Colindele de Craciun - Traditii si obiceiuri romanesti

La origine, in vechile traditii romanesti, colindele de Craciun reprezentau o cale de mantuire a lumii de necazuri, pacate si faradelegi. Se spunea ca, in  timpurile de demult, pamantul era cutreierat de nenumarate boli si rautati, iar Dumnezeu a dat oamenilor colindele ce Il pomeneau si dintr-o data, toate aceste vrajmasii au incetat sa isi mai faca aparitia.

Bucovinenii credeau ca odinioara oamenii uitasera de Dumnezeu si incepusera  a face o gramada de rautati.  Pentru a-i izbavi de pacate, Dumnezeu a izvodit colindele astfel incat, odata cu Craciunul din fiecare an, numele sfant al lui Dumnezeu sa ajunga la urechile si sufletele oamenilor, abatandu-i in acest fel de la calea rautatilor.

Nu degeaba, se zicea ca dracul mereu intreaba, "Se mai vopsesc oua rosii de Pasti? Se mai colinda de sarbatori?" Intrucat dracul isi putea croi drum catre lume numai dupa aceste sfinte obiceiuri dispareau intru totul! Altii spuneau ca nici dracul si nici un alt fel de necuratenie nu se iveste pe pamant catre Craciun si Anul Nou, fiindca in aceste perioade diavolul se teme de baietii ce umbla cu colindatul.

In Transilvania, pitaraii (copii colindatori) isi duceau, dupa ce terminau cu colindatul, betele sau toiegele ornate la cimitir si le infingeau in morminte pentru a baga spaima in diavoli si a-i tine departe de sat. Totodata, se credea ca dracii rod in continuu furcile pamantului, incercand astfel sa darame lumea. Maica Domnului le arata diavolilor betele de colind, iar cat timp acestia se uitau la ele, ea punea la loc furcile pamantului.

Printre cele mai importante forme de colinde de Craciun romanesti sunt Steaua, Vicleim (Irozii), si Turca. Copiii incepeau a colinda cu Steaua din prima zi de Craciun si pana la a doua zi de Boboteaza ori pana la Sfantul Vasile. Ei purtau pe cap coroane din hartie colorata si erau numiti colindatori, crai sau stelari.  Potrivit traditiei, copiii confectionau o stea cu 12 raze din hartie colorata, asezand la mijlocul ei, intr-un cerc, un fanaras (un fel de mic felinar) cu o lumanare, iar la colturile stelei atarnau clopotei. Ei mai facea si o altfel de stea, mai mica, purtand numele de luceafar, constand din 8 raze. Stelarii obisnuiau a colinda in grupuri de cate patru, unul din ei fiind "inger", iar ceilalti trei "crai." In unele zone folclorice romanesti, se mergea cu Steaua numai noaptea ori dupa inserare. "Craii" strigau in vreme ce mergeau pe ulite, "Stea frumoasa,/ Luminoasa./ De la Dumnezeu trimeasa."), iar gospodarii care ii auzeau ii puteau chema (sau nu) pentru a fi colindati.

In traditiile romanesti, Vicleimul sau Irozii constitua o dramatizare populara de Craciun a Nasterii lui Iisus, cuprinzand sosirea Magilor calauziti de stea, invitarea lor de catre Irod, viclenia de care da acesta dovada pentru a afla de la ei unde se afla Sfantul Prunc, si, frecvent, infruntarea necredintei intrupate printr-un cioban ori un copil.

Turca era un om urat, imbracat in piele de tap, cu coarne pe cap, pene de cocos in crestet, cu un clopot la spate si o mare caciula in mana, care, se spunea, fusese facut de Irod pentru a scoate afara din case pe mame si pe copii, si a-i ucide astfel pe prunci. Se credea ca omul deghizat in Turca isi pierdea naravul, si nu avea voie a calca in biserica vreme de sase saptamani. Daca se intampla sa moara in acest interval de timp, nu era ingropat in cimitir si nici nu se tragea clopotul dupa el.

Printre vestitele colinde romanesti de Craciun pot fi enumerate: "Mos Ajun," "Sculati, gazde, nu dormiti," "Colinda Pacurariului," "Deschide usa, crestine," "Colinda Ciobanului," "Coborat-a, coborat," "Craciunul si Cucosul," "Noi umblam sa colindam," "Domnului rasarit," "Florile dalbe," "Sant Ioan," "Junelui bun," "Colinda Domnului Hristos," "Dimineata lui Craciun," "Colinda fetei," "Ia, sculati, voi, gazde mari," "Marului mar," "Colinda lui Iulia," "De mult sara a venit," "Colinda gospodarului," "Trei crai de la rasarit," "Trei crai ai pamantului,' "In orasul Vifleem," "Uratie in ziua de Craciun sara," "Judecata florilor," "Noi umblam sa colindam," "Tanguirea lui Adam," "Adam afara din rai," "Eva mangaie pe Adam," "Asta-i seara, seara sfanta," "Cele 12 intrebari."


Articole din acelasi domeniuin Blogul Dianei:

Colinde de Craciun in limba engleza.Christmas Carols

Postul Craciunului in superstitii si traditii romanesti

Colinde romanesti de Craciun

Colindele de Craciun - Traditii si obiceiuri romanesti Colindele de Craciun - Traditii si obiceiuri romanesti Reviewed by Diana Popescu on decembrie 08, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.