Lebada, simbol si semnificatie spirituala

Simbolismul lebedei este strans asociat cu mediul sau natural, cu conexiunea sa cu apa, a carei semnificatie simbolica include fluiditatea, visarea, emotiile, intuitia si creativitatea. Lebada ne indreapta gandurile catre cele mai adanci visuri si simtaminte ale noastre. Mai mult decat tat, ea ne sugereaza un simt al echilibrului datorita trairii ei armonioase printre trei din cele patru elemente aristoteliene, prin legatura sa cu pamantul, plutirea sa in inaltimile cerului si magnifica eleganta a miscarii sale peste ape.

Principalele simboluri purtate de lebada sunt dragostea, gratia, puritatea, frumusetea, visarea, echilibrul, eleganta, parteneriatul si transformarea.
Lebedele sunt embleme ale dragostei si legaturii de cuplu pentru ca uniunea formata intre mascul si femela rezista multi ani de-a randul, uneori mentinandu-se de-a lungul intregii lor vieti. Atunci cand lebada aluneca peste apele constiintei noastre, ea poate fi drept urmare un simbol al iubirii si al binecuvantarilor regasite intr-o statornica relatie de cuplu.

Semnificatia lebedei in simbolismul cultural 

Conceptul parteneriatului, al conexiunii in doi este exprimat la un nivel divin in hinduism, in cadrul caruia traditile gratioasei lebede sunt intruchipate de pasarile Hamsa. In Cartea "Saundarya Lahari" (in traducere, "Valurile frumusetii") exista un text presarat cu numeroase si frumoase mantre din perspectiva hinduista, in care doua lebede (Ham si Sa) formeaza un cuplu si plutesc in mintea divina hranindu-se cu miere din lotusul inflorit al cunoasterii. Frumoasa si pilduitoare imagine, nu-i asa?

In viziunea celtica, lebedele si gastele salbatice era conectate cu natura lor migratoare. In consecinta, lebada era vazuta drept un simbol al schimbarii dispozitiei ori starii de spirit (apa) si al inimii (dragostei). Aceasta pasare era totodata asociata cu zeii celtici solari, precum Belanus si Lugh. In mod asemanator, lebada era legata de zeita celtica Bridgid, de gratia exprimata de aceasta fiinta divina in poezie si cantec.

In miturile celtice, se spunea ca atunci cand locuitorii celuilalt taram intrau in lumea noastra, ei luau forma unor lebede. In plus, se credea ca acestia calatoreau in perechi, reaccentuandu-se astfel simbolul uniunii, al parteneriatului si al relatiei de cuplu.

In arta celtica sunt intalnite adeseori lebede cu gatul impodobit de lanturi din aur si argint, semnificand aparitia supranaturala a unei energii divine sau coborarea zeilor pe pamant. Lanturile pot fi interpretate ca simboluri ale armoniei dintre fortele ceresti, aurul reprezentand soarele, iar argintul, luna.

Tema transformarii si intruparii divine este intalnita si intr-un mit grecesc in care Zeus (Jupiter in mitologia romana) se metamorfozeaza intr-o lebada pentru a o seduce pe Leda. Tot in mitologia greceasca, lebada era un simbol al muzelor sau al muzicii, fiind dedicata lui Apollo, iar Venus, zeita dragostei si frumusetii, avea un car tras prin ceruri de lebede.

In simbolismul alchimiei, lebada nu era vazuta de gen feminin ori masculin, ci era considerata "o casatorie a opozitiilor," a apei si focului, fiind asociata cu Mercur.

Simbolul si semnificatia lebedei in vise si folclor

Semnificatia simbolica a lebedei continua sa reflecte tema transformarii in povestea "Ratusca cea urata" de Hans Christian Andersen. Etichetata gresit inca de la nastere, ratusca inainteaza prin viata cu inima eroica a unei lebede. Dupa ce creste sub obladuirea oamenilor, ratusca cea urata este eliberata si isi vede imaginea reflectata in apa descoperind ca s-a "transformat" intr-o frumoasa lebada.

Aceasta poveste ne reaminteste de propria noastra gratie, propria noastra frumusete si putere care, asemeni ratustei, ne insotesc intotdeuna dincolo de aparente. In acelasi timp, scrierea lui Andersen ne incurajeaza sa avem credinta si perseverenta in punerea in valoare a darurilor cu care am fost inzestrati din nastere.

In vise, lebada ne indeamna sa ne intindem aripile si sa ne luam zborul catre visurile din starea noastra de trezie. Ea ne inspira totodata sa ne invigoram relatiile cu oamenii si sa inchegam noi si durabile legaturi cu persoane indragite si admirate.

Lebedele albe din vise simbolizeaza purificarea noastra si a vietilor noastre. Lebedele negre indica existenta inlauntrul nostru a unor adanci mistere ce isi cer eliberarea si exprimarea creativa.

Sper ca ti-au placut aceste randuri despre simbolurile lebedei si semnificatia lor. Poti continua sa calatoresti in lumea magica a simbolurilor explorand alte scrieri din Blogul Dianei:

Pestele, simbol crestin

Barza in mituri, legende si superstitii

Echerul si compasul ca simbol masonic
Lebada, simbol si semnificatie spirituala Lebada, simbol si semnificatie spirituala Reviewed by Diana Popescu on mai 03, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.