Psihologia "fetelor rele" | De ce femeile sunt scorpii?

Arme de temut ale asa-ziselor "fete rele", barfa, vorbitul pe la spate, raspandirea zvonurilor false, atitudinea distanta sau dispretuitoare, redau, potrivit unui noi studiu psihologic, o imagine cat se poate de fidela a interactiunilor sociale ale femeilor de astazi.

In concluziile studiului publicat in jurnalul  "Philosophical Transactions of the Royal Society B" se precizeaza ca desi atat barbatii cat si femeile folosesc astfel de atacuri indirecte in relatiile lor, fiicele Evei apeleaza la aceste strategii in special pentru a-si demoraliza, infrange emotional si indeparta rivalele la dragostea unui barbat

"Femeile sunt competitoare, si pot da dovada de o adevarata ferocitate in competitia dintre ele," declara Tracy Vaillancourt, autorul articolului si profesor de psihologie la Universitatea Otawa din Canada. "Competitivitatea lor ia de obicei forma unei agresiuni indirecte, intrucat aceasta metoda nu implica mari riscuri: Persoana (care ataca) nu ajunge sa fie ranita (fizic). Adeseori, motivele ei nu sunt declarate  dar, cu toate acestea, ea este capabila sa ii faca rau persoanei pe care o ataca."

Oricine a trecut prin bancile liceului si ale facultatii stie foarte bine cum sunt "fetele rele." Psihologii au descoperit ca, indiferent de cultura ori zona geografica, ele se bazeaza, spre deosebire de barbati, mai curand pe atacuri indirecte decat pe asalturi fizice ori conflicte deschise. Un lucru care l-a condus pe Vaillancourt la ipoteza ca este vorba despre un comportament adanc inradacinat in trecutul evolutiv al omenirii.

De ce oare, insa, aceasta rautate vicleana, de scorpie, s-a lipit ca marca de scrisoare pe sufletul si mintea unor femei?

Pe scurt, agresivitatea "fetelor rele" este explicata astfel de catre psihologi. Din pricina rolului femeilor in nasterea si cresterea copiilor, ele aveau mult mai mult de pierdut decat barbatii si nu puteau risca sa fie ranite in timpul unor confruntari fizice, cu pumnii, afirma Anne Campbell, psiholog evolutionist la Universitatea Durham din Marea Britanie. In schimb, tehnicile izolarii sociale si vorbitului pe la spate le permiteau sa isi rezolve conflictele fara a-si pune in pericol trupurile.

Barfitul si "lucratura pe la spate" apar, conform cercetatorilor, si la barbati, mai cu seama atunci cand sunt adulti si sunt angajati in connflicte de la serviciu.

Aceste atacuri reprezinta, totusi, arme mult mai de temut daca sunt folosite de femei, care, in trecutul evolutiv, depindeau una de cealalta pentru a-si creste copiii; asadar, atragerea oprobiului public asupra uneia din femei atragea dupa sine sanse mai mici de a supravietui atat pentru ea, cat si pentru copiii sai. Drept rezultat, conchide Vaillancourt, femeile si-au dezvoltat, in timpul evolutiei umanitatii, indemanarea de a fi "scorpii", predispozitia de a da lovituri pe la spate, sub centura suratelor lor.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Unde au disparut baietii buni (pentru fete)?

De ce fetele adora baietii rai?

10 femei fatale pentru un barbat
Psihologia "fetelor rele" | De ce femeile sunt scorpii? Psihologia "fetelor rele" | De ce femeile sunt scorpii? Reviewed by Diana Popescu on octombrie 29, 2013 Rating: 5

7 comentarii:

  1. Tocmai din cauza celor scrise de tine mai sus, majoritatea fostelor prietene, imi spuneau ca se inteleg mai bine cu baietii. Noi, spunem lucrurilor pe nume, nu le barfim pe fete si oricum va iubim. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu le urasc fiindca si ele toata viata s au comportat ca niste jigodii...

      Ștergere
  2. adi!!!!!f.rar un baiat,barbat iubeste sincer,din suflet.ne barfiti si inca in termeni urati si denigrati ,,femeia,,poate si baietii au dreptate sa faca asta,pt.ca nici femeile nu mai sunt ce erau odata.dar nu zice ca ,,va iubim,,nu cred deloc.ca ,,va dorim,,da!!!!!!!asa e mai corect!!!!!traim intr o lume in care baietii prefera,,trofeuri,,iar trofeurile se bucura ca s intretinute,da?????e o lume nebuna unde totul e in functie de cerere si oferta!!!!nu mai exista iubirea aia de care zici tu,adi!!!!exista,dorinta,minciuna,sex,......si cam atat!!!cred ca esti tanar de asta vbs.asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. probabil te invarti in lumea animalelor din specia cocalarus captivus si pitiponca de dorobanti....sau probabil televizorul iti dicteaza ce sa faci in viata!!....inca mai exista oameni care sunt sinceri,ii respecta pe cei din jur si iubesc neconditionat!!!

      Ștergere
    2. corect! ceea ce a scris domnita de mai sus mi se pare aberant! doar pentru ca nu ai gasit pe nimeni sa te iubeasca, doar sa te f*** , nu trebuie sa generalizezi! dar mai mult ca sigur la tine sexul este bine delimitat de sentimentul de iubire...si apropo, sunt fata!

      Ștergere
  3. Nu generalizati!Foarte multe femei sunt materialiste,superficiale ,e plina rom.de pitipoance care cauta ,,portofele,,dar..dar...nu toate femeile sunt asa.Daca voi barbatii va doriti doar femei care arata super-bine,clar va luati trofeuri,intretineti le!!!!!!Daca va doriti si altceva,veti gasi,dar nu in cluburi,restaurante,la plaja,animatoare,etc.Ceea ce cautati,va gasiti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cei mai multi cauta aventuri sau trofeuri(pt.prieteni,de lauda),asa ca dupa ce va dau teapa.....va plangeti,ca ati fost...tradati!!!!!Femei usoare cauti?Asta gasesti!vrei ceva serios?Nici nu te uiti catre japite si...gasesti!Sunt barbat si am gasit o femeie fenomenala,dar asta am vrut,nu genul(dragusanu)atunci clar,pierzi!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.