Cum arata planeta Marte acum 4 miliarde de ani - Video

In urma cu 4 miliarde de ani, Marte era o lume complet diferita de "planeta rosie" din zilele noastre.  Marte era impodobit cu ceruri albastre, nori albi si pufosi si o puzderie de ape involburate. In prezent, planeta este rece si uscata, lipsita de orice semn de viata.

Trecerea de la stravechiul si mirificul habitat de acum 4 miliarde de ani la inghetatul desert este infatisata intr-un nou video creat de Conceptual Image Lab (Laboratorul de imagine conceptuala) de la NASA.

Acest film de animatie anticipeaza curanda lansare a sondei spatiale MAVEN, care va cerceta felul cum Marte si-a pierdut atmosfera incepand cu  luna septembrie 2014, atunci cand va ajunge pe planeta rosie. Stravechile cratere si matci ale unor ape curgatoare sugereaza ca Marte a gazduit odata mai multe oceane si, drept urmare, a fost inconjurata de o mare atmosfera care impiedica evaporarea apei in spatiul cosmic.

Oamenii de stiinta nu au ajuns totusi la o concluzie precisa referitoare la felul cum Marte a fost vaduvit de atmosfera sa in urma cu circa 3,7 miliarde de ani.


Potrivit lui Joseph Grebowsky de la Centrul NASA de zbor spatial Goddard, principala teorie legata de acest cataclism sustine ca straturile de aer au fost sifonate in spatiu atunci cand planeta si-a perdut campul magnetic global, un fel de scut care proteja atmosfera de particulele eliberate de furtunile solare.

Astazi, temperatura scazuta si atmosfera subtire a planetei face ca apa sa existe sub forma de gheata sau vapori, apa lichida ajungand fie sa inghete, fie sa fiarba. Stratul gros de praf martian, format din oxizi de fier, da nastere culorii rosii a cerului acestei planete.
Cum arata planeta Marte acum 4 miliarde de ani - Video Cum arata planeta Marte acum 4 miliarde de ani - Video Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 13, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.