Cum a aparut moartea in lume | Mituri despre originea mortii

Miturile despre originea mortii, despre felul cum a aparut moartea in lume se regasesc in numeroase culturi. Intrucat moartea este indisolubil legata de viata, astfel de legende au fost zamislite, de fapt, de oamenii de pretutindeni, chiar daca exista putine puncte comune ale acestora in diversele zone geografice ale pamantului.

Mitul mortii in Africa

Potrivit celor mai multe mituri din cultura africana, la inceputuri nu exista moartea. Ea a aparut pentru ca o divinitate, o fiinta suprema, atotputernica, sa le redea tineretea celor batrani, pentru ca oamenii sa renasca sau sa traiasca in ceruri. In unele legende, se spune ca viata eterna a fost pierduta de omenire din pricina unor fatale greseli sau pacate (lacomia, curiozitatea, incapatanarea ori aroganta), ca o pedeapsa pentru nesupunerea sau indiferenta fata de zei. In alte mitologii, la originea mortii s-a aflat esecul transmiterii unui mesaj ceresc catre oameni ori ruperea legaturii dintre cer si pamant.

Mitul mortii in America de Nord

Originea mortii constitue o tema statornica in mitologia indienilor nativi americani. Miturile triburilor de podis dau vina pentru aparitia mortii pe personajul inselator al coiotului. Apasii Chiricahua il invinovatesc de acest lucru tot pe coiot. Triburile de campie considera ca moartea s-a ivit in lume din cauza unei intamplari nefericite. O ilustrare a acestui fapt este intalnita intr-o legenda a indienilor Blackfeet ("picioarele negre"), ce povesteste despre o cearta dintre fiintele divine Batranul si Batrana, care s-au contrazis daca oamenii ar trebui sau nu sa fie muritori.

Printre indienii nativi din vestul SUA se spune ca moartea a aparut pe lume drept rezultat al unei dispute dintre doi oameni ori doua animale, in care unul era adeptul mortii, iar celalalt al nemuririi. De exemplu, intr-o legenda a indienilor Thompson, corbul sustinea ca moartea era necesara pentru a nu se aduna prea multe vietuitoare pe pamant. Oponentul sau, coiotul, prefera somnul in locul mortii, dar a ajuns in minoritate atunci cand cioara, musca si viermele s-au dat de partea corbului. Fata corbului a fost cea dintai fiinta care a murit, asa ca acesta a incercat sa-si schimbe decizia, insa coiotul i-a spus ca acest lucru nu mai era posibil.

Mitul mortii in Oceania

In cea mai marea parte a Oceaniei a existat credinta potrivit careia oamenii de la inceputuri aveau puterea de a reintineri lepandu-se de piele asemeni serpilor. Cu toate acestea, la un moment dat, cineva (de obicei, o femeie batrana) si-a bagat in sperieti nepotii atunci cand a trecut prin aceasta metamorfoza. Cei mici nu s-au oprit din plans pana cand ea nu si-a "imbracat" vechea piele, acest fapt condamnand la moarte viitoarele generatii.

Mitul mortii in Polinezia

In mitologia polineziana, moartea si-a facut intrarea printre oameni dupa ce eroul Maui a fost inghitit de Hades sau de Noapte. El a incercat sa evadeze si sa redea astfel nemurirea omenirii, insa una din pasarile ce il insoteau a izbucnit in ras, trezindu-l din somn pe Hine-Nu-Te-Po, care l-a ucis intr-o clipita pe Maui, risipind orice speranta a oamenilor legata de viata fara de sfarsit.

Mitul mortii in civilizatia occidentala

In occident, crestinismul a impus un mit provenit din cartea Genezei, in care se arata ca moartea reprezinta o consecinta a pacatului originar, a decaderii omului din starea initiala de inocenta.

Mitul mortii in mitologia greceasca

Intr-un mit timpuriu grecesc, moartea a aparut pe pamant din cauza certei dintre Zeus si Prometeu (Prometheus). Aceasta disputa l-a determinat pe Zeus sa creeze (in colaborare cu ceilalti zei) prima femeie din lume, numita Pandora, ce a fost trimisa mai intai lui Prometeu, apoi fratelui sau, Epimetheus, care a deschis cutia Pandorei, continand, printre alte rele napustite asupra oamenilor, insasi moartea.

Intr-un viitor articol voi scrie despre legendele si miturile mortii din traditia populara romaneasca.

Sursa: Wikipedia


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cartea de tarot Moartea - Simbol si semnificatie

Cum poti sa prevezi moartea unei persoane apropiate? 

Moartea - Aforisme, citate, maxime
Cum a aparut moartea in lume | Mituri despre originea mortii Cum a aparut moartea in lume | Mituri despre originea mortii Reviewed by Diana Popescu on aprilie 26, 2014 Rating: 5

3 comentarii:

  1. moartea n lume?A aparut prin pacatul omului.Dar sa traim vesnic,nu ne am plictisi?CE mi as dori eu,ar fi sa fim mai sanatosi,se moare f.des acum la varste tinere,din cauza bolilor.Sa fim sanatosi cati mai multi ani,asta imi doresc pentru toata lumea.Se pare ca aici pe pamant trebuie sa trecem prin multe incercari,suferinte,probleme si mai multe tristeti,decat bucurii.Dar poate ca omul cand le are pe toate,devine plin de el,de bani,etc si nu e bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Moartea pt mulți un gand înfiorător frica de a trece în intuneric în necunoscutul firii noastre oare exista un viitor sufletului nostru?avem în fata noastrăacest zid iînspăimântător ce ascunde misterele unei noi Unde din acest univers plin de taine ce urmează?????întrebări fără răspunsuri......atunci dam naștere miturilor astfel ne încurajăm cu speranța unui drum binevoitor

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi place cum oamenii aleg să rămână Anonymous în fața morții.. ;)
    Instructivă incursiune în simbolistica morții. Ce e moartea carevasăzică? Pe scurt să nu risc s-o epuizez:
    - biologic = degradare la nivel somatic.
    - filosofic = finalitatea unei vieți tributară moravurilor (existențialiștii/hedoniștii), comensurabilului (materialiștii) și Dios-ului (l-aș băga aici pe imberbu' ce scandaliza acum 2 zile de 'morții mă-sii' la vizita lui Udrea pt. capital de imagine, da' parcă nu mă lasa sufletul s-o fac...).
    - sociologic = o statistică. A mortalității și a beatitudinii celor rămași la aflarea veștii că resursele se împart la mai puțini. Optimistul de Giddens nu confirmă asta).
    - spiritual = de la habotnicie, la integrarea in absolut ( fără Chakr-e că nu știu care și cum corespund atingerile 'curative' în talpă).
    - politic = reîntoarcerea la populi pt. alegeri anticipate, prilej de pomeni electorale cu iz de ideologie de stânga, că ăștia sunt socialiștii. Ceilalții susțin reducerea CAS-ului ca deh', decât mulți și proști, mai bine puțini și bolnavi și la fel de proști).

    Gata, se impune sistarea verbalizării, că începe lumea să nu mai găsească sens să moară!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.