Ciudatele ritualuri ale imbracamintei | Din istoria modei

Ciudate ritualuri legate de imbracare si haine, idei mai mult sau mai putin traznite ale designerilor, fapte bizare sau foarte putin cunoscute despre mari companii si branduri ale modei, despre imbracaminte in general, si lenjeria intima in special, te pot incanta, surprinde sau chiar soca daca ai rabdarea de a citi randurile de mai jos...

 Sutienul - masca de gaze! Aceasta piesa de lenjerie feminina exista cu adevarat si poate fi scoasa de pe trup si pusa la gura in caz de urgenta ca un mijloc de aparare impotriva gazelor.

Nimeni altul decat scriitorul Mark Twain a fost inventatorul clemei metalice pentru sutiene.

Potrivit foclorului islandez, daca nu te imbraci cu haine noi de Craciun, risti ca un urias numit Yule Cat sa te manance de viu.

Pana in secolul al XIX-lea, copiii purtau aceeasi imbracaminte ca si adultii (ajustata desigur la marimea lor).

Pana in  preajma anulului 1910 se obisnuia, in occident, ca baieteii sa fie imbracati cu rochite pana la varsta de 5-6 ani.

Louis Réard, inventatorul bikinilor moderni, si-a numit creatia dupa atolul Bikini (in care SUA facuse numeroase testari nucleare) intrucat spera ca aceasta va avea un impact la fel de mare precum bomba atomica.

Imediat dupa raspandirea lor pe piata, bikinii au interzisi in Belgia, Italia, Spania si Australia, si au fost declarati pacatosi de catre Vatican.

In 1907, o femeie a fost arestata in Boston pentru ca purta pe plaja un costum de baie dintr-o bucata.

Designerul Rudi Gernreich a inaltat bikinii la un nou nivel in istoria modei in anul 1960, odata cu crearea de monokini, primul costum de baie feminin ce lasa complet dezgolit pieptul.

Cea dintai imbracaminte a papusii Barbie a fost un costum de baie dintr-o bucata cu dungi albe si negre.

Primul minijup din lume a fost lansat de designerul André Courreges in 1965. El se ridica cu 10 centimetri deasupra genunchilor.

In preajma anilor 1860, rochiile erau atat de late incat adeseori femeile ramaneau intepenite in cadrurile usilor.

In Coreea de Sud a existat un fel de politie a hainelor care se ocupa cu verificarea lungimii minijupurilor. Daca o rochita era nepermis de scurta, femeia care o purta era amendata sau arestata.

Un barbat a pus la punct primii pantofi cu GPS, ce sunt activati atunci cand calcaiele incaltarilor sunt atinse intre ele de trei ori la rand.

Barbatii nu au purtat lenjerie intima pana in secolul al XVII-lea. Femeile nu s-au deranjat sa poarte asa ceva pana in secolul al XIX-lea.

Consemnata in istoria modei, cea mai lunga rochie de mireasa din lume masoara 3 kilometri. Pentru croirea ei s-au folosit 4,8 kilometri de tafta si 5,5 metri de dantela.

Inainte de nunta in alb a reginei Victoria, culoarea alba era asociata in mod traditional cu doliul.

In anul 1571, regina Elizabeth I a decretat ca toate femeile si fetele cu varsta de peste 7 ani trebuie sa poarte palarii duminica.

Jeansii au fost numiti dupa marinarii din Genoa, Italia, care au popularizat purtarea acestui material.

Cuvantul Denim provine dintr-un material frantuzesc numit "serge de Nimes".

Prima pereche de blugi Levi a fost vanduta in 1853 contra unui praf de aur in valoare de sase dolari.

Se spune ca, pentru a-si atrage clientii, prostituatele grecesti isi incrustau pe talpile incaltamintei cuvinte precum "vino dupa mine", care ramaneau intiparite pe nisip / in praf pe masura ce mergeau.

Primii pantofi cu toc inalt au fost purtati atat de barbati cat si de femei. Barbatii ii foloseau pentru a avea o mai mare stabilitate atunci cand calareau, intrucat ii ajutau sa-si fixeze picioarele in scarile seii. Aceasta moda a disparut in anii 1740.

In secolul al XIX-lea totii copiii nobililor si oamenilor avuti purtau pantofi cu tocuri inalte.

In anul 1670, regele Ludovic al XIV-lea a decretat ca numai membrii curtii regale au voie sa poarte incaltaminte cu tocuri rosii. In acest fel, nobilii puteau fi mai bine diferentiati de oamenii din popor.

Soldatii rusi au inceput sa poarte ciorapi abia in anul 2007. Pana atunci foloseau traditionalele obiele.

In 1909, soldatilor inrolati in Marina americana (US Navy) li s-a interzis sa mai aiba tatuaje cu femei goale. Cei care au vrut sa ramana in Marina au trebuit sa tatueze niste haine peste femeile dezbracate din tatuajele lor anterioare.

Ai auzit de fermoarele YKK? Acest initiale provin de la Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, adica Yoshida Company Limited, cel mai popular producator de fermoare din lume.

Barbatii din epoca victoriana obisnuiau sa poarte drept suveniruri la palarii bucle din parul pubian al iubitelor lor. O alta istorie a modei.

Napoleon a ordonat sa se coase nasturi din alama pe mansete uniformelor soldatilor sai pentru a-i dezvata pe acestia sa isi stearga nasul cu maneca.

Pana in 2001, angajatii companiei Disney nu au avut voia sa poarte propria lor lenjerie intima sub costume, trebuind sa se foloseasca de cea oferita de companie. Dupa ce cativa angajati s-au plans insa de probleme legate de igiena personala, societatea si-a schimbat regulile.

Renumitul Ralph Lauren — al carui nume real era Ralph Lifshitz — si-a inceput cariera ca designer de cravate.

Chilotii si sutienele ce se aruncau in toalete au provocat de curand infundarea catorva magistrale de canalizare din nordul Angliei.

Oamenii obisnuiau sa poarte cameleoni vii drept brose la sfarsitul anilor 1800. Cameleonii erau prinsi de revere la fel ca niste bijuterii obisnuite.

Costumele spatiale purtate de Neil Armstrong si Buzz Aldrin au fost confectionate de firma producatoare de sutiene Playtex.

Potrivit astronautului Chris Hadfield, cosmonautii nu se deranjeaza sa-si spele lenajeria in spatiul cosmic. Ei o arunca in atmosfera pamantului, unde este incinerata in mod automat.

Micul crocodil brodat al firmei Lacoste a fost primul logo al unui designer. El a fost creat in anul 1933.

Inainte de secolul al XIX-lea, creatorii de moda foloseau papusi si nu manechine pentru a-si prezenta ultimele obiecte de imbracaminte.

Prima revista de moda a aparut (desigur) in Franta, in anul 1678. Era numit "Le Mercure Galant" si era destinata barbatilor. O revista de moda pentru femei a fost inaugurata 16 ani mai tarziu.

Un record neegalat in istoria modei - Cea mai scumpa pereche de incaltaminte din lume: papucii din rubin creati de Harry Winston, inspirati de personajul Dorothy din Vrajitorul din Oz. Au costat nici mai mult nici mai putin de 3 milioane de dolari, si au fost furati din muzeul din Minnesota in anul 2005.

Gulerele detasabile din epoca victoriana erau atat de inguste incat unii barbati se asfixiau atunci cand le purtau, fiind din aceasta pricina poreclite "ucigasii tatalui." Pe de alta parte, femeile din aceeasi epoca obisnuiau sa se infasoare in muselina uda astfel incat rochiile sa li se potriveasca cat mai bine. Din aceasta cauza, unele contractau o raceala ucigatoare. Doctorii de pe atunci au dat vina pe aceasta practica pentru o raspandire de proportii a gripei in Paris.

Culoarea roz pentru fete, si cea albastra pentru baieti constitue o moda relativ recenta. Un catalog din 1918 le sfatuia pe fete sa poarte albastru intrucat era o tonalitate "mult mai delicata si mai draguta" si ii indruma pe baieti sa poarte roz, sugerand ca acesta "este o culoare puternica si pasionala ca urmare a faptului ca deriva din rosu."

Cel dintai mall (mare magazin) pentru vanzarea imbracamintii a fost deschis in Roma antica.

Cel mai scump sutien din lume a fost facut de Heavenly Star Bra, pentru Victoria's Secret in anul 2001. El valora 12,5 milioane de dolari si continea 1.200 de safire roz de Sri Lanka, precum si un diamant de 90 de carate pretuind 10,6 milioane de dolari.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Hainele dezvaluie personalitatea femeilor

Hainele si incaltamintea in superstitii, legende , traditii

Culoarea hainelor / imbracamintii si personalitatea
Ciudatele ritualuri ale imbracamintei | Din istoria modei Ciudatele ritualuri ale imbracamintei | Din istoria modei Reviewed by Diana Popescu on aprilie 03, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Poi nu se spune nimic despre moda romaneasca si evolutia ei. Prin 1900 se lanseaza in Romania naturalismul si nudismul odata cu infiintarea statiunii Techirghiol-Eforie(doamnele se pictau sau se ungeau cu namol )moda prinde repede si este relansata cu fast in Germania si USA. Freikörperkultur (FKK), dar a fost suprimată odată cu venirea la putere a lui Hitler.În Statele Unite, imigrantul german Kurt Barthel a organizat în 1929 primul eveniment nudist în împrejurimile orașului New York, și a fondat "American League for Physical Culture" (Asociația Americană pentru Cultură Fizică). Moda si traditia romaneasca se extinde si la Costinesti,Vama Veche dar si in toata Europa. 1990 la Costinesti se purtau pe plaja ochelarii pe varful capului si brichetele atarnand cu un snur din piele de gat Acum se poarta doar tigarea elecrtronica atarnand de o sforicica neagra

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.