Robert Greene: Arta seductiei, a puterii si a realizarii personale

Robert Greene, autorul unor carti de top precum "Arta seductiei," "Cele 48 de legi ale puterii," si "Stapanirea / Autoritatea", are capacitatea de a ne sugera ce anume putem invata despre natura umana si felul cum se "invarteste" lumea din lectiile pe care ni le-a dat pana acum istoria. Iata cateva din sugestiile lui Robert Green, asa cum au fost relevate de curand pe siteul BARKING UP THE WRONG TREE/ Decojind scoarta copacului gresit

"Oamenii sunt cu mult mai complicati decat masca pe care o poarta in societate." Robert Greene
Seductia

Care este esenta seductiei?  Surpriza!

Robert Greene ne indruma:

"Seductia implica cat de cat surpriza, care, in general, este cel dintai lucru ce dispare dupa ce ai intrat intr-o relatie de cuplu, determinand ca seductia sa isi piarda puterea. Totul devine familiar si nu mai esti surprins de cealalta persoana. Marii seducatori orchestreaza surpriza si nu lasa nicicand ca o relatie sa ajunga prea familiara si prea plictisitoare. "

"Un mare seducator este capabil sa creeze aceste momente (magice). Ele nu se pot petrece tot timpul intrucat ar fi prea mult. Trebuie sa fie facute la momentul potrivit, trebuie sa fie calculate si sa li se creeze un nivel de asteptare. Ele trebuie sa fie cu adevarat surprize. Ele trebuie sa fie acele clipe cand cealalta persoana te vede facand ceva la care nu se astepta. Poate fi vorba despre daruirea unui cadou, ducerea acelei persoane intr-un loc cu totul necunoscut, sau aparitia ta de undeva de unde ea nu se asteapta. Dupa ce acest lucru se sfarseste, respectiva persoana revine acasa, dar este pe cale sa se gandeasca la tine tot timpul. Ea tinde a-si spune, "Vai, credeam ca il cunosc pe acest om, dar, de fapt, nu stiu mai nimic despre el." In acest fel, acea persoana se simte indemnata sa construiasca in jurul tau tot felul de idealizari sau, cum scris marele Stendhal, sa te cristalizeze in mintea sa in ceva poate mai bun decat esti in realitate. Din aceasta cauza, pun pe locul intai surpriza drept cea dintai cale ce invinge opusul seductiei, adica familiaritatea."

Este seductia o arta disparuta

Poate ca ne dezvoltam atat de mult focalizati catre noi insine incat nu mai putem sa ne scoatem propria fiinta din capetele noastre si sa ne indreptam catre mintea altcuiva. Ce ne marturiseste Robert Greene despre asta?

"Seductia este jocul foarte social prin care iesi din tine insuti si ii asculti pe ceilalti oameni. Seductia presupune absorbirea energiei lor si intrarea in lumea lor. Traim in timpuri in care oamenii sunt atat de mult absorbiti de ei insisi incat nu sunt in stare sa isi adune energia pentru a privi mai departe de smartphone-ul lor ori de propriile lor probleme pentru a zari ce se intampla in interiorul altcuiva."

Puterea (asupra celorlalti)

Care este miezul castigarii puterii? Inselaciunea! In vremurile moderne, violenta nu prea mai este o optiune pentru a castiga putere. Metodele indirecte sunt mult mai practice!

Punctul de vedere al lui Robert Greene: "Exista o forma directa, evidenta, de a castiga putere, constand in a omori sau a jefui pe cineva, lucruri frecvente in trecut. Dar, pentru ca suntem "animale sociale," si traim in mari grupuri, de cele mai multe ori,  aceasta nu este in prezent o metoda directa si evidenta de a obtine ce iti doresti. Daca faci asa ceva, oamenii vor avea resentimente fata de tine, vor gandi ca esti un monstru si ca esti mult prea agresiv. Asadar, lumea a invatat sa apeleze la metode indirecte. Aici intervine inselatoria."

De ce inselatoria are atat de bune rezultate? Intrucat oamenii se incred, de obicei, in aparente. 

Sau cum ne spune Robert Greene, "Acest lucru are de a face, intr-o mare masura, cu usurinta prin care judecam aparentele. Daca cineva ni se pare ca este sfant ori ca este dragut, ei bine, ne zicem ca asa este sau ca asa trebuie sa fie cu adevarat. Prima noastra reactie nu este de a ne  spune, "Pai, poate ca aceasta persoana, ce pare a fi draguta, nu face decat sa joace un rol, sa poarte o masca. Poate ca se poarta in acest fel dintr-un anumit motiv (ascuns)." Este foarte greu sa gandim in acest mod. Suntem foarte usor de inselat."

Realizarea sinelui / destinului personal

Ce ar trebui sa facem cu viata noastra? Robert Greene ne sugereaza ca singura cale de a evolua de-a lungul multor ani de eforturi ne cere sa stapanim un lucru pe care il indragim. Iata cuvintele sale:

"Pentru a ajunge sa stapanesti domeniul in care te-ai specializat, este necesar sa-l iubesti. Trebuie sa ai o conexiune personala, emotionala cu aceasta. Pot enumera sute de maestri mentionati in manuale, de la Steve Jobs la Einstein,  de la Thomas Edison la Martha Graham. Cu totii au aceasta trasatura in comun. Nu vei avea niciodata rabdarea si perseverenta de a trece peste partile plictisitoare pentru a fi stapan peste ceva,  nu vei indura nicicand repetitia, invatarea regulilor si procedurilor,urmarea ordinelor, fiind cineva care nu iubeste ceea ce face."

Cum constientizam ceea ce ne place sa facem?

In primul rand, renunta sa mai astepti ca o idee sclipitoare sa se iveasca dintr-o data in mintea ta. Incearca mai multe lucruri pana cand simti un declic in minte. Sau, asacum ne invata Robert Greene:

"Exista o cale. In nici un caz, nu te poti trezi intr-o zi ca stii: "Acesta este exact lucru pe care il am de facut." Se impune sa incerci diferite lucruri. Unele vor merge, altele nu. Iti gasesti calea mergand activ intr-o anume directie. In cele din urma, ceva iti face clic in minte: "Aha, simt ca sunt pe drumul cel bun, voi continua sa merg pe el." In acest fel ajungi sa afli.

Care este primul pas catre implinirea destinului personal?

De-a lungul istoriei, marii maestri au trebuit sa isi faca ucenicia. Nu, asta nu insemna ca trebuia sa lucrezi ca si cizmar in Italia din vremea Renasterii. Dar era necesar, sa faci o practica chiar si de 1000 de ore in domeniul pe care ai aflat ca ti se potriveste. Robert Greene:

"Pe timpuri, o ucenicie dura circa sapte ani, si cam  asa se petrec lucrurile si in prezent, intrucat iti ia multa vreme sa devii extrem de priceput in ceea ce iti doresti. As vrea sa te gandesti la toti acei ani dupa ce ai terminat scoala ca la ucenicia ta. Este o perioada de autocufundare intr-un subiect catre care te-ai focalizat ori  pe care te-ai hotarat sa-l aprofundezi mai mult decat pe altele, si sa castigi niste abilitati fundamentale. Pe parcursul unei ucenicii, nu iti iei un job pentru bani, ci pentru abilitatile pe care ti le vei insusi astfel... Nu-ti lua slujba care iti ofera cei mai multi bani.  Esti, de fapt, in cautarea invataturii. Vrei sa-ti o cladesti, de fapt, abilitatile. Daca iti insusesti aceasta idee, si ti-o intiparesti in creier, ea iti va schimba fiecare decizie luata in vremea tineretii. Invatarea este modalitatea de a deveni un maestru. Pe la varsta de 30 de ani, daca ai "jucat" corect, vei fi capabil sa iti daruiesti singur biletul catre implinirea destinului personal, pentru ca vei avea acele tipuri de abilitati atat de necesare in aceasta lume."

Cum poti realiza insa asa ceva in era internetului / extremei distrageri a atentiei?

Daca iti doresti sa excelezi in ceva, internetul iti este cel mai bun prieten, dar si cel mai mare dusman.

Robert Greene: "Traim intr-un timp al unor mari oportunitati, in care orice implinire  individuala este cu mult mai posibila din cauza marii cantitati de informatii pe care o avem la dispozitie. Daca lui Leonardo da Vinci i-a luat 10 ani pentru a invata anatomia umana, noi putem invata asta in cinci minute pe internet. Pe de alta parte, lumea in care traim face asa ceva mai greu intrucat sunt atat de multe surse de distragere. Este atat de dificil sa te concentrezi si sa fii rabdator. Trebuie sa-ti dezvolti autodisciplina de a ignora distragerile din lumea moderna daca vrei cu tot dinandinsul sa fii "mare". Se impune sa te impotrivesti acestor distrageri, sau nu vei ajunge niciodata disciplinat ori realizat. Trebuie sa inveti sa-ti inchizi telefonul, internetul, si sa iti acorzi niste parti din zi dedicate intru totul focalizarii.

Te poti gandi, "Ei bine, asa ceva nu mai este deloc posibil in zilele noastre." Cine este maestrul pe care il veneram cel mai mult in timpurile contemporane? As spune ca este Steve Jobs. Aceasta a fost un om care a crezut 3.000% in puterea focalizarii. Putea dispare dintr-o data, pentru a merge in biroul sau, sa mediteze, sa isi inchida usa, astfel incat nimeni sa nu poata veni la el si sa-l vada. El gandea profund la orice problema pe care avea de gand sa o abordeze.

Daca ai o astfel de putere de autocontrol, atunci internetul si toate forta sa reprezinta o incredibila resursa pentru a te perfectiona."

Multi dintre noi au depasit perioada de ucenicie, dar nu am ajuns experti. De ce? Cu ce am gresit?

Dupa ce trecem de ucenicie, pentru a ne realiza cu adevarat, trebuie sa experimentam. Cei mai multi dintre oameni nu fac asta. Ei se agata de ceea ce este sigur si universal acceptat, ajungand sa stagneze.

Robert Greene:"Pe masura ce inainteaza in varsta, multi oameni incep sa fie conventionali. Devenim obositi, devenim conservatori. Este mult mai usor sa aplicam reguli, proceduri si formule pe care le-am invatat. Nu mai simtim nevoia sa incercam ceva diferit dar riscant, mai ales ca acest lucru ii poate face pe oameni sa ne critice. Ne este mult mai comod sa ne "asezam la casa noastra" si sa facem ceea ce face toata lumea. Daca ne inchistam in acest fel, nu trecem spre o mai inalta treapta a evolutiei personale, treapta creativitatii.

A fi stapan intr-un domeniu inseamna sa te provoci pe tine insuti

Robert Greene: " Experimentezi. Incerci sa faci ceva altfel. Poate merge sau nu, dar continui sa-ti urmezi drumul provocandu-te pe tine insuti, incercand sa faci lucrurile care ti se potrivesc tie si nu regulilor pe care le-ai invatat. Asa procedeaza maestrii. Ei invata mai intai regulile pentru a le putea incalca. Inveti regulile, apoi treci peste ele pentru a le rescrie.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Citate motivationale pentru examene

Cum sa reusesti in viata?

Pariu cu viata
Robert Greene: Arta seductiei, a puterii si a realizarii personale Robert Greene: Arta seductiei, a puterii si a realizarii personale Reviewed by Diana Popescu on martie 03, 2014 Rating: 5

5 comentarii:

  1. interesant ce a-ti scris,multumim.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare! Unde se gaseste de cumparat in romania cartea lui green?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti gasi cartea pe Goodreads.com, dar in engleza, fiindca nimeni nu s-a invrednicit pana acum s-o traduca si in romaneste.
      https://www.goodreads.com/book/show/20995.The_Art_of_Seduction

      Ștergere
  3. unde pot gasii arta seductiei ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, incearca aici:https://l.profitshare.ro/l/4113915
      :) Multumesc.

      Ștergere

Un produs Blogger.