mlăştinoase.

Folcloristul britanic Thomas Quiller Couch a cules în secolul al XIX-lea o scurtă poezie populară din Polperro, Cornwall, asociată cu Joan the Wad, varianta locală a lui Jack O' The Lantern), o fabuloasă regina a unor pitici sau spiriduşi întâlniţi în folclorul acelei regiuni.

Poezioara sună aşa:

"Jack o' the lantern! Joan the Wad,
Who tickled the maid and made her mad
Light me home, the weather's bad."

"Jack o' the lantern!
sau  Joan The Wad,
Care ai gâdilat-o pe fată până a înnebunit,
Lumineza-mi calea spre casă, căci e vreme rea.

Străvechea legendă a lui Jack O'Lantern





Povestea populară irlandeză relatează despre un om numit "Stingy Jack" -"Jack Zgârcitul", care, la un moment dat, l-a invitat pe diavol să bea împreună cu el. Zgârcitul Jack nu a vrut să-şi plătească partea sa, şi l-a convins pe diavol să se transforme într-o moneda cu care să cumpere băutură.
De îndată ce dracul i-a ascultat sugestia, Jack s-a hotărât să păstreze moneda şi a pus-o într-un buzunar lângă o cruce argint, astfel încât, necuratul să nu se preschimbe înapoi în formă lui dinainte. Până la urmă, Jack l-a eliberat pe diavol cu condiţia să nu-l mai caute vreme de un an; dacă se întâmplă ca Jack să moară în această perioada, necuratul nu avea voie să-i ia sufletul. În următorul an, Jack l-a păcălit din nou pe diavol convingându-l să se suie într-un pom pentru a culege un fruct. În timp ce dracul era cocoţat în copac, Jack a încrustat în scoarţă acestuia o cruce, astfel încât diavolul să nu poată coborî pe pământ până când nu îi promitea că nu îl va mai deranja încă zece ani. Nu a trecut mult şi Jack a murit. Conform legendei, Dumnezeu nu a vrut să permită intrarea în rai a unui astfel de păcătos, iar diavolul, supărat de păcălelile prin care trecuse, s-a ţinut de cuvânt şi nu l-a luat în iad. El l-a trimis pe Jack în bezna adâncă a nopţii, lăsându-l să aibă asupra sa numai un cărbune ce ardea luminându-i calea. Jack a pus cărbunele într-un nap scobit şi colindă de atunci pământul fără încetare. Irlandezii au poreclit acest personaj fantomatic Jack O'Lantern.

Felinarele de tip "Jack-o-Lantern", ce reprezintă în zilele noastre un deliciu al sărbătorii de Halloween, erau folosite pe vremuri şi ca un mijloc de apărare a caselor împotriva aşa-zişilor "morţi vii." Sătenii superstiţioşi le utilizau pentru a alungă vampirii, având credinţă că lumina acestor felinare avea darul de a dezvălui aceşti monştri ascunşi sub aparenţa unor oameni, făcându-i astfel să se îndepărteze.

O legendă modernă a lui Jack O'Lantern 

În "Billy & Mandy", un popular serial american de desene animate, Jack O'Lantern este înfăţişat drept un sătean mereu pus pe șotii din aşezarea Endsville. În ciuda felului său plăcut de a fi, el nu se putea împiedică să le joace numeroase feste sătenilor, aşa că, pentru a se răzbuna, aceştia au expediat reginei, că fiind din partea lui, un dar buclucaş. Mâniată, regina a trimis la el moartea cu vestită ei coasă. Jack a reuşit să o păcălească, şi i-a luat coasă, zicandu-i că i-o da înapoi numai dacă îi garantează că va trăi veşnic. Moartea a fost de acord să facă acest târg dar, întrucât nu îi plăcea să fie trasă pe sfoară, i-a retezat capul cu coasă pentru a se asigura că Jack nu le va mai juca renghiuri nici sătenilor. Puţin timp după aceea, Jack a găsit un bostan cu care şi-a înlocuit capul şi l-a numit Jack O'Lantern. Alungat din rândul oamenilor, Jack şi-a făcut obiceiul de a veni totuşi printre ei pentru a le face feste o singură dată pe an, cu ocazia sărbătorii de Halloween.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Halloween, sarbatoarea mortilor

Legenda lui Bloody Mary | Poveste de Halloween

Mireasa moarta – O poveste de Halloween
Legenda lui Jack O'Lantern | Legende de Halloween Legenda lui Jack O'Lantern | Legende de Halloween Reviewed by Diana Popescu on octombrie 29, 2015 Rating: 5

6 comentarii:

  1. Diana, sunt total off-topic, dar voiam sa-ti spun, ca desi nu-mi plac retelele sociale, am aruncat un ochi pe profilul tau de Google+ si nu am putut sa nu remarc, cat esti de frumusica. Ochii aia albastrii ... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a placut mult articolul, bine scris. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Este bine scris articolul si reusit.O,si chiar esti frumusica.Ca tot veni vorba, si pe mine ma pasioneaza horoscoapele, astronomia, lucruri paranormale si asa mai departe care parca sunt de pe alta lume si chiar e minunat sa incerci sa intri in acea lume,chiar si daca uneori sunt si lucruri infricosatoare pe care uneori nu vrei sa le stii.Deci, toate aceste lucruri sunt interesante chiar si da nu sunt reale unele dintre le(sau poate nu stim noi).Bine, asta voiam sa spun.A, si mai aveam o intrebare care e mai mult curiozitate(asa sunt eu curioasa), deci ce zodie esti?Eu sunt berbec si crede-ma zodiile aste uneori chiar ca se potrivesc de minune.Si mie mai imi plac intrebarile fara raspuns, ca sunt misterioase si poti sa te gandesti la orice raspuns si sa te gandesti si de ce, chiar e tare sa inventezi raspunsuri!Bine, e drept ca uneori intrebarile fara raspunsuri sunt enervante ca pana la urma tot vrei sa stii adevarul.OK, asta a fost.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, iti multumesc ca mi-ai vizitat blogul. Cat despre zodia mea, sunt Leoaica.

      Ștergere

Un produs Blogger.