Povestea "Mainilor in rugaciune"

Desenul in penita si cerneala "Maini in rugaciune" al lui Albrecht Dürer, datand din anul 1508, este una din cele mai populare imagini religioase din zilele noastre, asociata mai ales in occident cu lucrarile funerare. La origine, aceasta opera de arta a fost doar un studiu al mainilor unui apostol ce au aparut mai tarziu intr-un altar pictat pentru o biserica din Frankfurt.

Acest desen a fost legat in timp de o fermecatoare poveste despre destinul lui Albrecht Dürer ce s-a dovedit in cele din urma fi doar o poveste. "Mainile in rugaciune" reprezinta, dincolo de legenda, o opera plastica care, in pofida intentiilor sale modeste, a castigat o imensa apreciere, cu mult mai mare decat decat si-ar fi imaginat vreodata Albrecht Dürer.

Lucrarea "Mainile in rugaciune" (“Betende Hande"), cunoscuta si sub numele de "Studiu al mainilor unui apostol" (“Studie zu den Handen eines Apostels”),  creata in 1508, ca parte a unui triptic destinat unui altar, infatiseaza doi maini adunate in gestul sacru al rugaciunii, ce lasa sa se vada si manecile unui vestmant. Aceasta imagine este doar una din cele 18 realizate pentru altarul Heller.

Pictura de pe altar a fost finalizata in anul 1509, Albrecht Dürer beneficiind si de ajutorul artistului Matthias Grunewald. Mainile in rugaciune apartinand, desigur, unui apostol, apareau in partea centrala inferioara acestei opere de arta cuprinzand de altfel multe alte personaje.

Din nefericire, pictura de pe altar a ars in 1729, dar o copie a acesteia, facuta de Jobst Harrich, este pastrata pana astazi la Viena, impreuna cu schitele originale ale lui Dürer.

Povestea "Mainilor in rugaciune"

Povestea asociata cu aceasta opera, de o factura asemanatoare celor biblice, a fost din pacate dovedita a fi falsa de catre istorici. Desi este adevarat ca Albrecht Dürer provenea dintr-o mare familie (el fiind unul dintre cei 18 copii ai acesteia), nu s-a confirmat ca el ar fi facut acest desen inspirat de fratele sau (sau, intr-o alta varianta a povestii, de un prieten de-al sau).

Potrivit legendei, atunci cand Dürer si un frate (prieten) de-al sau erau tineri, amandoi isi doreau sa devina pictori dar, din cauza nesigurantei materiale a acestei profesii, unul dintre ei trebuia sa se sacrifice, sa castige bani cat mai curand lucrand intr-o mina de aur , astfel incat celalalt sa poata studia arta plastica. Cei doi au hotarat sa lase aceasta decizie in mainile soartei, au dat cu banul, si Dürer a castigat. Se spune ca Albrecht Dürer  a fost inspirat sa sa deseneze mainile in rugaciune dupa ce a revenit acasa si a vazut mainile contorsionate ale fratelui sau, incapabile sa mai tina sau sa manuiasca o pensula dupa nenumarati ani de munca in mina de aur. Dürer ar fi creat acest desen ca un tribut, drept o multumire adusa fratelui sau care renuntase la visul sau de a deveni pictor pentru ca Albrecht sa se poata dedica acestei nobile arte.

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Rene Magritte , "Indragostitii II"

Doua portrete : Iisus si Iuda

Ceasurile lui Dali - Simbol si semnificatie
Povestea "Mainilor in rugaciune" Povestea "Mainilor in rugaciune" Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 19, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.