Vrabia - Simbol si semnificatie spirituala

Am scris acest articol despre simbolul si semnificatia vrabiei avand-o in minte pe nepotica mea (fiica fratelui meu mai mare), o mare iubitoare a acestei pasari dar si o intruchipare a agilitatii si neastamparului ei.

Desi mica, vrabia este cu siguranta o pasare foarte puternica. De fapt, dimensiunile ei reduse ii daruiesc nebanuite avantaje. Ea ne aduce aminte ca nu trebuie sa ne bizuim pe mari posesiuni materiale (case, masini, orgolii etc.) pentru a ne impune in viata, sau ca nu este necesar sa avem cea mai rasunatoare voce pentru a fi auziti.

Principalele simboluri si semnificatii ale randunicii: bucuria de a trai, apartenenta, creativitatea, simplitatea, protectia, comunitatea, eficienta, prietenia.

Vrabiile isi datoreaza puterea si capacitatea de a se proteja marelui lor numar. Intotdeuna in grup, ele zboara in stoluri, si se hranesc impreuna. Acest fapt are darul de a intimida unele pasari rapitoare. Siguranta asigurata de colectivitate reprezinta asadar una din  lectiile majore impartasite de vrabiute.

Vrabia este mereu perseverenta in urmarirea telurilor sale. Ea nu pripideste sa umble dupa mancare, sa-si cladeasca si ingrijeasca cuibul, sa isi hraneasca puii. Harnica si eficienta, randunica ne sugereaza ca o viata autentica nu trebuie sa se lase in voia unei minti si a unui trup ce se desfata in  lenevie.

Vrabia este o maestra zborului si a camuflajului, indrumandu-ne sa ne focalizam creativitatea spre implinirea noastra in viata prin depasirea frontierelor personalitatii noastre si descoperirii unor noi si inovative cai de a ne impune aspiratiile.

Din punct de vedere spiritual, simbolul randunicii ne vorbeste despre inalte obiective si idealuri. Ea ne atentioneaza sa nu ne asumam niste greutati ce nu au de a face cu fiinta noastra autentica, ce pot sa ne impovareze in van sufletul si mintea.

In crestinism, vrabia semnifica grija lui Dumnezeu pentru cele mai mici sau aparent insignifiante creaturi.

Cu toate acestea, in multe culturi europene, se spunea ca o vrabie zburand intr-o casa este un semn al unei iminente morti. Intr-o astfel de superstitie, se lasa de inteles ca cineva ca prindea o vrabiuta intr-o odaie de-a sa trebuia sa o ucida pentru a-si impiedica propria moarte. In Kent, Anglia, exista credinta ca cel care punea mana pe o vrabie era indreptatit sa ii puna capat vietii pentru a nu-i muri in curand parintii.

Pe de alta parte, in superstitiile indoneziene, se crede ca vrabia aduce noroc. Daca o astfel de pasare patrunde intr-o casa, se spune ca va avea loc in curand o nunta, iar daca o femeie zareste o vrabiuta in ziua Sfantului Valentin, ea este sortita sa-si gaseasca fericirea printr-o casatorie cu un barbat sarac. Tot in aceasta regiune, se crede ciripitul unei vrabii anunta ploaia.

Asa cum aflam din "Datinile si credintele poporului roman" de Elena Niculita-Voronca, in vechile superstitii romanesti, vrabia era vazuta drept o pasare foarte longeviva, ce putea atinge varsta de 100 de ani. "Vrabia, daca imbatraneste, se face cu totul alba. Vrabiei, la 50 de ani mai intai, ii creste o penita alba pe spate, pe urma ii tot cresc pana la 100 de ani; atunci e alba cu totul. O vrabie din acele cand se arata, are sa fie anul bun. Daca vezi, sa n-o ucizi, caci acela-i norocul." Despre un om ce parea a ramane mereu tanar romanii ziceau, "Vrabia-i pui, dar dracul stie de cand ii!"

Vrabia era mesagerul zeitei Afrodita, si s-a prezic ca razboiul Troiei va tine noua ani dupa ce au fost vazute noua vrabii mancate de un sarpe.

In Egiptul antic, se credea ca vrabiile prind in cioc sufletul unei persoane recent decedate. Multi marinari din acele vremuri si locuri isi tatuau pe trup o vrabie in speranta ca o astfel de pasare le va lua sufletul si-l va duce in ceruri in cazul in care ar fi murit inecati in mare.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Lebada, simbol si semnificatie spirituala

Pasarile din vis | Interpretarea si semnificatia viselor

Barza, simbol si semnificatie spirituala
Vrabia - Simbol si semnificatie spirituala Vrabia - Simbol si semnificatie spirituala Reviewed by Diana Popescu on mai 11, 2014 Rating: 5

7 comentarii:

  1. Multa lume nici nu baga in seama aceste pasari. Foarte interesant.

    RăspundețiȘtergere
  2. "In crestinism, vrabia semnifica grija lui Dumnezeu pentru cele mai mici sau aparent insignifiante creaturi."
    foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu am inteles ce cauta randunica in articol

    RăspundețiȘtergere
  4. De doua saptamani o vrabiuta imi ciocane in geamul dormitorului, zgarie cu ghearele tocul geamului.Nu i-am dat niciodata sa manance, ca sa aiba vreum motiv ca sa vina. Nu stiu ce sa fac: ma scoala la ora 5 in fiecare dimineata, iar dupa amiaza daca vreau sa ma odihnesc, nu pot din cauza ei. Ma gandesc si la semne. Ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am patit lafel...cica prevesteste moartea cuiva din familie !

      Ștergere
  5. Va rog, se poate sa-mi raspundeti?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.