Creierele barbatilor si femeilor sunt la fel | Numai stereotipurile de gen ne fac diferiti

Populara expresie "Barbatii sunt de pe Marte, iar femeile de pe Venus" nu are nici o baza stiintifica, creierele celor doua genuri umane schimbandu-se, de fapt, in timp, sub presiunea societatii, ce ne impune sa ne incadram in niste roluri prestabilite. Cel putin asa sustine neurologul Gina Rippon, profesor la Universitatea Ashton din Birmingham. Potrivit ei, stereotipuri sociale inveterate, precum presupusa inabilitate a femeilor de a descifra o harta, si ideea ca barbatii nu fac fata unor sarcini multiple, nu sunt legate cu nimic de stiinta.

Profesorul Rippon nu crede deloc ca barbatii si femeile poseda circuite cerebrale diferite, ei ajungand sa se desebeasca mental din cauza faptului ca lumea ii incurajeaza sa joace niste roluri de gen prederminate. Ea a declarat,"Nu poti sa iei un anumit creier deoparte si sa spui "acesta este creierul unei fete, sau acesta e creierul unui baiat" in acelasi fel cum o faci cu un schelet. Creierele arata la fel... Dovezile precumpanitoare de pana acum ne arata ca diferentele sunt mai curand foarte  mici, fiind rezultatul mediului inconjurator si nu al biologiei."

Ziarul "The Telegraph" mentioneaza ca profesorul Rippon nu este de acord cu stereotipurile de gen instalate in mintile copiilor inca de la o varsta frageda. Faptul ca baietilor si fetelor li se dau jucarii diferite in functie de genul lor este ceea ce creaza diferentele de gen din creier, afirma neurologul britanic. Jucandu-se mai curand cu o papusa Barbie decat cu un trenulet, o fata isi programeaza involuntar creierul sa devina mai "feminin."

Profesorul Rippon a spus, de asemeni, ca trebuie sa se puna mai mult accentul asupra faptului ca creierul este un muschi si, de aceea, se poate adapta la ceea ce i se cere sa faca. Spre exemplu, acordarea de mult timp unor sarcini multiple poate determina dezvoltarea unei anumite sectiuni a creierului femeii. Creierul femeii ar fi, din aceasta cauza, orientat spre sarcini multiple din pricina rolului social pe care  se asteapta ca ea sa il joace.

Comentariile profesorului Rippon contrazic studiile americane din decembrie 2013, care au pus in lumina diferentele in felul cum sunt conectate creierele femeilor fata de cele ale barbatilor. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au scanat cu acel prilej creierele a 1.000 de oameni, barbati, femei, baieti si fete.
Dupa analizarea rezultatelor, expertii au conchis ca creierul masculin este conectat din fata catre spate, in vreme ce acel feminin consista dintr-o conexiune in zig-zag de la stanga spre dreapta. Cercetatorii au afirmat ca aceste diferente de conectare ar putea explica de ce barbatii sunt mai buni in indeplinirea unei singure sarcini, in timp ce femeile au o sporita capacitate de a duce la bun sfarsit sarcini multiple.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

De ce femeile au putere asupra barbatilor?

Fetele se maturizeaza mai repede decat baietii?

Prietenia dintre barbati si femei, un lucru imposibil?
Creierele barbatilor si femeilor sunt la fel | Numai stereotipurile de gen ne fac diferiti Creierele barbatilor si femeilor sunt la fel | Numai stereotipurile de gen ne fac diferiti Reviewed by Diana Popescu on martie 09, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.