Privirea ta ii face pe oameni sa fie mai cinstiti

Simplul fapt de a-i privi pe cei din jur sau de a-ti fi remarcati ochii are puterea de a-i face pe oameni sa fie mai cinstiti sau chiar mai generosi. Nu-ti vine sa crezi? Intr-un studiu stiintific intitulat "Indiciile ce-ti sugereaza ca esti privit imbunatatesc cooperarea in situatii reale din lume," s-a apelat la un procedeu putin obisnuit...

In sala de mese a unei universitati englezesti, deasupra unui frigider continand sticle de lapte, s-a amplasat o asa-zisa "cutie a onestitatii" (in engleza, "honesty box"), deasupra careia a fost afisata saptamanal cate o fotografie infatisand fie flori, fie o pereche de ochi umani. Cutia onestitatii implica o modalitate de plata deloc intalnita si oricum ineficienta pe plaiurile noastre, ce presupunea, in cazul de mai sus, ca fiecare student sa puna in cutie, nesupravegheat de nimeni, suma echivalenta pretului unei sticle cu lapte (pret afisat la vedere). Cumparatorii au fost mai mult sau mai putin cinstiti, platind mai mult sau mai putin in functie de poza afisata deasupra cutiei de colectare a banilor, asa cum se poate vedea din urmatorul grafic:



Pe axa verticala (y) a graficului sunt trecute cele 10 saptamani in care a avut loc studiul, precum si imaginea afisata in fiecare saptamana, iar axa orizontala (x) cuprinde suma (in lire sterline) platita in medie in fiecare saptamana. Cercurile albe reprezinta saptamanile in care s-au afisat imaginile unor flori, iar cele negre saptamanile cand au fost amplasate fotografii ale unor ochi.

Concluziile cercetarilor sunt usor de interpretat... In saptamanile "cu ochi", studentii au fost mai onesti si au platit mult mai mult pe lapte decat in cele "cu flori." Privirea seducatoare a unei femei nu i-a facut sa fie la fel de cinstiti precum cea a unui barbat manios sau a unei persoane terorizate. De fapt, participantii la studiu au reactionat in acest fel intrucat, la nivel subconstient, au avut impresia ca sunt priviti sau observati! Asadar, chiar si pe taramurile batranei Anglii, cinstea sau onestitatea nu se manifesta de la sine, avand nevoie de un paznic vizibil ori invizibil, constient sau subconstient!

Sursa: NCBI


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Privirea dragostei – Privirea femeii interesate de un barbat

Ochii in citate , maxime , aforisme

Ce dezvaluie privirea ta despre tine ? | Ochii ca fereastra a sufletului
Privirea ta ii face pe oameni sa fie mai cinstiti Privirea ta ii face pe oameni sa fie mai cinstiti Reviewed by Diana Popescu on octombrie 02, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.