Semnificatia ascunsa a bancnotelor euro

Se spune ca bancnotele euro nu au nici o semnificatie simbolica aparte, in afara de cea corespunzatoare insemnelor oficiale ale Uniunii Europene. Cu toate aceastea, la o cercetare mai atenta, pot fi descoperite in ele simboluri stravechi, pierdute in negura vremurilor.

Intelesul adanc al celor 12 stele prezente pe bancnotele euro a fost dezvaluit anterior, in articolul Semnificatia ascunsa a steagului Uniunii Europene.

Simboluri euro
Semnificatia bancnotelor euro
Dupa o sumara trecere in revista, se poate constata ca pe spatele bancnotelor apar diferite poduri, in timp ce pe fata lor sunt reprezentate arcuri, arcade, stalpi si columne, porti si ferestre.

Semnificatia simbolica a podului

Podul peste o apa ce leaga unul de altul doua maluri opuse. Dupa cum se observa pe bancnotele euro, aceste maluri nu sunt identice, ele simbolizand doua state sau tari conectate doar printr-un pod.

Podul este echivalent cu stalpul din mitul lui Isis si Osiris, ce facea legatura intre pamant si cer, intre conditia umana si starea spirituala. De fapt, acest stalp nu este decat un alt simbol al "axei lumii," ca pare a fi, intrucatva, un pod vertical care permite comunicarea dintre lumea senzoriala si cea suprasenzoriala.

Trecerea podului semnifica asadar parcurgerea unui drum de-a lungul axei ce uneste doua stari diferite ale fiintei. Malul de pe care se porneste este lumea materiala careia ii apartinem, iar malul pe care se soseste simbolizeaza principiul spiritual al universului, ca sursa a tuturor formelor sale de manifestare. In functie de felul in care se traverseaza podul - o traversare initiatica presarata cu obstacole, la fel ca si in basme - trecerea sa poate fi benefica sau malefica. Acest aspect dublu este determinat de faptul ca podul poate fi trecut in ambele sensuri, desi ar trebui sa fie parcurs intr-unul singur, catre starea superioara, si nu invers.
In mituri apare frecvent avertismentul potrivit caruia orice intoarcere sau privire in urma implica un pericol. De aceea, fiecare portiune a podului peste care s-a trecut trebuie sa dispara din ochii celui care il traverseaza. Acesta isi poate intoarce privirea inapoi doar dupa ce ajunge pe malul celalalt.

In diverse traditii ale lumii, numai cineva capabil sa se identifice cu podul, cu "axa verticala," are putinta sa realizeze comunicarea dintre cele doua maluri.
In China, "Wang" sau Imparatul avea capacitatea sa indeplineasca riturile asociate cu acest lucru. Identificat cu axa verticala, Wang era investit atat cu functia regala, cat si cu cea sacerdotala.
El avea puterea de a "cladi" podul intre cele trei lumi (terestra, umana si cereasca), asa cum se poate vedea in cele 3 linii ale caracterului chinezesc Wang. Linia verticala, simbolizand uniunea dintre cele 3 lumi, semnifica podul care le leaga. Din aceasta perspectiva, Wang era "omul universal," adevaratul mediator dintre cer si pamant.

Ca mediator intre cer si pamant, imparatul era un pontif, intrucat era, in acelasi timp, si constructorul podului si podul insusi. In Evul Mediu, intr-o legenda din culegerea Mabingion intitulata "Branwen, fiica lui Llyr," armata galeza invadeaza Irlanda pentru a razbuna conditiile nedrepte impuse lui Brawen de catre sotul ei, Matholwch. Pe drum, oastea este stopata de Shannon, un rau fara nici un pod, pe care nu putea naviga nici o ambarcatiune. Regele Bran se intinde atunci intre cele doua maluri, iar soldatii marsaluiesc peste trupul sau. Galezii spun ca aceasta legenda sta la originea zicalei lor, "Conducatorul trebuie sa fie un pod."

Semnificatia arcurilor, arcadelor si columnelor

Podul asociat cu axa verticala necesita stalpi, conectati prin arcuri pe care sa se sprijine. Arcul sugereaza podul arcuit, sau "podul curcubeu" din China, un alt simbol al uniunii dintre cer si pamant. Conexiunea pe jumatate sau cu totul circulara exprima mai degraba niste transformari ciclice decat liniare. Potrivit acestei viziuni, o serie de cicluri desfasurate in jurul axei verticale reprezinta diverse stari ale fiintei. Sfarsitul ori moartea unui ciclu coincide cu inceputul sau nasterea unuia nou, la fel ca si insiruirea de arcuri ale unui pod orizontal. Desigur, parcurgerea acestor cicluri, amplasate ierarhic, ocoleste drumul drept al podului, insa urmareste cel putin aceeasi destinatie ori acelasi tel. Nu exista nici o diferenta importanta intre podurile arcuite si cele drepte, intre calea directa de-a lungul axei si calea ciclica de-a lungul spiralei din jurul axei, ci numai o diferenta de forma.

Aceste niveluri ale spiritualitatii sunt adeseori reprezentate de treptele unei scari. O scara ce poate fi parcursa intr-un singur sens, in sus. Scarile drepte sau in spirala pot ilustra deosebirea dintre calea ciclica si cea dreapta.

Semnificatia simbolului euro 

Se spune ca in configurarea simbolului euro s-a pornit de la litera greceasca epsilon. Sa fie oare numai atat? Cele doua linii orizontale reprezinta directiile traficului de pe un pod ce leaga doua maluri. Intrucat liniile sunt orizontale, ele nu pot desemna un pod intre cer si pamant, sau dintre lumea spirituala si cea temporala, semnificand numai doua stari echivalente ale lumii terestre. Din contra, arcul vertical ce se incruciseaza cu ambele linii orizontale simbolizeaza calea ciclica in jurul unei invizibile axe verticale.

Sursa: Lotus

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Crucea - Simbol si semnificatie

Degetele incrucisate - Superstitie, simbol si semnificatie 

Semnificatia simbolurilor chinezesti Yin si Yang
Semnificatia ascunsa a bancnotelor euro Semnificatia ascunsa a bancnotelor euro Reviewed by Diana Popescu on iunie 30, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.