Masa de Craciun in Europa

In urma unui recent studiu, publicat de Daily Mail, s-a facut un clasament al celor mai sanatoase mese de Craciun din tarile Europei. Intrucat Romania si Bulgaria nu au fost luate in considerare in aceasta cercetare, s-a concluzionat ca cel mai gras si mai nociv ospat din ziua de 25 decembrie este caracteristic britanicilor.

Masa de Craciun tipica din Marea Britanie contine in medie 7.000 de calorii, 69 grame de grasimi si 211 grame de carbohidrati, adica 42% grasime saturata si 30% zahar. Iata care sunt bucatele preferate de insulari cu acest prilej: friptura de curcan, rata, gasca sau fazan, friptura de vita, umpluturi (stuffing), sos cu paine (bread sauce), sos brandy butter, varza de Bruxelles, placinta cu carne, friptura de nuci (nut roast), cartofi prajiti, budinca / pudding de Craciun, tarta cu fructe (trifle).

Pe primul loc al topului se situeaza francezii, gratie unui meniu plin de mancaruri neprocesate. In pofida faptului ca, in mod traditional, exista 13 feluri de desert, acestea includ, in special, fructe. Masa de Craciun din Franta cuprinde, de obicei: stridii, foie gras (ficat de gasca/rata), somon afumat, pui prajit sau curcan umplut cu castane, Buche de Noel (o prajitura sub forma de rulada avand forma unui butuc traditional de Craciun), 13 tipuri de desert, nuci, "branza" de gutui, migdale, stafide, calisson Aix-en-Provence (prajituri cu pasta din fructe zaharisite cu o glazura facuta din albus de oua si zahar pudra), nuga alba (nougat blanc), nuga neagra (nougat noir au miel), mere, pere, pepene de iarna, portocale, Fougasse (paine provensala).

Purtatorul de cuvant al companiei Lifesum, care a facut sondajul de opinie intreband personalul de la ambasadele europene din Londra despre obiceiurile legate de masa festiva din 25 decembrie, a declarat: "Craciunul este vremea pentru a manca bine si a te bucura de mancare, dar in mod clar unele tari din Europa au, din intamplare sau prin traditie, feluri de hrana ce ofera mai putine motive de a te simti vinovat ca te-ai infruptat (la masa de Craciun). Speram ca unii oameni vor fi inspirati de felul cum bucatariile europene celebreaza aceasta zi, si vor lua in considerare incorporarea unor mancaruri internationale sanatoase in meniul familiilor lor."

Clasamentul mesei sanatoase de Craciun arata astfel: Franta, Cehia, Polonia, Portugalia, Austria, Ungaria, Norvegia, Rusia, Finlanda, Suedia, Olanda, Islanda, Spania, Danemarca, Italia, Elvetia, Germania, Irlanda, Marea Britanie.

Sa fie de bine sau de rau ca Romania nu apare in acest top? In ciuda crizei si a saraciei, multi romani fac mari sacrificii pentru a avea pe masa, in ziua de 25 decembrie, mancarurile fara de care aceasta sarbatoare si-ar pierde cumva farmecul.

Intr-un articol mai vechi de pe siteul B365.ro, nutritionistul sportiv Serban Damian, de la Centrul de nutritie Superfit, a facut o evaluare a caloriilor unei mese de Craciun tipic romanesti, subestimand dupa parerea mea cantitatea de bucate ingurgitate cu acest prilej de catre multi conationali ai nostri. Potrivit lui Serban Damian, meniul standard / mediu romanesc (ales de B365.ro) insumeaza:

-150 grame piftie = 292 calorii
-150 grame salata boeuf = 316 calorii
- 4 sarmale a cate 150 grame = 308 calorii
- friptura de porc la tava (100 grame) = 255 calorii
- carnat de casa (100 grame) = 282 calorii
- 100 grame cozonac = 318 calori
- 100 mililitri palica = 250 calorii
- 2 pahare (400 mililitri) vin demisec = 312 calorii
- 1 shot de Jagermeister (30 mililitri) = 103 calorii.
TOTAL: 2.436 calorii

Eu sunt de parere ca circa jumatate de romani se infrupta la masa de Craciun cu cel putin de trei ori mai multa mancare precum cea de sus, adica: 2.436 x 3 = 7.308 calorii. O alta jumatate de romani consuma de trei ori mai putin: 2.436 : 3= 812 calorii. Media ar fi, deci: (7.308 + 812) : 2 = 4.060 calorii. Cu mult sub media din Marea Britanie!

Care este opinia ta? Cat de mult si sanatos mananca romanii de Craciun? Cati din ei au pe masa macar unul din felurile de mancare enumerate mai sus?


Articole din acelasi domeniu pe Blogul Dianei:

Cum se tine Postul Craciunului? | Ce (nu) se mananca de Post?

Ce se mananca in Ajunul Craciunului?

Masa de Craciun | O poveste de Charles Dickens
Masa de Craciun in Europa Masa de Craciun in Europa Reviewed by Diana Popescu on decembrie 16, 2013 Rating: 5

4 comentarii:

  1. imi este tare groaza,de masa de sarbatori.am 39ani.54kg.si nu vreau sa ma ingras ca pun f.repede pe mine!ei,numai problema asta sa fie!ziceam si eu asa,SA FIM IUBITI<SANATOSI<INTELEPTI SI CU LUMINA IN SUFLET!restul mai vin!un<<CRACIUN FERICIT<<para a todo el mundo!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu o sa faca fata centralistele de la 112:))) Din pacate la noi Craciunul pentru majoritatea, inseamna doar mancare si bautura pana la refuz....

    RăspundețiȘtergere
  3. DA>la noi craciunul inseamna,,lacomie,,culinara si cam atat!!!!imbuibare la maxim cu de toate!betii,chefuri,mancare cat cuprinde.....apoi ALO=112!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.