Cum se joaca Popa Prostu de Pastele Blajinilor

De Pastele Blajinilor sau Pastele Mortilor, romanii dau navala in cimitire ca sa joace Popa Prostu! Este vorba despre un joc amical, neoficial, neprotocolar, ce se desfasoara in tot timpul anului, dar care capata amploare la o saptamana dupa Lunea alba sau, si mai grav (ori cu totul iesit din traditie), in ziua anterioara, in duminica Tomei.

Sursa foto: http://www.timpul.md/
De fapt acest joc nu ar trebui numit "Popa Prostu" (hai sa nu jignim preotii si sa ne indoim de capacitatile lor intelectuale!), ci "Popa o face pe Prostul". Desigur, o parte dintre cititorii mei se vor simti oripilati citind aceste randuri, vor fi cuprinsi cuprinsi de o sfanta revolta si vor fi gata sa ma acuze de blasfemie! Putintica rabdare!

BISERICA NU ARE PENTRU ACEASTA ZI O ANUMITA RANDUIALA, TREBUIE SA RESPINGEM ACEST OBICEI. Aceste cuvinte apartin unei (cu adevarat) preacinstite fete bisericesti, preotul Adrian Cocosila, care a avut curajul sa le marturiseasca pe siteul crestinortodox 

De ce, totusi, popa o face pe prostul de Pastele Blajinilor si nu ia seama la cele de mai sus nu este catusi de putin greu de inteles.

Cati dinte voi nu ati alergat dupa un popa ca sa-l aduceti la mormantul unui drag mort cu acest prilej? Cati dintre voi nu i-ati dat pe sestache, cu ferire fata de oameni si Dumnezeu, niste banuti, atat lui, cat si dascalului? ASA SE JOACA POPA PROSTU!

Mai mult decat atat, unii preoti nu se multumesc cu aceasta ofranda financiara NEIMPOZABILA,  ci pretind sa li se puna in niste uriase sacose cozonac, oua si alte bunatati. Am intalnit de Pastele Blajinilor niste popi care nu se sfiau sa isi toarne intr-o burduhanoasa damingeana cateva paharele din vinul pe care orice bun crestin il aduce cu aceasta ocazie  pentru pomenirea mortilor sai. Ce face cu acea amestecatura de vinuri dupa aceea este si nu prea un mister! Dar, ce poti face, asa se joaca Popa Prostu de Pastele Blajinilor!


Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Traditii de ziua mortilor | Dia de los Muertos

Ce inseamna BOGDAPROSTE?

Pastele Blajinilor / Mortilor - Traditii, obiceiuri si superstitii 
Cum se joaca Popa Prostu de Pastele Blajinilor Cum se joaca Popa Prostu de Pastele Blajinilor Reviewed by Diana Popescu on aprilie 27, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Un articol caruia i s-ar fi potrivit titlul: EXEMPLE DE PREJUDECATI
    Daca scriai despre extraterestri aveai mai mari sanse sa fii crezuta, dar:

    1. Pr. Adrian Cocosila nu este purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe;
    2. Sunt si alte obiceiuri in Biserica ce nu au o randuiala, asta nu inseamna ca trebuie scose;
    3. Care este problema acestui obicei pana la urma? Cine interzice acest obicei?
    4. La mine in localitate are loc in a doua zi de Pasti, e o mare sarbatoare. Toata lumea canta Hristos a inviat! langa cei dragi trecuti la cele vesnice, la care este invitat si parintele(nu popa prostu);
    5. Personal nu am dat niciodata un banut pe sestache ci l-am dat cu toata dragostea si in fata oamenilor si in fata lui Dumnezeu. De ce ar fi vreo problema sa fac ce vreau cu banutul meu?
    6. Da, este o blasfemie pt ca pui o eticheta intregii preotimi si nu doar la cateva cazuri particulare;
    7. Conform invataturilor de credinta este interzis sa judeci un slujitor al Domnului. Exceptia este doar cand un preot are alunecari de la dreapta credinta;
    8. Spovedeste-te unui duhovnic pentru pacatele grave pe care le-ai facut;
    9. Prejudecata nu este argument;
    10. Va rataciti nestiind Scripturile nici puterea lui Dumnezeu. Matei22,29

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.