Semnificatia ascunsa a steagului Uniunii Europene

In ciuda simplitatii sale, steagul Uniunii Europene face mereu subiectul unor interpretari legate de semnificatile sale mai mult sau mai putin ascunse. Creat de Arsène Heitz si Paul M. G. Lévy in 1955, acest steag consista dintr-un cerc format din 12 stele aurii pe un fundal azuriu. Uniunea Europeana il descrie astfel: "Amplasate pe cerul albastru al lumii occidentale, stelele reprezinta popoarele Europei intr-un cerc, un simbol al unitatii. Numarul stelelor va ramane invariabil la 12, simbolul completitudinii si perfectiunii."

Simbolistica steagului Uniunii Europene
Semnificatia steagului UE
Am descoperit recent o interpretare deosebita, spirituala sau filosofica a steagului Uniunii Europene pe un site numit Lotus, si subintitulat "In inima simbolismului."  Iata despre ce este vorba...

Numarul 12 si macrocosmosul

Cele 12 stele amplasate in forma circulara pe steagul Uniunii Europene semnifica roata zodiacala ce cuprinde intreg cosmosul. La randul sau, cosmosul simbolizeaza tot ce exista, atat ca manifestare universala (macrocosmosul) cat si individuala (microcosmosul). La originea tuturor acestor manifestari se afla un Centru ori un Principiu situat dincolo de cosmos.

Roata zodiacala este traversata de doua porti considerate a darui accesul inlauntrul si in afara cosmosului. Pe aici fiinta umana are oportunitatea de a se elibera de limitarile si avatarurile lumii cosmice si a trece in supracosmos sau in lumea divina. Cele doua porti sunt numite "solstitiale" intrucat corespund solstitiului de iarna si celui de vara, ce indica fazele ascendente si descendente ale traiectoriei soarelui, respectiv polul nord ceresc si polul sud ceresc. Acesti poli sunt simbolizati de axa verticala a zodiacului, o reprezentare intalnita in portalurile bisericilor si catedralelor.

Macrocosmosul, cadrul procesului ciclic universal, incluzand atat cerul cat si pamantul, este asociat cu numarul 12. 12 a fost din vechime utilizat ca baza de masurare a cercului (cerul), in vreme ce numarul 10 a reprezentat baza de masurare a patratului (pamantul). La nivel uman, ciclul cosmic poate fi regasit in ciclul celor 12 luni ale anului, dar si in fiecare din cele 12 ore ale ciclului zlinic diurn (a.m.) si ale celui nocturn (p.m.).

Numarul 12, reflectand legile ordinii cosmice (in limba vechilor greci, "cosmos" insemna "ordine") a fost adaptat in aproape toate marile traditii ale lumii. Il aflam, de exemplu, in fructele Arborelui Vietii, in marii zei ai Olimpului, in triburile lui Israel, in portile templului lui Solomon, in apostoli, in cavalerii mesei rotunde, si in popasurile imparatului Chinei din Ming Tang (templul Soarelui), toate/toti in numar de 12. Aceste intruchipari ale lui 12 nu au avut alt scop decat cel de a asigura armonia dintre microcosmos (ori lumea umana) si macrocosmos.

Numarul 5 si microcosmosul

Stelele cu 5 colturi de pe steagul Uniunii Europene sunt reprezentate cu unul colturi indreptat in sus sau catre cer, si cu alte doua trasand o invizibila linie a orizontului, simbolizand pamantul. Aceste stele semnifica asadar o stare intermediara intre cer si pamant.

Numarul 5 este simbolul microcosmosului ori al fiintei umane care, cu capul sau, cu bratele si picioarele extinse, formeaza o stea cu cinci colturi, asa cum se vede in pentagrama lui Cornelius Agrippa (secolul al XVI-lea). In aceasta imagine, omul este amplasat in interiorul unui cerc simbolizand cerul, un cerc avand centrul la intersectia dintre 2 axe perpendiculare semnificand varfurile unui compas sau pamantul.

Numarul 5, aflat la jumatatea sirului dintre 1 si 9 este un simbol armonios si echilibrat. In traditiile pitagoriene si in cele din stravechea China el mijlocea uniunea, casatoria dintre cer ori aspectul masculin (asociat cu cifra 3) si pamant sau aspectul feminin (asociat cu cifra 2).

Stelele de pe steagul Uniunii Europene descriu, drept urmare, starea intermediara dintre cer si pamant, impletirea dintre spiritual si temporal, pozitionata intr-un Centru.

Centrul, originea microcosmosului si macrocosmosului

Pe cand stele si alte obiecte astrale se rotesc aparent in jurul stelei polare sau a polului nord ceresc, stelele de pe steagul Uniunii Europene par a se misca in jurul unui centru sau unui astru invizibil. Acest Centru fix simbolizeaza principiul imuabil de la originea macrocosmosului si microcosmosului. Este invizibil intrucat nimeni nu poate avea acces la el fara a izbuti mai intai uniunea dintre spiritual si temporal, fara a parasi lumea umana pentru a accede in lumea supraindividuala sau spirituala. Infruptarea prematura din fructul cunoasterii, simbolizata de a treisprezecea stea, duce la o "cadere," asemeni celei a lui Icar. Pe de alta parte, ajungerea in Centru dupa indeplinirea tuturor ritualurilor de trecere determina o stare de extaz. Superstitiile populare despre norocul ori ghinionul numarului 13 pot avea si aceasta provenienta.

Pentru a atinge Centrul, fiinta umana trebuie sa paseasca prin cele doua porti mentionate mai sus:
- Prima poarta, asociata cu solstitul de vara, este "poarta muritorilor" si ofera accesul catre o stare de perfecta centrare cu sinele, realizata prin integrarea completa a tuturor posibilitatilor de manifestare umana si implinirea unei perfecte armonii dintre microcosmos si macrocosmos.
- A doua poarta, asociata cu solstitiul de iarna, este "poarta zeilor" si aduce fiinta din starea ei individuala in cea a Fiintei spirituale, prin alaturarea la Centrul lumii si obtinerea unei uniuni perfecte intre cer si pamant.


Articole din acelasi domeniu:

Simboluri mayase - Semnificatie si mister

Sahul - Simbol si semnificatie spirituala

Semnificatia spirituala a numerelor
Semnificatia ascunsa a steagului Uniunii Europene Semnificatia ascunsa a steagului Uniunii Europene Reviewed by Diana Popescu on iunie 24, 2014 Rating: 5

7 comentarii:

  1. un sinbol care nu trebuie purtat de uniunea europeana

    RăspundețiȘtergere
  2. nu am inteles prea multe lucruri din ce scrie aici.
    aici ar trebui sa fie informati clare si precise sa sa fie legenda steagului europei

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.