Vand uniforme ale evreilor din lagarele de concentrare naziste

Acest anunt a aparut de curand pe eBay, faimoasa companie de comert si shopping de pe internet, starnind imediat un val de proteste din toata lumea. Ar trebui sa ne mai mire astfel de lucruri? Pe internet se vinde virginitatea, viata viitoare, moartea, si chiar copii deja nascuti sau pe cale sa se nasca. Sa nu uitam de romanasii ajunsi la sapa de lemn ce mai fac inca vizite in Turcia sau aiurea pentru a-si vinde un rinichi, un plaman si Dumnezeu mai stie ce...

Printre numeroasele suveniruri nesimtite scoase la licitatie pe eBay intr-o oferta de saptamana trecuta se afla o uniforma cu dungi negre pe alb presupusa a fi apartinut unui brutar polonez care a murit in lagarul de concentrare de la Auschwitz. Pretul: 11.200 lire sterline!

La cateva ore dupa postarea anuntului si a reclamatiilor oamenilor online, eBay l-a scos de pe site! eBay si-a cerut scuze si a promis ca isi va compensa greseala alocand 25.000 de lire sterline unor opere de caritate! Ca de obicei, barosanii web-ului, si nu numai, incerca sa-si faca uitate marsavele tranzactii la fel cum biserica catolica promitea iertarea tuturor pacatelor celor care cumparau, cu bani grei, indulgente!

Printre alte orori aflate de vanzare pe eBay saptmana trrecuta se aflau o pereche de pantofi ale unei alte victime din lagarele de concentrare naziste (940 lire sterline), o brasarda cu steaua galbena a lui David ce trebuia purtat obligatoriu de evrei in vremea lui Hitler, o servieta a unei victime a  Holocaustului (492 lire sterline), o periuta de dinti dintr-un lagar de concentrare (145 de lire sterline). Pe alte siteuri ai ocazia de a cumpara manere de la camerele de gazare din lagarul de concentrare de la Dachau, impodobite cu "zvastici."

Cea mai oribila oferta de eBay consta din mai sus mentionata uniforma completa a unui prizonier de la Auschwitz, incluzand o camasa zdrentuita, pantaloni, tichie si saboti din lemn, alaturi de o gramada de imbracaminte apartinand evreilor prigoniti acolo. Vanzatorul, pe nume, Viktor Kempf, domiciliat in Vancouver, Canada, a pretins ca uniforma apartine lui Wolf Gierson Grundmann, al carui numar de inregistrare din lagar (9489) este regasit pe camasa. Numele lui Grundmann apare in data de baze a victimelor lagarelor de concentrare de la Yad Vashem, centrul de cercetare al Holocastului din Ierusalim. Aici se specifica faptul ca s-a nascut in anul 1912 si a fost brutar.

Kempf se autointituleaza istoric si spune ca a cumparat, la randul sau, aceste lucruri de la un reputat dealer american. De asemeni, el a declarat: "Inteleg de ce oamenii cred ca profitul de pe urma unor astfel de lucruri este oribil, dar le vand pentru face rost de bani pentru documentarea si editarea uneia din cartile mele. Daca as fi fost un descendent al victimei, as fi vrut sa vad cum au trait rudele mele. As fi vrut sa cumpar aceste lucruri pentru a-mi aminti de ele. Am gasit numele victimelor in functie de numarul de inregistrare din lagarele de concentrare in niste baze de date, dar nu am contactat personal cu nici una din familiile acestora. Nu este treaba mea sa fac asta."

Sursa: dailymail
Vand uniforme ale evreilor din lagarele de concentrare naziste Vand uniforme ale evreilor din lagarele de concentrare naziste Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 03, 2013 Rating: 5

Un comentariu:

  1. nu stiu de ce se injura asa orice ar fi comentam,criticam,apreciem,dar nu injuram!cine a injurat aici atat de urat,trebuie sa stie ca asta il descalifica,ca om!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.