Pestele, simbol crestin

Pestele este un simbol crestin inca din peroada timpurie a acestei religii. In greceste numele "peste" era "ichthys", literele din acest cuvant fiind  fiind interpretate drept "Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu Mantuitorul" (Iesous Christos Theou Yios Soter).  Pestele este un simbol crestin evident inca din Evanghelia dupa Matei 4:19: "Si le-a zis: Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni." Pe masura ce crestinismul s-a extins, simbolul pestelui a ajuns sa fie tot mai mult recunoscut drept un insemn al acestei orientari spirituale.
Mai mult decat atat, pestele a fost considerat la un moment dat drept un simbol definitoriu al crestinismului ce a prelevat asupra crucii. La inceputul secolului al doilea, Titus Flavius Clemens (Sfantul Clement din  Alexandria) a sugerat ca oamenii crestinii ar trebui sa se identifice cu efigia pestelui sau porumbelului (Paedagogus, III, xi).

Nu poate fi ignorat faptul ca simbolul pestelui aduce foarte mult cu "alpha/ alfa", prima litera din alfabetul grecesc. In "Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul" se spune: "Eu sunt Alfa şi Omega, cel dintai si cel de pe urma, inceputul si sfarsitul."

Crestinii dintai il vedeau in litera "alfa" pe Iisus Hristos, "cel dintai." El era asociat cu nasterea lumii: "La început era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul." Tot ei, ferindu-se de marile persecutii ale imparatilor romani, obisnuiau a-si pune simbolul pestelui pe usa de intrare a casei lor, pentru a da de veste altor oameni ca in acel loc pot avea parte de binecuvantarea lui Dumnezeu.

Smbolul pestelui este legat, totodata, de botezul crestinesc in apa, ce semnifica atat moartea, inmormantarea cat si invierea lui Hristos.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Una furtiva lagrima - Un peste cantand opera! (Video) 

Mesaje de Florii | Urari si felicitari de Florii

De ce se mananca peste de Florii si in Post?
Pestele, simbol crestin Pestele, simbol crestin Reviewed by Diana Popescu on aprilie 11, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Minunat Diana! Peştele e forma celulei cunoaşterii. E un simbol al Monadei cunoaşterii. Celula spirituală. Triada: "bine-0-rău" e peştele. Bine-corp. Rău -coadă. Zero e un nivel de realitate, duh şi intelect raţional. Alege: vrei să fii pe botul peştelui (bogată) sau undeva la centru în duh, 0, pentru a putea gestiona răul. Mai mult. Pagina Facebook: Conştiinţa planetară e în criză.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.