De ce oamenii urasc matematica?

De ce oamenii urasc matematica? Trebuie sa va spun de la bun inceput ca aceasta este o intrebare retorica! Fara falsa modestie, mie mi-a placut matemtica si am inteles-o, dar am avut o groaza de colegi carora le era cu adevarat groaza de ea. In video -ul de mai jos este vorba despre o pledoarie pentru matematica, dar si despre un matematician care recunoaste ca oamenii din domeniul sau nu fac indeajuns pentru a ne atrage catre ea, pentru a ne dezvalui frumusetea si felul mirific cum se regaseste in lumea de toate zilele.



Daca nu aveti destula rabdare pentru a urmari acest video (in care, totusi, se succed o serie de imagini extrem de sugestive asociate cu subiectul) , am redat mai jos continutul sau, tradus si subtitrat de mine in limba romana. Este un fel de dialog incitant, dintre profesorul Edward Frenkel, de la Universitatea din California, Berkeley (autor al cartii "Dragoste si matematica"), si un reporter pe nume Brady, un dialog din care avem, zic, eu multe de invatat...

Brady: De ce sunt atat de multi oameni carora nu le place matematica?

Frenkel: O intrebare foarte buna. Cred ca sunt mai multe motive. Problema
este multidimensionala, spun asta fara intentia de a face un joc de cuvinte.
Imagineaza-ti ca a trebuit sa urmezi un curs de pictura in care ai fost invatat  numai cum sa pictezi un gard sau un zid dar nu ti-au fost aratate niciodata picturile marilor maestri.
Ajungi in acest fel un iubitor de pictura?
Cativa ani mai tarziu vei discuta cu prietenii tai si le vei spune "Ah, Dumnezeule! Cat am urat cursul de pictura, eram atat de slab la asta." Ce ar trebui de fapt sa le zici ar fi "Eram atat
de slab in a picta un gard."
In mod asemanator, in cazul matematicii, oamenii spun frecvent "Ah, am fost atat de slab la matematica, urasc matematica," dar ce marturisesc ei de fapt este "Am fost
atat de nepriceput in a picta un gard."
Asadar, cum am putea sa ii facem pe oameni sa inteleaga ca matematica este un incredibil arhipelag al cunoasterii? Daca iti doresti ca ai tai copii sa inteleaga si sa aprecieze frumusetea si puterea matematicii trebuie sa o asociezi cu vietile noastre zilnice. Sa-ti dau un exemplu. Sa spunem ca intri pe site-ul Amazon pentru a cumpara o carte si ti se prezinta imediat variate recomandari. Cum ajunge Amazon sa-ti faca aceste recomandari? Ei bine, la mijloc sunt niste algoritmuri sofisticate ce analizeaza ce ai ales in trecut de pe Amazon, si face o corelatie intre tine si alti utilizatori ce tind a avea aceleasi preferinte ca si tine. Apoi toate aceste informatii sunt procesate si ti se prezinta niste recomandari interesante.  Nu spun ca este neaparat un lucru bundar cred ca cel putin trebuie sa fim constienti de el. Trebuie sa constientizam ca aceste algoritmuri ne invadeaza vietile, si ca astfel de algoritmuri se bazeaza pe matematica.

Brady: Atat eu cat si tu traim in niste case si apreciem locuintele noastre, dar asta nu inseamna ca trebuie sa stim cum se aseza caramizile caselor.

Frenkel: Ai dreptate.

Brady: Atunci de ce, doar pentru ca matematica sta la baza unor tehnologii din vietile noastre, ar trebui sa o intelegem si chiar sa o apreciem?

Frenkel: Aceasta este o observatie foarte interesanta, asemanatoare spuselor unor oameni "ei bine, zburam cu avioanele fara sa trebuiasa neaparat sa intelegem legile zborului." Aici este totusi o diferenta pentru ca, mai presus de orice, matematica este o parte a culturii noastre la fel ca si literatura si arta, si pentru a avea o viata implinita trebuie sa fim constienti de asta.
In acelasi timp, pentru ca matematica devine atat de importanta in vietile noastre, exista o multime de prilejuri ca matematica sa fie folosita in scopuri rele si sa fim manipulati prin intermediul unei extrem de sofisticate matematici. Sunt numeroase exemple in acest sens,
criza economica globala a fost in mare masura provocata de utilizarea gresita sau rauvoitoare a modelelor matematice. Din acest punct de vedere, se poate aduce contraargumentul ca suntem adeseori folositi de conducatori ai unor firme fianciare care nu inteleg intru totul matematica. Ce ar fi daca am trai intr-o lume in care, un oarecare director executiv de pe Wall Street, nu ar spune "Ah, nu inteleg chestia asta, dar atata timp cat merge, treaba e buna. " Daca, de fapt, aceasta persoana ar zice "OK, spune-mi mai mult despre asta, as vrea sa inteleg cum functioneaza acest model (matematic)"?
Exista un citat nemaipomenit a unui mare matematician german, Georg Cantor: "Esenta matematicii consista in libertatea ei." Dar, as putea adauga "unde nu  este matematica
nu este libertate." Asadar matematica este esentiala pentru libertatea noastra, pentru bunul mers al democratiei noastre. Din acesta cauza nu este vorba numai de a afla cum functioneaza un anumit lucru, ceea ce nu iti doresti sa stii intrucat "cui ii pasa atata vreme cat functioneaza. " Cred ca ignoranta noastra poate fi exploatata si ca noi, cetatenii acestei temerare lumi noi trebuie sa fim mult mai constienti de resursele matematicii. Trebuie sa cunoastem si sa apreciem puterea sa de a face bine, dar si de a face rau.

Brady: Oamenii de arta ne spun si ei ca trebuie sa apreciem arta mai mult. Un profesor de engleza ar putea zice ca trebuie sa ne imbunatatim abilitatile legate de aceasta limba. Specialistii in calculatoare ar putea declara ca este necesar sa intelegem codarea din acest domeniu. Matematicienii ne spun ca trebuie sa apreciem matematica, macar o parte din ea.
Nu avem la indemana decat creierele noastre limitate si nu prea multe ore zinic, asa ca de ce ar trebui sa ridicam matematica deasupra celorlalte domenii? Stiu ca esti un pic partinitor.

Frenke: Ei bine, inainte de toate sunt matematician, nu-i asa?  Sa luam totusi un exemplu din arta plastica. Nu foarte multa lume se duce la muzee. Lucrul asta este clar, nu oricine viziteaza muzeele, nu oricine da atentie acestui lucru. Dar cel putin oamenii stiu ca muzeele exista. Daca pronunti cuvantul arta, ei nu se gandesc la un grad pictat ci la Van Gogh, Picasso si Leonardo da Vinci. Asadar, oamenii stiu cel putin aceste aspecte, daca sunt interesati, ei stiu unde sa mearga, unde sa gaseasca aceste picturi. Sau pot cauta si gasi online aceste picturi, nu-i asa?
In cazul matematicii ei nu sunt nici macar constienti de capodoperele marilor matematicieni
asa cum au cunostiinta de existenta capodoperelor marilor pictori. Arta plastica este desigur importanta intrucat vorbeste despre emotiile noastre, vorbeste despre lume si noi insine. Dar, intr-un fel, cineva poate supravietui fara arta, dar nu o poate face fara matematica.
Totul se bazeaza pe matematica; este limbajul naturii.

Brady: Ei bine, sa vedem a cui e vina, sa invinovatim pe cineva. Mi se pare ca ii blamezi pe profesorii din facultati? Spuneai mai devreme ca in vremurile cand am facut scoala ne-au facut sa pictam garduri in loc sa ne arate un Picasso.

Frenkel: Ei bine, daca este sa invinovatim cu adevarat pe cineva, m-as invinovati pe mine si pe colegii mei. Matematicienii profesionisti. Nu expunem indeajuns aceste idei publicului intr-un mod accesibil. De multe ori nu vrem sa ne exprimam cu metafore si analogii sugestive, si in acest fel ar trebui stiinta sa comunice.  Trebuie sa vorbesti despre stiinta intr-un mod creativ.  Acest tip de comunicare se leaga de ceva deja stiut de oameni.  Si ma simt ca si cum alti oameni de stiinta fac o treaba mai buna in acest sens; fizicienii, biologii. Nu incetam sa discutam despre sistemul solar, despre univers, despre galaxii, despre atomi  si molecule, particle elementare si ADN. Aceste concepte nu sunt cu mult mai complicate decat
lucrurile pe care le facem in matematica moderna. De ce,  asadar, ADN-ul si stelele si particulele elementare sunt parte a discursului nostru cultural iar ideile matematice nu? Ei bine, partial, pentru ca nu facem indeajuns de mult in aceasta privinta. Matematicienii profesionisti nu fac destul. Nu ii invinuiesc pe profesori, desigur, stii bine,  ei lucreaza in conditii precare, cu adevarat de neinvidiat, pe posturi care sut adeseori, stii, prost platite si cer multa munca suplimentara, dar chiar si profesorii sunt un produs al acestui sistem gresit.
Solutia mea este ca, inainte de toate, mai multi matematicieni sa iasa in lume si sa lase alti oameni sa cunoasca secretul matematicii. Intrucat este, cu adevarat, aproape asemeni unui secret si noi suntem aproape ca o elita ce pare a mentine acest secret, si nu vreau sa continui pe acest subiect. Vreau ca toti oamenii sa afle acest secret. Vreau ca toti oamenii sa isi dea seama ca exista o lume frumoasa acolo (in matematica), care este atat de importanta in vietile noastre zilnice, care poseda, stii, o putere si o frumusete de neasemuit. Trebuie sa transmitem mai departe aceasta idee; trebuie sa gasim mijloace de a comunica aceste idei. Si apoi, stii, trebuie sa lucram si asupra sistemului nostru educational. Totodata, trebuie sa ajutam profesorii sa invete continutul necesar si sa invete cum matematica se conecteaza cu lumea reala, astfel incat sa faca studiul matematicii mult mai placut pentru studenti, mult mai distractiv si mai interesant.

Brady: De ce nu s-a intamplat asta pana acum? Suna atat de evident. Ceea ce spui nu este asemeni unui urias pas conceptual. De ce nu s-a intamplat asta pana acum?

Frenkel: De ce nu s-a intamplat pana acum? Ei bine, uneori ma intreb si eu acest lucru. Este aproape o conspiratie, spun asta cu onestitate, este aproape ca un sistem de oglinzi ce a fost creat pentru a distorsiona, stii, realitatea. Un lucru care nu le permite oamenilor sa vada ce se afla acolo. Si, hai sa recunoastem, cat de multe lucruri au ramas de descoperit? Nu mai putem fi primii in a descoperi un nou continent asemeni lui Columb; nu mai putem face primul pas pe luna.
Ce ar fi insa daca ti-as spune ca exista o lume minunata si nu ar trebui nici macar sa
calatoresti pentru a o gasi? Este chiar langa degetele tale. Nu ai vrea sa mergi si sa afli mai mult despre ea? Si, daca faci asta asa cum trebuie, vei avea copii, studenti, clase intregi ce se dedica matematicii! Nu departe de clasa, ci chiar in clasa, intr-o pasiune a cunoasterii de genul "Vreau sa stiu mai mult. Vreau sa aflu mai multe. Vreau sa discut despre asta cu camarazii mei, cu colegii mei de clasa." Aceasta este cea mai tare treaba din lume, asta este.

Brady: Cea mai tare treaba din lume? Si, totusi, toata lumea o uraste?"

Frenkel: Si totusi toata lumea o uraste. Nu este o ironie?


Articole asemanatoare in Blogul Dianei:

Noi suntem martieni, asa ca cine sunt extraterestrii?

Cum sa fii fericit - Metode verificate stiintific

Ce dezvaluie degetele despre personalitatea ta?
De ce oamenii urasc matematica? De ce oamenii urasc matematica? Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 22, 2014 Rating: 5

15 comentarii:

  1. Mie imi place ff mult !! si la scoala eam ff atent ,(desigur ave.am si o profa buna rau !!!)

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca de aia ti a placut mate.datorita,,profesoarei,,!ei,mie nu mi a placut deloc,desi proful era super,eu am inclinatii (umanistice)si la materiile astea am f.foarte buna!la mate.slaba,fizica slaba,chimia mi a placut.cred ca fiecare avem un IQ,o anumita inteligenta si dexteritate,inteligenta emotionala si capacitate de intelegere mai buna sau mai proasta pt.unele materii!de ex.eu prindeam f.repede ,,materiile umaniste,,dar ma cramponam pe cele,,realiste,,!fiecare cum se naste si dobandeste mai apoi!ROBERT E F.activ pe acest blog,probabil ii place,e ok!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da imi place ptr ca , cand vreau sa la relaxez aici ma relaxez mai invat cate ceva ''sti cum e omu cat traieste invata'' eu sunt un baiat ff curios !!! si pe acest blog am gasit cateva articole care m-au interesat !!! app nu te gandi ca sunt moss !! am 23 de ani !!.
    si mai e si chestia aia e placut blogu sar mai placuta e 'Diana' !!! haha
    era o gluma !!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. esti tanar si iti place sa cunosti,sa citesti,sa te informezi!e ok!e un blog interesant si eu intru aici mereu!si f.bine ca si baietii citesc pe aici,cat despre diana,este f.frumoasa,dar desteapta?cat cuprinde!baietii se uita in general la aspectul fizic dar priviti si mai departe de ,,atat,,ca merita!diana e f.inteligenta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu, Diana, care incerc sa va aduc niste provocari, mult mai importante pentru fiecare dintre noi decat ultimile stiri despre bianca, andreea, sau cacaloanca. Incerc...

    RăspundețiȘtergere
  6. Poi ma rupt pe fb stiri despre ei chiar nu ma int fiecare cu viatza lui !!!
    Si anonimule era o gluma !!!
    Si sincer hai ca deviem de la subiect pe mine nu ma intereseaza inteligentza !!!
    Descat aspectu fizic si sa fie a dreacu asta ar fi ceea ce ma int la o femeie !!! daca e a dreacu ma tine langa ea !!! dak e proasta ma plictisesc repede !!!
    Nea fiecare cum gandeste !!!!
    sa fie una desteapta si nasoala !! nu prea cred ca ti.ar plake anonim !!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e cum iti cade cu tronc cu se zice, sau atractia chimica,sau diverse motive pt.care ti place o fem!

      Ștergere
    2. Da sa o rugam pe diane sa publice ea un articol despre Atractii !!! sa vedem si parerea ei !!

      Ștergere
    3. Am mai scris cateva lucruri pe acest subiect, dar am retinut aceasta idee, si am sa scriu in curand un articol despre atractie. Banuiesc ca va referiti la un fel de atractie care apare dinclo de orice diferente sociale, materiale sau culturale....

      Ștergere
    4. eu sunt mai nou pe aici diane !!! adica .. e si putin greu sa vezi mai multe deoarece nu ai pagini jos numerotate 1,2,3 si etc este asa Pagina de pornire , Postări mai vechi. Dar nui nimic am sa folosesc widgetul Arhiva Blog !!

      Ștergere
    5. Poti gasi mai multe si variate articole din acest blog folosind fie arhiva, fie apeland la rubrica "Cauta pe blogul Dianei", in functie de cuvintele cheie de acolo.

      Ștergere
  7. mi-a placut doar teorema lu Pitagora

    RăspundețiȘtergere
  8. cred ca oamenii care urasc matematica,n o inteleg!nu pt.ca sunt prosti,ci pur si simplu,au inclinatie spre alt gen de materie!mie de ex.nu mi a placut.n am inteles o!trebuia sa exersez mai mult ca sa prind ce altii in clasa,rezolvau dupa o simpla prezentare a problemei,de ex!pur si simplu.n am avut inclinatie spre mate.am facut o si eu ca toata lumea dar nu mi a placut!admir persoanele carora le place sau fac cariera din asta!

    RăspundețiȘtergere
  9. ASA cred ca este!urasti ceva cand nu intelegi,nu poti sa inveti si asa si cu matem.iti place,o intelegi,o iubesti,e ok!altfel,ti se pare grea,de nedeslusit si o urasti!desi e o materie f.importanta in viata!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.